FOLLOW US: facebook twitter

Ανοίγει ο δρόμος για την παραγραφή παλιών οφειλών αγροτών προς τους ΤΟΕΒ

Ημερομηνία: 01-03-2023 | Συντάκτης:

Ασφαλιστική ικανότητα ως τον Μάιο του 2023 για αγρότες µε οφειλές

Παραγραφή παλιών οφειλών αγροτών σε ΤΟΕΒ και ∆ήµους προβλέπει ειδική διάταξη που έρχεται να διευρύνει το νέο πλαίσιο ρύθµισης ενεργών οφειλών στο ευνοϊκό καθεστώς των 36-72 δόσεων πέραν των χρεών προς δηµόσιο και ασφαλιστικά ταµεία. Η επερχόµενη θεσµοθέτηση της ρύθµισης οφειλών στο δηµόσιο και τα ασφαλιστικά ταµεία, η οποία δροµολογείται για τις αρχές Απριλίου αποτελεί αφορμή για µια αναγκαία διευκόλυνση γύρω από το ζήτηµα της ασφαλιστικής ενηµερότητας, που θα ξεµπλόκαρε τις µεταβιβάσεις αγροτεµαχίων για χιλιάδες περιπτώσεις αγροτών.

Πέρα από το ενδεχόµενο η παρέµβαση αυτή να τακτοποιήσει και οφειλές αγροτών προς ΤΟΕΒ, σύµφωνα µε σχετικές δηλώσεις του υπουργού Οικονοµικών, Χρήστου Σταϊκούρα, για ένα ενδεχόµενο άνοιγµα της βεντάλιας των ρυθµίσεων και προς τους δήµους, η διατύπωση του νόµου θα µπορούσε να ανοίξει το δρόµο των µεταβιβάσεων σε αγροτεµάχια, σε ένα πεδίο στο οποίο επισηµαίνεται από συνοµιλητές της Agrenda, αποθαρρυντική συµφόρηση.

Το πρώτο δεκαήµερο του Απριλίου αναµένεται να ανοίξει η ηλεκτρονική πλατφόρµα προκειµένου να υποβληθούν αιτήσεις τόσο για τη νέα ρύθµιση των 36-72 δόσεων, όπου χιλιάδες οφειλέτες θα µπορέσουν να εντάξουν τα χρέη που δηµιούργησαν από τον Νοέµβριο του 2021 έως και τον Φεβρουάριο του 2023 όσο και για την επανένταξη στις ρυθµίσεις των 120 δόσεων και της πανδηµίας (36-72 δόσεων) των 200.000 οφειλετών που τις έχουν χάσει.

Ως γνωστόν, οι οφειλέτες του ΕΦΚΑ και του ΟΓΑ δεν διαθέτουν ασφαλιστική ενηµερώτητα, κάτι που µπλοκάρει τυχόν µεταβιβάσεις ακινήτων, οι οποίες µε τη σειρά τους θα µπορούσαν να εξυπηρετήσουν και µέρος των οφειλών.

Πρόσφατα ο ΕΦΚΑ, προχώρησε στην έκδοση διευκρινιστικής εγκυκλίου, µέσω της οποίας εξασφαλίζει ασφαλιστική ικανότητα κατ’ εξαίρεση για το επόµενο τρίµηνο, ενώ περιγράφει µια διαδικασία εξασφάλισης ασφαλιστικής ικανότητας για ένα χρόνο, µε διευκολύνσεις. Κάτι αντίστοιχο θα µπορούσε να δροµολογηθεί και για τις υποθέσεις αγροτών µε οφειλές που όµως θέλουν να δροµολογήσουν µεταβιβάσεις αγροτεµαχίων ή διαφορετικά, θα µπορούσε να ξεµπλοκάρει το ζήτηµα µε µια πρόβλεψη αντίστοιχη µε αυτήν που ισχύει για την συµµετοχή των αγροτών σε προγράµµατα (υπό προϋποθέσεις ενηµερότητα).

Ασφαλιστική ικανότητα ως τον Μάιο του 2023 για αγρότες µε οφειλές

Σε περίπτωση που οι αγρότες καταβάλλουν εντός του 2023, αναδροµικά για το έτος 2022, ποσό που αντιστοιχεί στην ετήσια εισφορά για παροχές σε είδος και σε χρήµα, σύµφωνα µε την ασφαλιστική κατηγορία την οποία είχαν επιλέξει για το έτος 2022, θα µπορούν να παρατείνουν την ασφαλιστική τους ικανότητα για ένα χρόνο. Αυτό προβλέπει σχετική εγκύκλιο του ΕΦΚΑ, η οποία επιπλέον ορίζει ότι σε ασφαλισµένους του πρώην Οργανισµού Γεωργικών Ασφαλίσεων (Ο.Γ.Α.) και τα µέλη της οικογένειάς τους, οι οποίοι έχουν οφειλές από ληξιπρόθεσµες ασφαλιστικές εισφορές, εφόσον εκδοθεί απόφαση από τις επιτροπές της παρ. 6 του άρθρου 14 του ν. 2458/1997, χορηγείται ασφαλιστική ικανότητα για όσο χρονικό διάστηµα ορίζεται από την απόφαση αυτή.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος