FOLLOW US: facebook twitter

Ανεβάζουν ταχύτητα οι εμβολιασμοί

Ημερομηνία: 27-04-2021 | Συντάκτης:
«Έσπασε» το φράγμα των δύο εκατ. εμβολιασμών με μια δόση
-Πρεμιέρα τη Μεγάλη Τετάρτη για τους 30-39, ενώ ακολουθούν οι 40άρηδες

Με αμείωτους ρυθμούς συνεχίζεται η επιχείρηση «Ελευθερία», που «έσπασε» το φράγμα των δύο εκατ. εμβολιασμών με μια δόση, ενώ περαιτέρω επιτάχυνση αναμένεται το προσεχές διάστημα, τόσο με το άνοιγμα για νέες ηλικιακές ομάδες, όσο και με τη διεύρυνση λειτουργίας των εμβολιαστικών κέντρων.

Όπως είχε γνωστοποιηθεί μεσοβδόμαδα θα επεκταθεί το ωράριο εμβολιασμού μέχρι τις 10 το βράδυ, ενώ ανάλογα με τις παραλαβές εμβολίων θα ξεκινήσει και η επταήμερη λειτουργία των εμβολιαστικών κέντρων.

Ταυτόχρονα, θα δοθεί η δυνατότητα να πραγματοποιούνται εμβολιασμοί και από ιδιωτικά πολυιατρεία, διαγνωστικά εργαστήρια, κλινικές και θεραπευτήρια. Οι εμβολιασμοί θα «παγώσουν» μόνο ανήμερα το Πάσχα και όχι από τη Μεγάλη Παρασκευή έως τη Δευτέρα του Πάσχα, όπως είχε αρχικά ανακοινωθεί.

Συνολικά, όπως έχει διαμηνυθεί, εκτιμάται ότι η δυναμικότητα του συστήματος θα ξεπεράσει τον Μάιο τα 2,5 εκατομμύρια εμβολιασμούς και τον Ιούνιο τα 4 εκατομμύρια.

Το Σάββατο άνοιξε η πλατφόρμα τους πολίτες 50-54 ετών, ενώ σήμερα Μεγάλη Τρίτη ακολουθούν οι ηλικίες 30-39 με AstraZeneca, σε μια γραμμή εμβολιασμών που θα τρέχει παράλληλα.

Εντός της εβδομάδας θα ανακοινωθεί η ημερομηνία για τους 40άρηδες, που ενδεχομένως να υπάρξει διάκριση μεταξύ των 40-44 ετών και 45-49 ετών.

Αργή, αλλά σταθερή αύξηση

Με αργό μεν, αλλά σταθερό ρυθμό αυξάνεται διαρκώς το ποσοστό των πολιτών 60 ετών και άνω που επιλέγει να εμβολιαστεί.

Συγκεκριμένα, στην ηλικιακή ομάδα 60-64 τα ποσοστό από 47% πήγε στο 55%.

Η πιο μεγάλη άνοδος σημειώθηκε στην ηλικιακή ομάδα από 65 έως 69. Το ποσοστό πριν από δύο εβδομάδες ήταν 50% και πλέον φτάνει το 60%. Στους 70-74 το ποσοστό ανέβηκε από το 57% στο 61%.

Τέσσερις ποσοστιαίες μονάδες έχει αυξηθεί και στην επόμενη ηλικιακή ομάδα. Συγκεκριμένα, στους 75-79 το ποσοστό που ήταν ούτως ή άλλως υψηλό (75%) αγγίζει πλέον το 80%. Τα πράγματα πάνε πολύ πιο αργά στους 80 και άνω, όπου φαίνεται πως υπάρχει ακόμη ισχυρή επιφύλαξη και διστακτικότητα.

Συγκεκριμένα, στην ηλικιακή ομάδα 80-84 το ποσοστό από 63% πήγε στο 65%, ενώ στους 85 και άνω το ποσοστό ανέβηκε μόλις μία μονάδα: από το 62% πήγε στο 63%.

Πηγή: kathimerini.gr


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος