FOLLOW US: facebook twitter

Ανηφορίζουν οι τιμές του φυσικού αερίου

Ημερομηνία: 01-10-2021 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Οικονομία
Εντείνεται η ενεργειακή κρίση στην Ευρώπη με τις τιμές του ευρωπαϊκού φυσικού αερίου να σκαρφαλώνουν σε επίπεδα ρεκόρ. Νάρκη στους οικογενειακούς προϋπολογισμούς με τις προβλέψεις για τον χειμώνα που έρχεται να είναι δυσοίωνες.

Ανοδικά κινούνται οι τιμές του φυσικού αερίου ( έφτασαν ακόμα και στα 100 ευρώ ανά μεγαβατώρα) πολλαπλασιάζοντας τον κίνδυνο αυξήσεων σε υπηρεσίες και προϊόντα.

Οι διεθνείς εξελίξεις χτυπούν ηχηρά «καμπανάκια» με πρόσφατη ανάλυση της JP Morgan να προβλέπει περαιτέρω αύξηση στις τιμές που θα προκαλέσουν άνοδο του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη. Ο σημαντικότερος συντελεστής της αύξησης είναι φυσικά ο δείκτης των τιμών ενέργειας, που σημειώνει ετήσια αύξηση 17,4%, ακολουθούμενος από τα τρόφιμα, με αύξηση 2,1% και τις τιμές των υπηρεσιών, που αυξήθηκαν 1,75.

Οι τιμές ενέργειες αυξάνονται σε ΗΠΑ, Ευρώπη και Ασία, καθώς η οικονομία ανακάμπτει από την πανδημία, σημειώνει το Bloomberg με τη «Γηραιά ήπειρο» να αγωνίζεται να διασφαλίσει επαρκείς ποσότητες φυσικού αερίου ενόψει του χειμώνα.

Οι αυξήσεις έχουν θορυβήσει τους ηγέτες της Ευρώπης που θα συνεδριάσουν για το θέμα της πορείας των τιμών στην ενεργειακή αγορά. Πρώτος σταθμός το Eurogroup της 4ης Οκτωβρίου και ακολουθεί η Σύνοδος Κορυφής στις 22 του ίδιου μήνα.

Θολή η επιδότηση

O διπλασιασμός από πέρυσι των τιμών λιανικής στο φυσικό αέριο αλλά και οι αυξήσεις στο ρεύμα οδηγούν ήδη σε πιέσεις στις τιμές. Στο μεταξύ, επιδότηση λογαριασμών φυσικού αερίου προβλέπει, μεταξύ άλλων, το πακέτο διατάξεων στην τροπολογία του υπουργείου Οικονομικών που ήρθε (σε νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας) χθες τελευταία στιγμή στη Βουλή, για να ισχύουν από σήμερα.

Όπως γράφει η «Εφ.Συν.», ειδικά στο θέμα της επιδότησης των 600.000 νοικοκυριών που καταναλώνουν φυσικό αέριο και κινδυνεύουν να τιναχθούν στον αέρα από το ξέφρενο ράλι της τιμής του καυσίμου το τοπίο είναι ακόμα θολό. Στην τροπολογία αναφέρεται η πρόθεση για επιδότηση της κατανάλωσης στο φυσικό αέριο, χωρίς όμως να διευκρινίζονται το ποσό της και τα όρια που θα καλύπτονται με τη μορφή έκπτωσης στους οικιακούς λογαριασμούς.

Το μόνο που αναφέρει η διάταξη, η οποία παραπέμπει στην υπό έκδοση υπουργική απόφαση, είναι ότι προβλέπεται επιδότηση κατανάλωσης φυσικού αερίου μέσα από το ειδικό Ταμείο που δημιουργείται για την αναχαίτιση των αυξήσεων στο ηλεκτρικό ρεύμα. Το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης μέσω του οποίου η κιλοβατώρα θα επιδοτείται με 3 λεπτά του ευρώ με πλαφόν τις 300 (9 ευρώ επιδότηση) ξεκινά με προίκα 200 εκατ. ευρώ, που θεωρείται πολύ μικρή και το πιο πιθανό σενάριο είναι να αυξηθεί.

Πηγή: efsyn.gr


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος