FOLLOW US: facebook twitter

Δήμος Ανδραβίδας – Κυλλήνης: Ξεκίνησε η καταγραφή των ζημιών από κλιμάκια της Περιφέρειας για τις πλημμύρες

Ημερομηνία: 28-06-2016 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Αγροτικά, Νέα

mpramos-nabil

Αναμένεται τώρα να κινηθεί και ο ΕΛΓΑ για εξατομίκευση των ζημιών αλλά οι εκτιμητές συνεχίζουν την αποχή

Λίγα 24ωρα μετά τη νέα θεομηνία που έπληξε τον αγροτικό τομέα στο δήμο Ανδραβίδας – Κυλλήνης και οι παραγωγοί μετράνε τις πληγές τους στις καλλιέργειες. Ήδη κλιμάκιο της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας με τρεις γεωπόνους και επικεφαλής τον αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Ανάπτυξης Παναγιώτη Μπράμο και τον Γενικό Διευθυντή Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της ΠΔΕ κ. Βέρρα, επισκέφθηκε την περιοχή χθες και ξεκίνησε καταγραφή των ζημιών ανά τοπική κοινότητα. Ωστόσο λόγω γνωστών προβλημάτων με τις μετακινήσεις των εκτιμητών του ΕΛΓΑ, οι καταγραφές από τον οργανισμό αναμένεται να ξεκινήσουν στα τέλη της εβδομάδας. Ωστόσο τόσο στο δήμο όσο και στον εμπορικό κόσμο επικρατεί προβληματισμός, καθώς το νέο χτύπημα του καιρού ήλθε πριν καν αρχίσει η επούλωση των πληγών που άφησε πίσω της η θεομηνία που έπληξε την ίδια περιοχή τον περασμένο Οκτώβριο.

Όπως τόνισε ο δήμαρχος Ανδραβίδας – Κυλλήνης Ναμπίλ Μοράντ, ξεκίνησε σε όλο το δήμο Ανδραβίδας – Κυλλήνης καταγραφή ανά δημοτική κοινότητα για τις ζημιές. «Αυτό δεν σημαίνει ότι οι αγρότες δεν πρέπει να πάνε στον ΕΛΓΑ για τις δηλώσεις των δικών του ζημιών σε έκταση και είδος παραγωγής. Καταγράφουμε σε όλο το δήμο και περιμένουμε από τον ΕΛΓΑ να κινηθεί. Όπως ξέρετε υπάρχει πρόβλημα στη λειτουργία του, καθώς δεν έχουν προβλεφθεί έξοδα των υπαλλήλων για εκτός έδρας εργασία. Μας έχει υποσχεθεί ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ πως μέχρι την Τετάρτη θα λυθεί το θέμα και να ξεκινήσει αναλυτική καταγραφή ανά αγρότη και καλλιέργεια. Οι ζημιές είναι πολύ μεγάλες και δυστυχώς και το χειμώνα συνέβη το ίδιο. Όμως κανείς δεν περίμενε ότι θα συμβεί κάτι τέτοιο το καλοκαίρι. Ας ελπίσουμε πως ο ΕΛΓΑ θα κάνει τη δουλειά του και θα βοηθηθούν οι αγρότες. Δεν βλέπω πως μπορούν να ξεκινήσουν την επόμενη καλλιέργεια» σχολίασε ο κ. Μοράντ.

Ανησυχία για τις αποζημιώσεις του Οκτωβρίου

Ένα θέμα που θέτει ο εμπορικός σύλλογος Βάρδας είναι το ότι το ΦΕΚ που εκδόθηκε από τα συναρμόδια υπουργεία για την αποζημίωση και στήριξη των πληγέντων από τις πλημμύρες της 22ης Οκτωβρίου 2015, δεν βασίζεται στο πλαίσιο της απόφασης Κατρούγκαλου για την προκειμένη περίπτωση και δεν καλύπτει επί της ουσίας το σύνολο των πλημμυροπαθών της περιοχής.  Παράλληλα τέθηκε και θέμα υλοποίησης έργων και παρεμβάσεων στην περιοχή για να αποφευχθούν ανάλογες καταστροφές.

varda-zimies-vroxi3

Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ανδρέας Τσίρος τόνισε πως το βράδυ του Σαββάτου κινδύνεψε για άλλη μια φορά να πλημμυρίσει η Βάρδα και αν συνεχιζόταν για λίγη ώρα ακόμα η βροχή αυτό θα ήταν σίγουρο. Επισήμανε πως δυστυχώς δεν έχει γίνει κάποιο έργο στην περιοχή από την προηγούμενη καταστροφή που επέφερε η θεομηνία. «Στέγνωσαν οι υποσχέσεις και κάτι δεν έχει γίνει πράξη. «Η Περιφέρεια είχε δεσμευτεί ότι άμεσα θα έδινε 300.000 ευρώ από το υπουργείο, για αποστραγγιστικά έργα στο δήμο, τα οποία ο δήμος δεν έχει καταφέρει να τα εκταμιεύσει. Η γραφειοκρατία και η αναλγησία είναι το κάτι άλλο. Υπάρχουν σοβαρές ευθύνες και πρέπει να δούμε τι θα γίνει. Από το ημιτελές έργο στη διασταύρωση Ψάρι, το βράδυ του Σαββάτου κατέβαιναν τα νερά της βροχής ορμητικά και αν έβρεχε μισή ώρα ακόμα θα είχαμε πάλι πλημμυρίσει. Δεν μπορεί να πάει άλλο αυτή η κατάσταση. Από την πλημμύρες του περασμένου Οκτώβρη δεν έχει αποζημιωθεί κανείς στην περιοχή και το κακό είναι πως αυτή τη στιγμή μας δουλεύουν κανονικά» σχολίασε ο κ. Τσίρος και εξήγησε ότι μετά την έκδοση της απόφασης του υπουργού Εργασίας κ. Κατρούγκαλου με πολλές χρήσιμες παρεμβάσεις προς την σωστή κατεύθυνση. Όμως συμπλήρωσε πως ενώ τον περασμένο μήνα δημοσιεύτηκε η οριοθέτηση της πληγείσας περιοχής, υπάρχει σε αυτή την απόφαση προϋπόθεση για αποζημιώσεις και αποκατάσταση από καταστροφές που αφορούν το ΤΑΣ όπως καταρρεύσεις κτιρίων. Κάτι που δεν συνέβη στην περιοχή του δήμου Ανδραβίδας – Κυλλήνης. «Αυτό που χρειαζόταν ήταν τα όσα αναφέρει η απόφαση Κατρούγκαλου. Έτσι κανείς τώρα στην περιοχή δεν αποζημιώνεται. Αυτό είτε έγινε από εγκληματική αμέλεια, είτε από σκοπιμότητα για να μας κοροϊδέψουν. Είναι επιτακτική ανάγκη να γίνει νομοθετική ρύθμιση που να προβλέπει όλα όσα ανέφερε το έγγραφο Κατρούγκαλο, να δοθούν οι αποζημιώσεις και οι απαλλαγές στους πληγέντες» είπε ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου που επισήμανε πως οι απαλλαγές θα πρέπει να έχουν χρόνο εφαρμογής από την ημερομηνία ψήφισης της τροπολογίας.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος