FOLLOW US: facebook twitter

Ανεμοθύελλα και χαλάζι «ράβδισαν» τις ελιές στην Εφύρα και την Πηνεία!

Ημερομηνία: 09-12-2021 | Συντάκτης:
Ο ελαιοπαραγωγός και δημοτικός σύμβουλος Ήλιδας Κ. Αναγνωστόπουλος μιλώντας χθες στην Πρωινή τόνισε ότι η καταστροφή στις ελιές στην περιοχή της Πηνείας είναι τεράστια

Σε απόγνωση οι ελαιοπαραγωγοί της περιοχής που χθες το πρωί αντίκρισαν στρώμα όλον τον καρπό στα λιοστάσια


Γράφει η Ελένη Παπαδοπούλου


– Ο ελαιοπαραγωγός και δημοτικός σύμβουλος Κ. Αναγνωστόπουλος ενημέρωσε τον ΕΛΓΑ Πατρών και σήμερα θα γίνει αυτοψία και προεκτίμηση των ζημιών από τον επόπτη

 

Δεν έχουν τέλος τα δεινά του αγροτικού κόσμου της Ηλείας από τα φετινά ακραία καιρικά φαινόμενα, καθώς αυτή τη φορά στο «μάτι του κυκλώνα» μπήκε η περιοχή της Πηνείας, όπου την Τρίτη το βράδυ μια σφοδρή ανεμοθύελλα με βροχόπτωση και στη συνέχεια χαλάζι, αποτέλειωσε τις ελιές! Οι ελαιοπαραγωγοί της Εφύρας αλλά και έξι τουλάχιστον ακόμα τοπικών κοινοτήτων της ΔΕ Πηνείας, χθες το πρωί και ενώ έχουν ξεκινήσει εδώ και λίγες μέρες το λιομάζωμα με διαλλείματα λόγω βροχής, μπήκαν στους ελαιώνες τους και βρέθηκαν μπροστά σε ένα τραγικό θέαμα, καθώς όλες οι ελιές, βρισκόταν στρώμα στον ελαιώνα και πάνω στα λιόδεντρα δεν έμεινε καθόλου καρπός! Το αποτέλεσμα είναι το λιομάζωμα στην περιοχή της Πηνείας που φέτος μάλιστα ήταν μια καλή χρονιά για την περιοχή σε αντίθεση με άλλες περιοχές της Ηλείας, να τελειώσει νωρίς και οι ελαιοπαραγωγοί να βρίσκονται σε απόγνωση, αφού το οικονομικό πλήγμα είναι τεράστιο.

Ο δημοτικός σύμβουλος και πρώην αντιδήμαρχος Πηνείας, ελαιοπαραγωγός και αγρότης κ. Κώστας Αναγνωστόπουλος μιλώντας χθες στην Πρωινή για την νέα αυτή καταστροφή στις ελιές, τόνισε ότι δεν μπορεί να πιστέψει ότι μέσα σε μια νύχτα χάθηκε όλη η σοδειά.

«Την Τρίτη αργά το βράδυ πέρασε από την Εφύρα αλλά και από πολλές κοινότητες της Πηνείας, μια σφοδρή ανεμοθύελλα που στη συνέχεια το γύρισε σε χαλάζι και πέταξε όλον τον καρπό της ελιάς στο χώμα. Χθες το πρωί που πήγα στο λιοστάσι μαζί με τους εργάτες για να συνεχίσουμε το λιομάζωμα που αρχίσαμε πριν από 15 περίπου μέρες γιατί λόγω της κακοκαιρίας οι συνθήκες ήταν δύσκολες, δεν μπορούσα να πιστέψω στα μάτια μου. Όλος ο καρπός είναι στρώμα κάτω, δεν έχει μείνει ελιά πάνω στα δέντρα και ότι καρπός απέμεινε χτυπήθηκε από το χαλάζι. Μιλάμε για μια τεράστια καταστροφή και όλοι οι ελαιοπαραγωγοί με τους οποίους μίλησα αντιμετωπίζουν την ίδια κατάσταση. Η τραγική ειρωνεία είναι ότι λόγω των συνεχόμενων βροχών δεν είχαμε προλάβει να μαζέψουμε αρκετές ποσότητες, γιατί μια βγαίναμε για ελιές και μια όχι. Και να φανταστείτε ότι αυτή για μας εδώ στην περιοχή ήταν μια καλή χρονιά, αλλά δυστυχώς το χαλάζι μας αποτελείωσε. Στενοχωρήθηκα τόσο πολύ που έκανα στροφή και έφυγα αλλά πρωτα έβγαλα φωτογραφίες για να υπάρχουν εικόνες της ζημιάς και αμέσως ενημέρωσα τον ΕΛΓΑ στην Πάτρα και τις έστειλα προσωπικά και στον πρόεδρο του ΕΛΓΑ τον κ. Αντρέα Λυκουρέντζο.»

Ο κ. Αναγνωστόπουλος ανέφερε ότι ο επόπτης του ΕΛΓΑ Πατρών κ. Αντώνης Παππάς, τον ενημέρωσε ότι σήμερα θα κατέβει ο ίδιος στην περιοχή της Εφύρας και της Πηνείας να κάνει αυτοψία και μια προκεκτίμηση της ζημιάς για να προχωρήσουν στη συνέχεια οι κανονικές αυτοψίες από τον Οργανισμό. Γι αυτό καλεί όλους τους ελαιοπαραγωγούς που υπέστησαν ανάλογες καταστροφές από την χθεσινή ανεμοθύελλα και το χαλάζι να πάνε τους τοπικούς ανταποκριτές του ΕΛΓΑ και να κάνουν δήλωση ζημιάς.

«Οι ζημιές από ανεμοθύελλα, πλημμύρα και χαλάζι στα αγροτικά προϊόντα καλύπτονται από τον ΕΛΓΑ, γι αυτό δεν πρέπει να χρονοτριβούμε, γιατί η απώλεια του εισοδήματος από την νέα καταστροφή που πάθαμε είναι τεράστια και οι ελαιοπαραγωγοί πέρα από το εισόδημα που περίμεναν να πάρουν από τις ελιές, έχουν και τεράστια καλλιεργητικά έξοδα και πρέπει να αποζημιωθούμε»


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος