FOLLOW US: facebook twitter

Ανεργία από τη μια, τεράστια κέρδη από την άλλη

Ημερομηνία: 26-03-2021 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Οικονομία

Άρθρο του διευθυντή του Προγράμματος περί την Ανισότητα στο Ινστιτούτο Πολιτικών Ερευνών των ΗΠΑ, στο counterpunch, δείχνει τα μεγέθη των κερδών όσων εκμεταλλεύτηκαν την πανδημία.

Πέρισυ, με την αρχή της πανδημίας και των μέτρων που ελήφθησαν διεθνώς για την αντιμετώπιση της, το Ινστιτούτο Πολιτικών Σπουδών, του οποίου ηγείται ο Τσακ Κόλινς, ξεκίνησε να παρακολουθεί τους τρόπους και τα μεγέθη πλουτισμού των εν Αμερική δισεκατομμυριούχων, την ώρα που, παγκοσμίως, η ανεργία και η επισφάλεια κάλπαζαν. Συνεργάστηκαν γι’ αυτό με την οργάνωση Αμερικάνοι Για τη Δίκαιη Φορολόγηση (Americans for Tax Fairness, ATF), μελέτησαν προσεκτικά και το Forbes, και χθες, Πέμπτη, κοινοποίησαν, στο Counterpunch, τα συμπεράσματα της έρευνάς τους, η οποία δείχνει το συγκλονιστικό μέγεθος του πλουτισμού των 657 δισεκατομμυριούχων μέσα σε ένα χρόνο και μέχρι και την 18η Μαρτίου του 2021 (πριν μία εβδομάδα).

Η επιλογή της 18ης Μαρτίου 2020, ως ημέρας έναρξης της μέτρησης αυτής, διάρκειας ενός έτους, έγινε γιατί εκείνη την ημερομηνία μπήκαν σε εφαρμογή οι περισσότερες απαγορεύσεις, σε πολιτειακό ή ομοσπονδιακό επίπεδο, στις ΗΠΑ αλλά και γιατί, κατά σύμπτωση, εκείνη την μέρα το Forbes είχε δημοσιεύσει, για το 2020, την λίστα των δισεκατομμυριούχων, που αποτέλεσε και τη βάση για την συλλογή των στοιχείων.

Μέσα σε αυτό το 12μηνο περισσότεροι από 29 εκατομμύρια πολίτες των ΗΠΑ ασθένησαν από τον κορονοϊό και πάνω από 535.000 έχασαν τη ζωή τους λόγω της νόσου. Πάνω από ογδόντα εκατομμύρια υπολογίζονται οι νέοι άνεργοι λόγω της πανδημίας και περίπου 18 εκατομμύρια είχαν ακόμη επίδομα ανεργίας στα τέλη Φλεβάρη του 2021.

Μέσα στο ίδιο ακριβώς δωδεκάμηνο, από την εποχή που ξεκίνησαν τα λοκνταουν, ο συνολικός πλούτος των 657 δισεκατομμυριούχων των ΗΠΑ αυξήθηκε πάνω από τα 1,3 τρισεκατομμύρια, αύξηση της τάξης του 44,6%.

Η πανδημία δημιούργησε στις ΗΠΑ 43 νέους δισεκατομμυριούχους – η πανδημία ξεκίνησε με 614 και τώρα είμαστε στους 657. Οι περισσότεροι από τους νέους δισεκατομμυριούχους μπήκαν στην κατηγορία με την είσοδο εταιριών στο χρηματιστήριο (Airbnb, DoorDash, Snowflake). Όμως δεν δραστηριοπούνται μόνο στις ΗΠΑ και τα κέρδη τους δεν προέρχονται, βέβαια,  μόνο από την τοπική αγορά, όσο μεγάλη κι αν είναι αυτή.

Η αύξηση του συνολικού πλούτου των 15 δισεκατομμυριούχων που είχαν και τα μεγαλύτερα κέρδη, είναι, σε απόλυτα νούμερα, 563 δισεκατομμύρια δολάρια ή 82% και αντιπροσωπεύει εν συνόλω το 40% του πλουτισμού και των 657 δισεκατομμυριούχων. Πρώτος στη λίστα είναι ο Έλον Μασκ, που είναι μέρος κατά 137,5 δισεκατομμύρια πλουσιότερος και η αύξηση του πλούτου του αγγίζει το 559%, και ακολουθούν ο Τζέφ Μπέζος με 65 δισεκατομμύρια δολάρια παραπάνω, ή 58%, και ο Μάρκ Ζούκερμπεργκ με ακόμη 47 δισεκατομμύρια κέρδος ή 86% του προσωπικού του πλούτου.

Οι 10 που κέρδισαν περισσότερο από την πανδημία, είδαν τον πλούτο τους να αυξάνεται από 300% και πάνω. Είναι, προφανώς, άνθρωποι που δρουν στους τομείς του ιντερνετικού εμπορίου, των υπηρεσιών και της διασκέδασης. Και, όπως είπαμε, δε δραστηριοπούνται μόνο στις ΗΠΑ. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ο Μπομ Κιμ, αμερικανός υπήκοος κορεατικής καταγωγής, που έχει την εταιρία ηλεκτρονικού εμοπρίου Coupang, την αντίστοιχη της Αμαζον στη Νότιο Κορέα, ο οποίος πλούτισε μες στο χρόνο κατά 7,7 δισεκατομμύρια δολάρια ή 670%. Ο  ιδιοκτήτης της ιντερνετικής χρηματοδοτικής εταιρίας Quicken Loans, Νταν Γκίλμπερτ, ακολουθεί με αύξηση της περιουσίας του κατά 13,6 δισεκατομμύρια δολάρια, ή 567%. Στη λίστα και ο Έλον Μασκ, που σήμερα είναι ο δεύτερος πλουσιότερος αμερικανός του πλανήτη, όπως και ο Μπράιαν Άρμστρονγκ της εταιρίας ανταλλαγής κρυπτονομισμάτων Coinbase που αύξησε την περιουσία του κατά 5,5 δισεκατομμύρια δολάρια ή 550%.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος