FOLLOW US: facebook twitter

Ανδρέας Νικολακόπουλος για έγκριση μελέτης: Ακόμη ένα βήμα για την αποκατάσταση του Ι.Ν. Κοιμήσεως Θεοτόκου Δαφνιώτισσας

Ημερομηνία: 18-10-2022 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Κοινωνία, Νέα, Πολιτική

“Αποτελεί σημαντικό βήμα η έγκριση από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού η έγκριση της μελέτης για την αποκατάσταση του Ιερού Ναού Κοιμήσεως της Θεοτόκου στην Δαφνιώτισσα και πλέον πρέπει να επικεντρώσουμε την προσπάθειά μας προκειμένου να εξασφαλιστεί και η απαιτούμενη χρηματοδότηση για να προχωρήσει το έργο, που είναι ζωτικής σημασίας για το συγκεκριμένο μνημείο”.

Την ανωτέρω δήλωση έκανε ο βουλευτής του νομού μας Ανδρέας Νικολακόπουλος, ο οποίος μετά από την σημαντική αυτή εξέλιξη επισκέφθηκε τον Ιερό Ναό και είχε εποικοδομητική συζήτηση με τον ιερέα και πρόεδρο του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου π. Βασίλειο Κουρλαμπά, την πρόεδρο του εκπολιτιστικού συλλόγου, μέλη και κατοίκους της περιοχής.

Ο ναός έχει κηρυχθεί μνημείο από το Υπουργείο Πολιτισμού, με ζώνη προστασίας ακτίνας 100 μ. γύρω του και με την πρόσφατη απόφαση της Γενικής Διεύθυνσης Αναστήλωσης Μουσείων και Τεχνικών Έργων- Διεύθυνση αναστήλωσης Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών μνημείων εγκρίθηκε η «Μελέτη εφαρμογής αποκατάστασης του Ι.Ν. Κοιμήσεως Θεοτόκου (Παναγία Δαφνιώτισσας) στον οικισμό Δαφνιώτισσα Δήμου Ήλιδας Π.Ε. Ηλείας, Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας».

Η εξέλιξη αυτή είναι απόρροια των ουσιαστικών ενεργειών που έγιναν τα δύο τελευταία χρόνια από το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο και τους πολίτες της περιοχής, με την συνδρομή τέως Μητροπολίτη Σεβασμιότατου κ.κ. Γερμανού και την συνδρομή του κ. Νικολακόπουλου, όπως η σχετική απόφαση έγκρισης της μελέτης από την Υπουργό, μετά και την γνωμοδότηση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, αλλά και η απόφαση έγκρισης της στατικής και ηλεκτρομηχανολογικής μελέτης, ενώ προχώρησε και η προσαρμογή της αρχιτεκτονικής και στατικής μελέτης.

Όπως διαπίστωσε και κατά την επίσκεψή του ο κ. Νικολακόπουλος και από την συζήτηση με τους παριστάμενους, το επόμενο βήμα που πρέπει να γίνει άμεσα είναι να προχωρήσουν τα έργα στήριξης και ανάδειξης του ναού ώστε να καταστεί δυνατή η λειτουργία του και φυσικά να καταστεί ασφαλής ο ναός και να μην κινδυνεύσει περαιτέρω από κάποια σεισμική δόνηση.

Ο Ιερός Ναός Κοιμήσεως της Θεοτόκου Δαφνιώτισσας  είναι μία τρίκλιτη ξυλόστεγη βασιλική με πεσσοστοιχίες. Ο ναός μπορεί να χρονολογηθεί τη μέση βυζαντινή περίοδο (συγκεκριμένα στους μεταβατικούς αιώνες και ειδικότερα τον 8ο αι.), αλλά έχει ανακατασκευαστεί ριζικά κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας.

Το σημαντικό αυτό μεσοβυζαντινό μνημείο είχε καταπονηθεί ιδιαίτερα από το σεισμό του 2008 και το έτος 2017 ολοκληρώθηκε το έργο «Εργασίες τεκμηρίωσης και αντιστήριξης – στερέωσης Ιερού ναού Δαφνιώτισσας Δήμου Ήλιδας».


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος