FOLLOW US: facebook twitter

Ανησυχία για τις αυτοψίες του ΕΛΓΑ – Καθησυχαστικός ο πρόεδρος του οργανισμού Φάνης Κουρεμπές – Τι δήλωσε στην “Πρωινή”

Ημερομηνία: 29-06-2016 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Αγροτικά, Νέα

slide-mpramos-autopsia-katastrofes

Φάνης Κουρεμπές: «Εκτίμησή μου ότι μέχρι να λήξουν οι δηλώσεις από τους πληγέντες αγρότες οι εκτιμητές θα έχουν βγει έξω»

Αβεβαιότητα και ανησυχία επικρατεί στους κόλπους των πληγέντων αγροτών της Ηλείας για την έλευση των εκτιμητών του ΕΛΓΑ, που θα καταγράψουν τις ζημιές που υπέστησαν οι καλλιέργειες από την κακοκαιρία που έπληξε το νομό το περασμένο Σάββατο. Οι αγρότες βρίσκονται σε δεινή θέση καθώς από τη μια αγωνιούν για το χαμένο εισόδημα και την καταστροφή που έχουν υποστεί και από την άλλη αν θα ανταποκριθεί ο ΕΛΓΑ στις υποχρεώσεις του. Την ίδια ώρα σε μια προσπάθεια να οργανωθεί καλύτερο το πλαίσιο της προετοιμασίας για την στήριξη των πληγέντων αγροτών, η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας με πρωτοβουλία του αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Ανάπτυξης Παναγιώτη Μπράμου, με τα δικά της κλιμάκια καταγράφει τις ζημιές ανά δημοτική κοινότητα ώστε να αποτυπωθεί όσο το δυνατόν καλύτερα το μέγεθος της ζημιάς.

Ű߳ꥸ破ﵠ᭡??㯽 c?Ʝ mܰ?? ̰? ǫ埡, 㩡 ᵴ︟ᠳ?埳ᠡ?᪯ꡩ??﷞ ¯?, ?᫫靱㥩岠? 襱쯪ް顠 ꡩ 쥫߳? 02/11/2015 (eurokinissi-éܭ Ӱ/ilialive.gr)

Καθησυχαστικός ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ

Η Πρωινή επικοινώνησε με τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ Φάνη Κουρεμπέ, σε μια προσπάθεια να αποσαφηνιστεί η κατάσταση που επικρατεί σχετικά με την έλευση των εκτιμητών και ο ίδιος υπήρξε καθησυχαστικός λέγοντας πως ο οργανισμός θα πράξει τα δέοντα ώστε να μην αδικηθεί κανένας παραγωγός. «Το θεσμικό πλαίσιο ξεκαθάρισε και με τη σύμφωνη γνώμη των συναρμόδιων υπουργείων θα δοθεί λύση με την κατάθεση τροπολογιών. Κάποια ζητήματα οικονομικού χαρακτήρα για τους εκτιμητές θα λυθούν και αυτά με υπουργικές αποφάσεις. Είμαστε στην τελική ευθεία και εκτίμησή μου είναι πως μέχρι να τελειώσει η υποβολή δηλώσεων από τους πληγέντες παραγωγούς οι εκτιμητές θα έχουν βγει έξω» είπε ο κ. Κουρεμπές.

Όπως επισήμανε και συμβούλεψε τους αγρότες μετά τις αναγγελίες ζημιάς από τους ανταποκριτές του ΕΛΓΑ στους δήμους, οι αγρότες θα πρέπει οπωσδήποτε να κάνουν τις δηλώσεις της ζημιάς τους. «Μετά θα δούμε κατά προτεραιότητα τις ζημιές στις καλλιέργειες που βρίσκονται κοντά στη συγκομιδή και θα συνεχίζουμε στις υπόλοιπες. Να ξέρουν όλοι οι αγρότες πως, όπου δεν είναι δική τους ευθύνη αλλά δική μας για κάποιες πρώιμες ζημιές, εκεί ο οργανισμός θα πράξει τα δέοντα ώστε να μην αδικηθεί κανένας παραγωγός, ακόμα και αν υπάρχει οικονομική επιβάρυνση του οργανισμού» ανέφερε και συμπλήρωσε πως μέσα στην εβδομάδα που διανύουμε το θέμα θα έχει λυθεί. Όσο για την αιτία του κακού, φαίνεται πως αυτή έχει τη ρίζα της στα μέτρα των Μνημονίων που αφορούν και τη λειτουργεία του δημόσιου τομέα.

Δίπλα στους πληγέντες η Περιφέρεια

Αξίζει να σημειώσουμε όμως πως το κενό που έχει αφήσει η απουσία των εκτιμητών του ΕΛΓΑ αυτές τις πρώτες ώρες μετά τις καταστροφές, καταβάλει μεγάλη προσπάθεια για μια πρώτη αποτύπωση των ζημιών η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας. Με πρωτοβουλία του αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Ανάπτυξης Παναγιώτη Μπράμο, κλιμάκια γεωπόνων της Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας καταγράφουν τις ζημιές ανά δημοτική ενότητα, ώστε να προετοιμάσουν καλύτερα το πλαίσιο για την στήριξη των πληγέντων αγροτών. Δεν πρόκειται για μια προσπάθεια υποκατάστασης του ΕΛΓΑ, αλλά αποτύπωσης της κατάστασης ώστε να υπάρξει σωστή ενημέρωση προς τους αρμόδιους φορείς. Έτσι χθες μετά την περιοχή της Βουπρασίας, αυτοψίες παρουσία του κ. Μπράμου και του αντιδημάρχου κ. Αποστολόπουλου, έγιναν στην περιοχή του Τραγανού, στο δήμο Πηνειού, που υπέστη επίσης σημαντικές ζημιές στις καλλιέργειες. Μια άλλη περιοχή που έχει υποστεί ζημιές και θα γίνουν και εκεί αυτοψίες είναι αυτή του κάμπου του Αλφειού σε όλη την παρόχθια ζώνη, που επλήγη από τις πλημμύρες.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος