FOLLOW US: facebook twitter

Αναβίωσε το έθιμο των αερόστατων στην παραλία Σχίνων

Ημερομηνία: 06-05-2016 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Πολιτισμός

sxinoi-aerostata2Με πρωτοβουλία του εκεί Πολιτιστικού και περιβαλλοντικού Συλλόγου Γυναικών, μόνο που ο καιρός δεν ήταν σύμμαχος

Ένα από τα πλέον φαντασμαγορικά αναστάσιμα έθιμα της Ελλάδος, εκείνο των αερόστατων που φωτίζουν τον νυχτερινό ουρανό, αναβίωσε ανήμερα το Πάσχα, αμέσως μόλις άρχισε να σουρουπώνει, στην παραλία των Σχίνων, με πρωτοβουλία του εκεί Πολιτιστικού – Περιβαλλοντικού Συλλόγου Γυναικών Σχίνων. Δεκάδες παιδιά μαζί με τους γονείς τους, κρατώντας τα αερόστατα που κατασκευάζονται από κόλλες λεπτού χαρτιού και τοποθετούνται πάνω από φωτιά ώστε να θερμανθεί ο αέρας ο οποίος βρίσκεται εγκλωβισμένος μέσα στον χάρτινο σάκο και με την φυσική ιδιότητά του να ανέβει προς την ατμόσφαιρα έχοντας υπερνικήσει την δύναμη της βαρύτητας, επιχείρησαν με την βοήθεια των μεγαλύτερων να τα απελευθερώσουν στον ουρανό. Δυστυχώς ο καιρός δεν ήταν όπως λένε και οι ίδιοι σύμμαχός τους και τα παιδιά απογοητεύτηκαν λίγο, ωστόσο κάποια από τα αερόστατα κατάφεραν να ταξιδέψουν στον ουρανό και το θέαμα ήταν μαγευτικό.

sxinoi-aerostata1

Στόχος του Συλλόγου ήταν να γεμίσουν τον ουρανό με αερόστατα και να στείλουν παντού το χαρμόσυνο μήνυμα της Ανάστασης, αλλά ταυτόχρονα και την δική τους ελπίδα για την άμεση αποκατάσταση του Ιερου Ναού Τιμίου Προδρόμου Σχίνων, που έχει πληγεί από τον πρόσφατο σεισμό στην ευρύτερη περιοχή Κρέστενας και Ζαχάρως, με αποτέλεσμα οι καμπάνες του να έχουν σιγήσει και να περιμένουν όλοι οι κάτοικοι του χωριού την επαναλειτουργία του. Το κάλεσμα έγινε μέσω του facebook και πολλοί μικροί και μεγάλοι συγκεντρώθηκαν στην παραλία των Σχίνων για να πετάξουν τα αερόστατα, με την ελπίδα ότι ο καιρός θα βοηθήσει, κάτι που τελικώς δεν συνέβη. Ωστόσο, ακόμα κι έτσι, όλοι απόλαυσαν την προσπάθεια και το θέαμα από τα λίγα αερόστατα που κατόρθωσαν να φύγουν στον ουρανό.

sxinoi-aerostata3

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Γυναικών Σχίνων ευχαρίστησε όλους όσους ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμά τους και συγκεντρώθηκαν στην παραλία των Σχίνων για να αναβιώσουν το έθιμο με τα αερόστατα και έγραψαν σχετικά:

«Θέλουμε για μία ακόμη φορά να ευχαριστήσουμε όλους τους συμπατριώτες, αλλά και τους επισκέπτες και τους φίλους που συγκεντρώθηκαν στην παραλία Σχίνων για να αναβιώσουμε το έθιμο με τα αερόστατα. Δυστυχώς ο καιρός δεν ήταν σύμμαχος μας, γιατί από νωρίς έβρεχε και στη συνέχεια “έβγαλε” πολύ δυνατό αέρα, με καταστροφικές συνέπειες για το τόλμημά μας. Ελπίζουμε την επόμενη φορά, να είμαστε πιο τυχεροί… Το ευτύχημα είναι πως δεν προκλήθηκε καμία φθορά…

sxinoi-aerostata4Χαρήκαμε πολύ που συγκεντρώθηκε τόσος πολύς κόσμος (μόνο μέσα από το f/b), αλλά κυρίως χαιρόμαστε που συνειδητοποιούμε πως όλοι μας κρύβουμε μέσα μας ένα παιδί, που συχνά νιώθει την ανάγκη να κάνει παράτολμα πράγματα, να “τσαλακωθεί”, να παίξει και να τρέξει στην άμμο για να κυνηγήσει το αερόστατο του… Εύχομαι να έχουμε τη δυνατότητα, σαν άτομα, αλλά και σαν Σύλλογος να ζήσουμε πολλές τέτοιες όμορφες στιγμές με γέλια και παιχνίδια, περιστοιχισμένοι από αγαπημένους φίλους. Ευχαριστούμε ιδιαίτερα τον Γιάννη Χρηστίδη, την Έφη Χριστάκη και τον Θέμη Σκαλτσά για τις υπέροχες φωτογραφίες τους». .

φωτο: Γιάννης Χρηστίδης, Έφη Χριστάκη και Θέμης Σκαλτσάς


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος