FOLLOW US: facebook twitter

Αναζητώντας τους έξι

Ημερομηνία: 15-01-2019 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Πολιτική

Με τον πιο βελούδινο τρόπο λύθηκε μία προβληματική, από αρκετές απόψεις, κυβερνητική συνεργασία τεσσάρων ετών, καθώς Αλέξης Τσίπρας και Πάνος Καμμένος επισημοποίησαν το πρωί της Κυριακής το τέλος της συμπόρευσής τους. Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι θα ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή και, ήδη, έχουν αρχίσει τα σενάρια με τους πρόθυμους και τους «αναποφάσιστους» βουλευτές που θα συμπληρώσουν τους 145 του ΣΥΡΙΖΑ για να φθάσουμε  στον αριθμό 151 και την νέα κυβερνητική πλειοψηφία.

Οι κοινοβουλευτικές διαδικασίες για την παροχή ή όχι ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση αναμένεται να ξεκινήσουν την Τρίτη και να κορυφωθούν τη νύχτα της Τετάρτης με την ονομαστική ψηφοφορία.

Στο κυβερνητικό στρατόπεδο εκφράζεται αισιοδοξία πως η κυβέρνηση θα βρει τις απαιτούμενες ψήφους, ενώ και ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας, κατά την ομιλία του για τη Συμφωνία των Πρεσπών στο Μέγαρο Μουσικής, τόνισε ότι οι εθνικές εκλογές θα γίνουν τον Οκτώβρη του 2019 και όχι νωρίτερα.

Δεδομένης της άρνησης των Ν.Δ., Δημοκρατικής Συμπαράταξης, ΚΚΕ, Ένωσης Κεντρώων, Χρυσής Αυγής να στηρίξουν την κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα οι έξι ψήφοι που υπολείπονται αναμένεται να αναζητηθούν σε βουλευτές των ΑΝ. ΕΛΛ., ανεξάρτητους, αλλά και στο Ποτάμι.

Τα έξι πρόσωπα

Από το πρωί της Κυριακής έχει ξεκινήσει μία ακατάσχετη ονοματολογία με πρωταγωνιστές τους Έλενα Κουντουρά, Βασίλη Κόκκαλη, Θανάση Παπαχριστόπουλο, Κώστα Ζουράρι, Κατερίνα Παπακώστα, Σπύρο Δανέλλη.  Καπνός χωρίς φωτιά δεν υπάρχει, βέβαια, καθώς τα ονόματα των συγκεκριμένων βουλευτών ακούγονται εδώ και αρκετό καιρό.

Τι ισχύει, όμως, για κάθε ένα από τους συγκεκριμένους βουλευτές;

Αναφορικά με τους τέσσερις των ΑΝ. ΕΛΛ. φαίνεται πως όλοι τους θα στηρίξουν την κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα. Ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος έχει ξεκαθαρίσει εδώ και καιρό τη θέση του, ενώ το ίδιο ισχύει  για την Έλενα Κουντουρά και  τον Βασίλη Κόκκαλη, που όπως ανακοίνωσαν  προσανατολίζονται να στηρίξουν την κυβέρνηση. Την ίδια στιγμή ο Κώστας Ζουράρις έχει εκφράσει ανοιχτά και εγγράφως την αντίθεσή του με τη Συμφωνία των Πρεσπών, αλλά και την απροθυμία του να καταψηφίσει την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο ίδιος ο Πάνος Καμμένος,  δήλωσε ανοιχτά ότι κατά της κυβέρνησης θα ψηφίσει ο ίδιος, η κ. Κόλλια Τσαρουχά και ο κ. Κατσίκης, ενώ ξεκαθάρισε ότι οι Β. Κόκκαλης και Ε. Κουντουρά θα διαγραφούν από την Κ. Ο. των Ανεξάρτητων Ελλήνων.

Δεν ισχύει, όμως, το ίδιο για τους Θανάση Παπαχριστόπουλο και Κώστα Ζουράρι. Για τον πρώτο ο πρόεδρος του κόμματος σημείωσε ότι «λέει ότι μετά την υπερψήφιση εκ μέρους του της Συμφωνίας των Πρεσπών θα παραδώσει την έδρα του», ενώ για τον δεύτερο διευκρίνισε ότι τάσσεται κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών, αλλά θα στηρίξει την κυβέρνηση.

Αναφορικά με τους άλλους δυο τα δεδομένα είναι τα εξής:

1. Η Κατερίνα Παπακώστα (ανεξάρτητη βουλευτής), μετά και την υπουργοποίησή της αναμένεται να κρατήσει θέση στον κυβερνητικό σχηματισμό και να δώσει ψήφο εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση.

2. Ο Σπύρος Δανέλλης, ο οποίος ανήκει στην Κ. Ο. του Ποταμιού, έχει εκφραστεί ανοιχτά υπέρ της Συμφωνίας των Πρεσπών, ενώ το ενδεχόμενο να στηρίξει την κυβέρνηση στην ψηφοφορία της Τετάρτης είναι ορατό, εκτίμηση που ενδυναμώνεται και από την παρουσία και ομιλία του στην εκδήλωση για τη συμφωνία για το Μακεδονικό στο Μέγαρο Μουσικής.

Σημειώνεται, πάντως, ότι το συγκεκριμένο… παζλ αφορά μόνο στις διαδικασίες για ψήφο εμπιστοσύνης προς την κυβέρνησης, καθώς αναφορικά με τη Συμφωνία των Πρεσπών οι αριθμητικές ισορροπίες και τα πρόσωπα ενδέχεται να είναι αρκετά διαφορετικά…


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος