FOLLOW US: facebook twitter

Ανίχνευση δασικών πυρκαγιών με drone και θερμικές κάμερες! – Τον Μάρτιο θα γίνει επίδειξη στο Εθνικό Πάρκο Κοτυχίου-Στροφυλιάς

Ημερομηνία: 06-02-2020 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Περιβάλλον

Στο πλαίσιο Προγράμματος Ευρωπαϊκής Εδαφικής Συνεργασίας,INTERREG Balkan-Med και συγκεκριμένα του έργου με ακρωνύμιο SFEDA «Σύστημα Εποπτείας Δασικών Περιοχών για την Έγκαιρη Ανίχνευση και Αξιολόγηση Δασικών Πυρκαγιών στην περιοχή των Βαλκανίων και της Μεσογείου», παρουσιάστηκε το διήμερο 30 & 31 Ιανουαρίου στη κοινότητα Πάνω Πλάτρες στη Κύπρο, το σύστημα THEASIS με επίδειξη drone & χρήση θερμικής κάμερας, σε ελεγχόμενη πυρκαγιά σε δασική έκταση εντός του Γεωπάρκου του Τροόδους.

Το έργο δίνει μεγάλη έμφαση στην απόδειξη της αποτελεσματικότητας της τεχνολογίας και στην υλοποίηση ενός συστήματος έγκαιρης ανίχνευσης πυρκαγιών για την προστασία του περιβάλλοντος, συμβάλλοντας στην ανθεκτικότητα στην κλιματική αλλαγή. Εκ μέρους του Φορέα Διαχείρισης Κοτυχίου , συμμετείχε η Συντονίστρια κα. Καραμπέρου Γεωργία μετά από πρόσκληση του επικεφαλής εταίρου του έργου, Πανεπιστήμιο Πατρών και συγκεκριμένα του Τμήματος Μηχανολογίας και Αεροναυπηγικής. Αναμένονται να γίνουν αντίστοιχες επιδείξεις στο Nature Park Rusenski Lom της Βουλγαρίας και στο Εθνικό Πάρκο Υγροτόπων Κοτυχίου Στροφυλιάς, εντός του Μαρτίου.

Φορείς υλοποίησης του έργου είναι: το Πανεπιστήμιο Πατρών, Τμήμα Μηχανολόγων και Αεροναυπηγών Μηχανικών, η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Πελοποννήσου, Δυτ. Ελλάδας & Ιονίου, ο Ελληνικός Γεωργικός Οργανισμός ΔΗΜΗΤΡΑ – Ινστιτούτο Δασικών Ερευνών, το Πανεπιστήμιο της Ruse “Angel Kanchev” και το Directorate of Nature Park Rusenski Lom της Βουλγαρίας, το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, το Κοινοτικό Συμβούλιο Πάνω Πλατρών Κύπρου, ενώ παρατηρητές εταίροι είναι το Πυροσβεστικό Σώμα Ελλάδος και ο Φορέας Διαχείρισης Υγροτόπων Κοτυχίου – Στροφυλιάς & Κυπαρισσιακού Κόλπου.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος