FOLLOW US: facebook twitter

Αναζητούν λύση για το ξεμπλοκάρισμα του ΑΣΟ

Ημερομηνία: 16-12-2021 | Συντάκτης:

Συνάντηση Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε Ηλείας Β. Γιαννόπουλου και Δήμαρχου
Πύργου Τ. Αντωνακόπουλου για την αξιοποίηση του πρώην Εργοστασίου ως Πολυχώρου Πολιτισμού και Εκπαίδευσης

– Προέχει ο αποχαρακτηρισμός του από «χώρος πρασίνου»


Η εξεύρεση λύσης, με τη συνεργασία της Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας και του Δήμου Πύργου, για την αντιμετώπιση του πολεοδομικού προβλήματος, που εμποδίζει την εξέλιξη υλοποίησης του έργου επανάχρησης και αξιοποίησης του πρώην Σταφιδεργοστασίου του ΑΣΟ Πύργου, ήταν το αντικείμενο της σύσκεψης εργασίας του Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε Ηλείας Βασίλη Γιαννόπουλου και του Δημάρχου Πύργου Τάκη Αντωνακόπουλου.

Στην σύσκεψη, που πραγματοποιήθηκε χθες, Τετάρτη 15 Δεκεμβρίου 2021, στο Γραφείο του κ. Γιαννόπουλουστο Διοικητήριο, συμμετείχαν επίσης ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Πύργου Γιάννης Αργυρόπουλος, ο Διευθυντής Τεχνικών Έργων της Π.Ε Ηλείας Μιχάλης Καλογερόπουλος, ο Ειδικός Συνεργάτης του Αντιπεριφερειάρχη, Πολ. Μηχανικός Γιώργος Λαμπρόπουλος, ο Μηχανικός Χωροταξίας και Περιφ. Ανάπτυξης της Υπηρεσίας Δόμησης Δ. Πύργου Αναστάσιος Βαμβακάς και ο Ειδικός Συνεργάτης του Δήμαρχου σε τεχνικά θέματα, Πολ. Μηχανικός Ανδρέας Σπυρούλιας.

Η αξιοποίηση των κτιριακών εγκαταστάσεων του ΑΣΟ ως Πολυχώρου Πολιτισμού και Εκπαίδευσης, με τη δημιουργία Ευρωπαϊκού Κέντρου Νεανικής Οπτικοακουστικής Δημιουργίας, που θα «στεγάσει» το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους, και τις δράσεις του σημαντικού αυτού θεσμού, αποτελεί προτεραιότητα για την Περιφερειακή Αρχή και προσωπικά για τον Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε Ηλείας Βασίλη Γιαννόπουλο. Ισχυρός σύμμαχος αυτής της προσπάθειας, είναι ο Δήμος Πύργου και ο Δήμαρχος Τάκης Αντωνακόπουλος, ο οποίος έχει αναφερθεί δημόσια στην σπουδαιότητα του εγχειρήματος, με τους δυο φορείς να έχουν αναπτύξει στενή συνεργασία για την επίτευξη του σημαντικού αυτού στόχου.

Κατά τη διερεύνηση των ισχυουσών πολεοδομικών ρυθμίσεων της περιοχής σχεδιασμού, διαπιστώθηκε ότι στη μελέτη ΣΧΟΟΑΠ (Σχεδίων Χωρικής και Οικιστικής Οργάνωσης Ανοικτών Πόλεων)που περιλαμβάνει τον ενιαίο αστικό χώρο του Πύργου, για το συγκεκριμένο Οικοδομικό Τετράγωνο (Ο.Τ), έχει προταθεί, λανθασμένα, η δημιουργία χώρου πρασίνου. Εντύπωση δε προκαλεί ότι, στον εν λόγω πολεοδομικό σχεδιασμό, είχε αγνοηθεί προγενέστερη απόφαση Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, σύμφωνα με την οποία το συγκεκριμένο Ο.Τ θεσμοθετείται, με «Προστασία Κελύφους», λόγω της ιστορικής σημασίας και σπουδαιότητας των κτιρίων. Ωστόσο, κατά την διάρκεια της συνάντησης δεν τέθηκε θέμα διερεύνησης πιθανών ευθυνών που έρχονται από το παρελθόν, για την ενέργεια αυτή, αλλά εξετάστηκαν οι τρόποι επαναφοράς σε χρήση του κτιριακού συγκροτήματος και αποχαρακτηρισμού του από «χώρο πρασίνου». Ζήτημα που αποτελεί κοινό στόχο των κ.κ Γιαννόπουλου και Αντωνακόπουλου, προκειμένου να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη υλοποίηση του έργου αξιοποίησης των αποθεμάτων του πρώην σταφιδεργοστασίου και των αποθηκών του ΑΣΟ. Κατατέθηκαν προτάσεις για την διευθέτησή του και μάλιστα αποφασίστηκαν τα επόμενα – από κοινού – βήματα των δυο φορέων και των Υπηρεσιών τους, προκειμένου να μη χαθεί ένα τόσο σημαντικό έργο για την Ηλεία και τον Πύργο, για τα οφέλη του οποίου, έχουν τοποθετήσει πολλάκις στο παρελθόν και οι δυο πλευρές, με τις ενέργειες τους να αποδεικνύουν έμπρακτα το ενδιαφέρον τους.

Άλλα θέματα

Στο περιθώριο της συνάντησης, συζητήθηκαν κι άλλα θέματα που αφορούν έργα τα οποία υλοποιούνται ή πρόκειται να ξεκινήσουν στο επόμενο χρονικό διάστημα στον Δήμο Πύργου, με χρηματοδότηση από την ΠΔΕ, ενώ έγινε και συζήτηση για τις δράσεις προς υλοποίηση στα πλαίσια της νέας ΟΧΕ (Ολοκληρωμένης Χωρικής Επένδυσης) και των προτάσεων που μπορούν να υποβληθούν προς ένταξη, εκ μέρους του Δήμου Πύργου.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος