FOLLOW US: facebook twitter

Άνεμος και χαλάζι «σάρωσαν» ελιές και αμπέλια στον Ιάρδανο

Ημερομηνία: 25-09-2020 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Mega Post 2, Αγροτικά, Νέα
Σε απόγνωση οι παραγωγοί ζητούν την παρέμβαση της Περιφέρειας για την καταγραφή των ζημιών από τον ΕΛΓΑ

Σε ολική καταστροφή φαίνεται να οδηγείται η φετινή  παραγωγής ελιάς και ελαιολάδου, ενώ  εκτεταμένες είναι οι  ζημιές στο φυτικό κεφάλαιο και σε υπαίθριες καλλιέργειες με κηπευτικά από το δυνατό «σφυροκόπημα» ισχυρών ανέμων και χαλαζιού τα μεσάνυχτα της Πέμπτης. Όπως επεσήμαναν στον Αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Ανάπτυξης Θεόδωρο Βασιλόπουλο, πρόεδροι  κοινοτήτων και παραγωγοί, η ζημιά είναι μεγάλη, χαρακτηρίζοντας τα καιρικά φαινόμενα ως πρωτόγνωρα τα  τελευταία τουλάχιστον δέκα χρόνια και δήλωσαν ότι βρίσκονται σε οικονομική  απόγνωση.

Σύμφωνα με όσα επεσήμαναν οι πρόεδροι των κοινοτήτων Αμπελώνα, Χρήστος Γαλανόπουλος, Βροχίτσας  Αντώνης Κατελούζος, Ελαιώνα Κωνσταντίνος Μπαμπίλης, και Αγίων Αποστόλων Θεόδωρος Τζίφας,  κάθε ελιά έχει στη ρίζα της τουλάχιστον  μια «κλούβα» καρπό πεσμένη και ό,τι έχει μείνει πάνω στα δέντρα είναι χτυπημένο σε μεγάλο ποσοστό.   Οι πρόεδροι ζήτησαν  παρέμβαση του αντιπεριφερειάρχη  στον  ΕΛΓΑ ώστε γεωπόνοι να μπουν στα λιοστάσια και να εκτιμήσουν την κατάσταση που επικρατεί:

«Θα περιμένουμε τώρα να έρθει ο ΕΛΓΑ να δηλώσουμε την καταστροφή, τι άλλο να κάνουμε τώρα, θα περιμένουμε τις αποζημιώσεις…» σχολίασαν.

«Κλάρες και ελιές έπεσαν κάτω από τα δέντρα. Έχουμε ζημιά και στα αμπέλια στη Βροχίτσα. Ζητάμε παρέμβαση της περιφέρειας. Δεν ξέρουμε ακόμα το μέγεθος της ζημιάς, όμως είναι μεγάλη. Θα δείτε πολλές ελιές κάτω με κλάρες που θα πέσουν με τον καιρό, και τα αμπέλια που έχουν μείνει άτρυγα, έχουν πάθει ζημιά και θα σαπίσουν σε μερικές μέρες», τόνισε ο πρόεδρος της Τκ Βροχίτσας, Αντ, Κατελούζος,.

«Τις βρώσιμες ελιές αναγκαζόμαστε να τις πάμε για λάδι, δεν θα μπορέσουμε να πουλήσουμε ούτε κιλό. Και στα αμπέλια το ίδιο που έπεσε χαλάζι και πολύ νερό, θα σαπίσουν. Πρέπει να έρθουν γρήγορα από ΕΛΓΑ γεωπόνοι», δήλωσε ο πρόεδρος της ΤΚ Ελαιώνα Κωνσταντίνος Μπαμπίλης. Παρόντες επίσης ήταν και οι παραγωγοί Δημήτρης Τζίφας και Αιμιλία Παναγιωτοπούλου.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος