FOLLOW US: facebook twitter

Ανδρέας Νικολακόπουλος: Αναγκαία η συνδεδεμένη ενίσχυση για τα «πληγωμένα» αγροτικά προϊόντα

Ημερομηνία: 03-11-2021 | Συντάκτης:

Την αναγκαιότητα στήριξης αγροτικών προϊόντων της Ηλείας και στο επόμενο χρονικό διάστημα μέσω του καθεστώτος συνδεδεμένης ενίσχυσης, ζητά με επιστολή του προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Σπήλιο Λιβανό ο βουλευτής του Νομού μας Ανδρέας Νικολακόπουλος.


Έχοντας ήδη μιλήσει με τον αγροτικό κόσμο, ενόψει και της δημόσιας διαβούλευσης για τη νέα ΚΑΠ, ο κ. Νικολακόπουλος αναφέρεται στην εφαρμογή ενός νέου μοντέλου αγροτικής εξέλιξης, στο οποίο είναι απαραίτητη η πρωταγωνιστική θέση και παρουσία των ηλειακών προϊόντων. Κάνει μάλιστα ιδιαίτερη μνεία εδώ για την κορινθιακή σταφίδα, το πορτοκάλι και φυσικά τη βιομηχανική τομάτα επισημαίνοντας τα εξής:

«Όπως και εσείς ο ίδιος έχετε επισημάνει, η χώρα μας πρέπει να διαμορφώσει τους όρους της δίκαιης, βιώσιμης, πράσινης και ψηφιακής μετάβασης στο νέο αναπτυξιακό μοντέλο της Ελληνικής Γεωργίας.

Σε αυτό το νέο μοντέλο θεωρούμε απαραίτητο να συμπεριλαμβάνονται και τα αγροτικά προϊόντα της Ηλείας και πιο συγκεκριμένα να παραμείνουν και στη νέα ΚΑΠ (2023-2027) στο καθεστώς συνδεδεμένης ενίσχυσης εισοδηματικής στήριξης τα προϊόντα της βιομηχανικής τομάτας, της Κορινθιακής Σταφίδας και το πορτοκάλι προς χυμοποίηση.

Πρόκειται για προϊόντα τα οποία αντιμετωπίζουν σημαντικές δυσκολίες, καθώς ως γνωστόν οι Ηλείοι παραγωγοί κατ’ επανάληψη έχουν βρεθεί αντιμέτωποι με δυσμενείς καιρικές συνθήκες και οι καλλιέργειες έχουν πληγεί ουκ ολίγες φορές από την μανία της φύσης».

Ο Ηλείος βουλευτής επισήμανε έναν επιπλέον λόγο που τα προϊόντα μας θα πρέπει να παραμείνουν στην συνδεδεμένη ενίσχυση καθώς έχουν ήδη αντιμετωπίσει σοβαρά προβλήματα από διαδοχικές δυσμενείς καιρικές συνθήκες.

Μεταφέρει ακόμα την αγωνία των αγροτών μπροστά στον κίνδυνο μιας ενδεχόμενης απένταξης που θα οδηγήσει σε αδιέξοδο και ζητά να εξετασθεί και η ένταξη στο καθεστώς της συγκεκριμένης ενίσχυσης και η περίπτωση του ελαιόλαδου. Ειδικότερα υποστηρίζει:

«Επιπλέον, η οικονομία του τόπου στηρίζεται στην παραγωγή των ανωτέρω προϊόντων και ως εκ τούτου είναι ιδιαίτερα σημαντικό για οικονομικούς, κοινωνικούς και περιβαλλοντικούς λόγους να εξακολουθήσουν να βρίσκονται σε καθεστώς συνδεδεμένης ενίσχυσης.

Εκτός από τον αγροτικό τομέα η οικονομία του Νομού Ηλείας στηρίζεται και στον κτηνοτροφικό κλάδο και επισημαίνουμε ότι θα πρέπει να παραμείνουν στο καθεστώς των συνδεδεμένων ενισχύσεων το βόειο, το πρόβειο και αίγειο κρέας.

Θεωρούμε ότι θα ληφθούν σοβαρά υπόψη στο πλαίσιο της διαβούλευσης οι ανωτέρω επισημάνσεις και ότι η αγροκτηνοτροφία της Ηλείας θα εξακολουθήσει να στηρίζεται και στην περίοδο εφαρμογής της νέας ΚΑΠ».


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος