FOLLOW US: facebook twitter

Ανεργία ή προσωρινός μισθός 534 ευρώ, το δίλημμα των μισθωτών

Ημερομηνία: 24-06-2020 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Slide, Νέα, Οικονομία

Με μηνιαίες απολαβές χαμηλότερες ακόμη κι από αυτόν το μνημονιακό κατώτατο μισθό των 580 ευρώ καλούνται να επιβιώσουν όχι μόνο οι 80.000 εποχικά εργαζόμενοι που έχουν «εξασφαλίσει» με νομοθετική ρύθμιση την αμοιβή τους, τιθέμενοι σε καθεστώς αναστολής σύμβασης, είτε προσληφθούν από τα ξενοδοχεία είτε όχι (όπως διαβεβαίωσε χθες ο υπουργός Εργασίας), αλλά και ένα απροσδιόριστα μεγάλο τμήμα του εργατικού δυναμικού που απασχολείται ακόμη και σε επιχειρήσεις με υψηλούς τζίρους μέσα στην πανδημία.

Δεν είναι τυχαίο ότι ο αριθμός των εγγεγραμμένων ανέργων τον Μάιο, με βάση τα πρόσφατα στοιχεία του ΟΑΕΔ, αυξήθηκε κατά 233.559 άτομα σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 2019, ανεβάζοντας τους εγγεγραμμένους σε 1.162.955 άτομα (αύξηση 25,13%). Εξ αυτών, επίδομα λαμβάνουν μόνο 178.799 άνεργοι και παρά την αύξηση των επιδοματούχων κατά 70,83%.

Ταυτοχρόνως, οι επιχειρήσεις δεν φαίνεται να είναι ιδιαίτερα ενθουσιασμένες με το πρόγραμμα επιδότησης της μερικής απασχόλησης (ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ) αφού, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε χθες ο υπ. Εργασίας, εγγραφές στο πρόγραμμα έχουν κάνει μόνο 2.694 επιχειρήσεις για 30.490 εργαζόμενους.

Πάντως, οι 7.000 δικαιούχοι που δεν είδαν να πιστώνεται ο λογαριασμός τους με τμήμα ή όλο το ποσό των 534 ευρώ για τον μήνα Μάιο θα έχουν πληρωθεί μέχρι την Παρασκευή, αφού στο υπουργείο Εργασίας καταβάλλεται προσπάθεια να γίνουν διορθώσεις στα λάθη των επιχειρήσεων και των λογιστών.

Μετά τις 10 Ιουλίου θα καταβληθεί το ποσό των 534 ευρώ και στους εποχικά εργαζόμενους του τουρισμού που, ανεξαρτήτως από το εάν τα ξενοδοχεία που τους προσλαμβάνουν κάθε χρόνο θα προχωρήσουν σε προσλήψεις, θα καλυφθούν αυτομάτως από το υπουργείο, το οποίο γνωρίζει τα στοιχεία από τον ΟΑΕΔ.

«Εάν τα ξενοδοχεία δεν ανοίξουν, τότε οι εργαζόμενοι θα έχουν τη δυνατότητα να μπουν από μόνοι τους στην ΕΡΓΑΝΗ να υποβάλουν την αίτηση» διαβεβαίωσε χθες ο κ. Βρούτσης, σημειώνοντας ότι η τεχνική επιτροπή που έχει συσταθεί με το Οικονομικό Επιμελητήριο θα συνδράμει στη διόρθωση των λαθών.

Μια ευκαιρία προσωρινής τοποθέτησης για ένα 8μηνο θα έχουν και όσοι άνεργοι, περίπου 36.500, επιλεγούν για το νέο πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας για το οποίο ολοκληρώθηκε η διαδικασία με το ΑΣΕΠ και αναμένεται να δημοσιοποιηθεί η προκήρυξη από τον ΟΑΕΔ στα τέλη του Ιουνίου.

Εκτός απασχόλησης σχεδόν οι μισοί ενήλικοι

Eάν η αγορά εργασίας συνεχίσει να υπολειτουργεί ο πληθυσμός εκτός παραγωγικής διαδικασίας, κάτω των 75 ετών, θα είναι περισσότερος από τον πληθυσμό που κινεί την παραγωγική μηχανή της χώρας με συνέπεια επισήμως οι λιγότεροι να συντηρούν τους περισσότερους και να συνεχίζεται η καρποφορία της παραοικονομίας.

Το καμπανάκι προκύπτει, όχι από τα δημογραφικά στοιχεία της Eurostat για τις επιπτώσεις της δημογραφικής κρίσης το 2050, αλλά από τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ με την έρευνα εργατικού δυναμικού για το πρώτο τρίμηνο του 2020.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, οι οικονομικά μη ενεργοί κάτω των 75 ετών, οι οποίοι ούτε εργάζονται ούτε αναζητούν εργασία, ανήλθαν σε 3.311.960 άτομα, σημειώνοντας αύξηση 2,5% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο και 2,4% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2019.

Εννοείται πως, όπως σημειώνει η ΕΛΣΤΑΤ «τα άτομα που τίθενται σε αναστολή σύμβασης εξακολουθούν να θεωρούνται απασχολούμενοι, εφόσον η διάρκεια της αναστολής είναι μικρότερη από 3 μήνες ή αν λαμβάνουν περισσότερο από το 50% των αποδοχών τους».

Ενδιαφέρον παρουσιάζει και η στατιστική σύνθεση του οικονομικά μη ενεργού πληθυσμού. Κάτι λιγότερο από τους μισούς, το 45,95% του συνόλου που αντιστοιχεί σε 1.518.700 άτομα δεν έχουν εργαστεί στο παρελθόν, ενώ περίπου 1.177.000 είναι σε καθεστώς σύνταξης (35,5%),.

Πηγή: efsyn.gr


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος