FOLLOW US: facebook twitter

Ανοδικά εξακολουθούν να κινούνται οι τιμές των καυσίμων

Ημερομηνία: 04-02-2023 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Κοινωνία, Νέα, Οικονομία

Οι τιμές των καυσίμων στην ελληνική αγορά εξακολουθούν να κινούνται ανοδικά καταγράφοντας καθημερινά αυξήσεις από 1 έως 3 λεπτά, μία τάση η οποία αναμένεται να συνεχιστεί τις επόμενες ημέρες καθώς η διεθνής τιμή του Brent κινείται σταθερά κοντά στα 85 δολάρια ενώ η συγκρατημένη αισιοδοξία του ΟΠΕΚ+ για την πορεία της ζήτησης περιορίζει τις πιθανότητες για μια ξαφνική μεγάλη πτώση των τιμών.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του υπουργείου Ανάπτυξης, η μέση πανελλαδική τιμή της απλής αμόλυβδης διαμορφώνεται στα 1,862 ευρώ το λίτρο έχοντας καταγράψει άνοδο της τάξεως των 11 λεπτών κατά το τελευταίο πενθήμερο, του diesel κίνησης στα 1,786 ευρώ το λίτρο από 1,781 που ήταν πριν από πέντε ημέρες και του πετρελαίου θέρμανσης στα 1,264 ευρώ το λίτρο από 1,250.

Στην Αττική η μέση τιμή της απλής αμόλυβδης είναι 1,834 έχοντας καταγράψει αύξηση 8 λεπτών μέσα σε δύο ημέρες, του diesel κίνησης 1,754 έχοντας καταγράψει αύξηση 4 λεπτών μέσα σε δύο ημέρες και του πετρελαίου θέρμανσης 1,250 έχοντας καταγράψει αύξηση 8 λεπτών το τελευταίο διήμερο και σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς παρά την ανοδική τάση, δεν αναμένεται οι τιμές να κινηθούν πολύ πάνω από τα 1,85 ευρώ το λίτρο καθώς σημειώνονται μεν αυξήσεις «αλλά αυτές είναι με το σταγονόμετρο» όπως αναφέρουν.

Οι επιχειρήσεις του κλάδου, οι οποίες στο τέλος του χρόνου είδαν τη ζήτηση για πετρέλαιο θέρμανσης να καταγράφει πτώση κατά 10% σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα λόγω της παρατεταμένης καλοκαιρίας αναμένουν αναζωπύρωση της ζήτησης καθώς ο καιρός έχει αλλάξει. Έτσι, δεν αποκλείεται η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης να κινηθεί και πάλι ανοδικά, μια άνοδος η οποία θα γίνει αισθητή δεδομένου ότι από το νέο έτος η κρατική επιδότηση έχει μειωθεί κατά 10 λεπτά και η έκπτωση των ΕΛΠΕ έχει μειωθεί κατά 50%.

Παράγοντες της αγοράς: Παραμένουν οι διακυμάνσεις στις τιμές

Η πρόβλεψη της πορεία της διεθνούς τιμής του πετρελαίου και κατ’ επέκταση και των τιμών που θα επικρατήσουν στην ελληνική αγορά αποτελεί τη μεγάλη πρόκληση και της φετινής χρονιάς. Οι εκτιμήσεις αναθεωρούνται σε εβδομαδιαία βάση αλλά καμία μέχρι στιγμής με την πλειοψηφία να αποκλείει ένα μεγάλο ράλι. Η τελευταία δημοσκόπηση του Reuters αναφέρει ότι το πετρέλαιο θα διαπραγματευτεί γύρω στα 90 δολάρια το βαρέλι την περίοδο 2023-2027 ενώ ο μέσος όρος για φέτος θα είναι τα 87 δολάρια. Αν επιβεβαιωθούν αυτές οι προβλέψεις, τότε οι τιμές στην ελληνική αγορά, σε μια απλουστευμένη εκτίμηση και απομονώνοντας την επίδραση της διεθνούς τιμής, οι τιμές των καυσίμων θα κινηθούν σε επίπεδα ελαφρώς υψηλότερα από τα σημερινά.

Τόσο οι εκτιμήσεις που κάνουν λόγο για μικρή άνοδο των τιμών όσο και εκείνες που θεωρούν ότι ο φόβος της ύφεσης θα ασκήσει πτωτικές πιέσεις ενισχύουν μία συγκεκριμένη κατεύθυνση. Οι τιμές θα παρουσιάσουν διακυμάνσεις με βασικούς παράγοντες «αστάθειας» την οικονομική ανάκαμψη της Κίνας και την πορεία της σχιστολιθικής παραγωγής στις ΗΠΑ.

Πηγή: insider.gr


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος