FOLLOW US: facebook twitter

Θα πούμε το ψωμί…  ψωμάκι! – Ανεβαίνουν οι τιμές από Δευτέρα 13/9 στα αρτοποιεία

Ημερομηνία: 10-09-2021 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Slide, Νέα, Οικονομία
-Στο ένα ευρώ αναμένεται να πάει το μισόκιλο και στα 0,60€ το «κουλούρι Θεσ/νίκης»

Δεν θα είναι αρκετό πλέον το 1,50 ευρώ για μία από τις πιο αγαπημένες μας διατροφικές συνήθειες, το μισόκιλο ψωμί και το «κουλούρι Θεσσαλονίκης», αφού από την ερχόμενη Δευτέρα αναμένεται να αυξηθεί η τιμή τους. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Πρωινής», το μισό κιλό θα πάει στο ένα ευρώ (από 0,80€), και το κουλούρι στα 0,60€ (από 0,50€), ενώ πολύ πιθανές είναι οι αυξήσει και σε ορισμένα σφολιατοειδή προϊόντα.

Η Έλσα Μπαρτούφη, υπεύθυνη πρατηρίου Άρτου στον Πύργο, δήλωσε στην «Πρωινή» ότι από την ερχόμενη Δευτέρα πιθανότατα θα αποτυπωθούν οι αυξήσεις της τιμής στο ψωμί και στο κουλούρι.

«Δυστυχώς, οι τιμές θα ανέβουν σίγουρα, το θέμα είναι πότε θα σταματήσουν, Μπορεί να ανέβουν και να σταματήσουν και μπορεί ξανανέβουν μελλοντικά. Κάποια προϊόντα δεν θα ανέβουν, θα απορροφήσουμε εμείς ό,τι μπορούμε. Στο ψωμί όμως αναγκαστικά θα ανέβουμε. Μάλλον θα ανέβει κατά 0,20€ το μισό κιλό ψωμί και στα 0,60€ το κουλούρι, αλλά θα πάμε βλέποντας και κάνοντας. Σε άλλες περιοχές ακούω ότι οι αυξήσεις είναι μεγαλύτερες. Το κουλούρι, μετά από πάρα πολλά χρόνια σταθερότητας, θα πάει στα 0,60€. Σε κάποιους κωδικούς σε προϊόντα όπως τυρόπιτες, μπουγάτσες κλπ ίσως έχουμε αυξήσεις κα σε κάποια άλλα όχι. Εμείς θα κάνουμε προσπάθεια να απορροφήσουμε όσο κόστος μπορούμε γιατί το αλεύρι θα έχει νέα αύξηση τον Οκτώβριο, ενώ το κόστος ανεβαίνει και στα καύσιμα», τόνισε.

Ο Τάσος Καρνάρος, επαγγελματίας αρτοποιός, πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Κρεστένων και μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Επιμελητηρίου Ηλείας, δήλωσε στην «Πρωινή» ότι η αύξηση στην τιμή είναι πλέον αναγκαιότητα, καθώς το κόστος παραγωγής διαρκώς ανεβαίνει και είναι ανέφικτο πλέον να απορροφηθεί από τους επαγγελματίες του κλάδου.

«Θέλω καταρχάς να τονίσω ότι εδώ και δέκα χρόνια η τιμή στο ψωμί παραμένει σταθερή παρότι η φορολογία ανέβηκε κατακόρυφα. Όλοι οι επαγγελματίες του κλάδου επιλέξαμε να επωμιστούμε το βάρος και να απορροφήσουμε κάθε αύξηση στο κόστος των πρώτων υλών, καταβάλλοντας τεράστια προσπάθεια για να αντεπεξέλθουμε στις υποχρεώσεις μας. Δυστυχώς, όμως, τους τελευταίους μήνες αντιμετωπίζουμε απανωτές αυξήσεις στα άλευρα, οι οποίες φτάνουν στο 80%, αντιμετωπίζουμε αυξήσεις στα καύσιμα και στα μεταφορικά. Οι αλευροβιομηχανίες έχουν προβεί σε συνεχόμενες αυξήσεις, χωρίς να υπάρχει ως τώρα κάποια αντίδραση από την πλευρά της πολιτείας και του αρμόδιου οργάνου που παρακολουθεί και ελέγχει τις τιμές. Είναι φυσικό επακόλουθο να αυξηθεί η τιμή στο ψωμί, το οποίο είναι προϊόν που δεν υπόκειται σε διατίμηση ή ενιαία τιμή. Η εκτίμησή μας είναι ότι αύξηση θα είναι από 0,10 έως 0,20 ευρώ, ωστόσο η οικονομία είναι ελεύθερη και αυτό καθορίζεται από κάθε επαγγελματία ξεχωριστά. Ο φόβος μας όμως είναι ότι μελλοντικά μπορεί να έχουμε κι άλλες ανατιμήσεις», δήλωσε στην «Πρωινή» ο κ. Καρνάρος.

Ο Χαράλαμπος Κυριακόπουλος, αρτοποιός και πρόεδρος του Σωματείου του Πύργου (μέχρι να διαλυθεί), δήλωσε στην «Πρωινή» ότι το κόστος στο αλεύρι είναι δυσβάσταχτο  πλέον, καθώς είναι διαρκείς οι αυξήσεις.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος