FOLLOW US: facebook twitter

Σύνδεσμος Ελληνικού Οίνου: Αναμένονται εκλεκτές ποιότητες κρασιών από τα Οινοποιεία της Ηλείας

Ημερομηνία: 03-11-2020 | Συντάκτης:
Σύνδεσμος Ελληνικού Οίνου: Άριστη η σοδειά από τον φετινό τρύγο με μειωμένη όμως παραγωγή
-Οι ελπίδες των Οινοπαραγωγών στο άνοιγμα της αγοράς το 2021 για να μειωθεί η ζημιά από την πανδημία

Τυπική και άριστη” χαρακτηρίζει τη φετινή σοδειά οινοποιήσιμων σταφυλιών 2020,  ο Σύνδεσμος Ελληνικού Οίνου (ΣΕΟ), ενώ  σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του, αναμένεται να παραχθούν από τον φετινό τρύγο υψηλής  ποιότητας οίνοι. Στην Ηλεία στα τέλη Οκτωβρίου ολοκληρώθηκε ο τρύγος στους περισσότερους αμπελώνες και ήδη τα κρασιά «βράζουν» στα βαρέλια, ενώ από άποψη ποιότητας  οι Ηλείοι οινοπαραγωγοί χαρακτηρίζουν το 2020 ως μια από τις καλύτερες χρονιές της τελευταίας δεκαετίας, αρκεί βεβαίως αυτό να φανεί και εισπρακτικά, γιατί οι απώλειες στον κλάδο από την πανδημία είναι πολύ μεγάλες. Ήδη αρκετά από τα γνωστά Οινοποιεία του νομού έχουν ακόμα αρκετά αποθέματα κρασιών  από την περασμένη χρονιά και βεβαίως απώλειες εσόδων εξαιτίας του περιορισμού των εξαγωγών αφού λόγω της πανδημίας κινήθηκε πτωτικά η ζήτηση. Οι ελπίδες τους πλέον βρίσκονται στο άνοιγμα της αγοράς το 2021.

Στα δρύινα βαρέλια του Κτήματος Σταυρόπουλου στο Παλαιοχώρι της Γαστούνης γίνεται ήδη η ωρίμανση  των νέων κρασιών της φετινής σοδειάς

 

Σε ότι αφορά γενικότερα την παραγωγή και την ποιότητα,  ο Σύνδεσμος Ελληνικού Οίνου αναφέρει ότι   ο ήπιος χειμώνας παράλληλα με τις υψηλότερες θερμοκρασίες τον Ιανουάριο και Φεβρουάριο, για την εποχή σε αντίθεση με αυτές που επικράτησαν τους μήνες Μάρτιο και Απρίλιο, οδήγησε σε οψίμιση όλων των βλαστικών σταδίων. Η ανομβρία καθώς και η απουσία καύσωνα τη θερινή περίοδο της ωρίμανσης “οδήγησαν σε άριστα και απολύτως υγιή σταφύλια, ενώ θετικά επηρεάστηκαν και οι όψιμες ελληνικές ποικιλίες (Αγιωργίτικο, Ροδίτης, Μοσχοφίλερο) από τις πρώτες φθινοπωρινές βροχές”.  Σύμφωνα με εκτιμήσεις του ΣΕΟ, τα φετινά λευκά κρασιά θα είναι ιδιαιτέρως αρωματικά με πολύ καλές οξύτητες, ενώ τα κόκκινα θα έχουν βελούδινη ισορροπία και πλούσια φαινολική δομή.

Κτήμα Μερκούρη: Εξαιρετικής ποιότητας και υγιεινής σταφύλια της ποικιλίας malvasia di candia aromatica από τον αμπελώνα του κτήματος απευθείας στις τζιβιέρες για λιάσιμο και μετά στις δεξαμενές για τη νέα σοδειά του επιδόρπιου “Belvedere”.

 

Στις ίδιες κλιματολογικές συνθήκες, πάτησαν στέρεα και οι οινοπαραγωγοί της Ηλείας ο χειμώνας ήταν ήπιος με μικρές περιόδους σχετικά χαμηλών θερμοκρασιών και κανονικές μέσου ύψους βροχοπτώσεις. Από τα τέλη Μαρτίου περιορίστηκαν σημαντικά ή και σταμάτησαν τελείως σε μερικές παραθαλάσσιες κυρίως περιοχές οι βροχές, μέχρι την έλευση του κυκλώνα Ιανός στις 20.09, οπότε με μία μεγάλου ύψους βροχόπτωση άρχισαν τα πρωτοβρόχια. Άριστες καιρικές συνθήκες με σταθερές θερμοκρασίες, απουσία βροχών και χαμηλή υγρασία κατά την ωρίμανση και τον τρυγητό.

Κτήμα Μπριντζίκη ( Διονυσία Μπριντζίκη):Τελικά η φετινή χρονιά αποδείχτηκε να παράγει εξαιρετικής ποιότητας σταφύλια και σίγουρα σε αυτό βοήθησε ο καιρός.  Βεβαίως το τέλος του τρύγου δυσκόλεψε εξαιτίας του κυκλώνα Ιανού και κάποιες ποικιλίες που ωριμάζουν αργά μαζεύτηκαν την τελευταία στιγμή, αλλά όσον αφορά την ποιότητα των σταφυλιών ήταν απλά εξαιρετική.

 

Η ποιότητα των σταφυλιών είναι εξαιρετική χωρίς ή με ελάχιστες ζημιές από περονόσπορο, ωίδιο, βοτρύτη και ικανοποιητικές οξύτητες.. Οι τιμές των σταφυλιών είναι γενικά μειωμένες σε σχέση με την περασμένη χρονιά. Ιδιαίτερα για τις παραγωγικές ποικιλίες (Ροδίτη κλπ.). Εκτιμούμενο ποσοστό μείωσης 10-20% με βασική αιτία τα αδιάθετα λόγω COVID-19 αποθέματα των οινοποιείων.  Ωστόσο το μόνο σίγουρο είναι ότι φέτος τα Οινοποιεία της Ηλείας, θα δημιουργήσουν κρασιά που θα αναδεικνύουν πλήρως τον τυπικό χαρακτήρα της κάθε ποικιλίας σταφυλιού, του κάθε ξεχωριστού terroir και την συνολική τυπικότητα της φετινής χρονιάς.

Two Sensational Wines for Winter

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος