FOLLOW US: facebook twitter

Ανατροπή: Στο τραπέζι rapid test και στις εκκλησίες

Ημερομηνία: 04-11-2021 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Κοινωνία, Νέα
Μετά τη θύελλα αντιδράσεων που είχε προκαλέσει η απόφαση να εξαιρεθούν τα rapid test για την είσοδο των πιστών στις εκκλησίες, στο τραπέζι να αλλάξει το πλαίσιο εφόσον υπάρξει τρόπος να ελέγχονται.

Στο επίκεντρο κριτικής βρίσκεται η απόφαση της κυβέρνησης να εξαιρέσει τις εκκλησίες από τα μέτρα για τους ανεμβολίαστους που ανακοινώθηκαν προχθες, τρίτη, και να επιτρέψει την είσοδο πιστών σε αυτές χωρίς να έχουν πιστοποιητικό εμβολιασμού ούτε rapid test, όπως ακριβώς ισχύει για τα σούπερ μάρκετ και τα φαρμακεία.

Για ορισμένους η εξαίρεση αυτή είναι ανορθολογική, με δεδομένο ότι ένας πολύ μεγάλος αριθμός ιερέων αλλά και μητροπολιτών όχι μόνο δεν υποστηρίζουν την καμπάνια υπέρ των εμβολιασμών και δεν υπακούουν στην απόφαση της Ιεράς Συνόδου να προτρέπουν τους πιστούς να εμβολιαστούν, αλλά με πύρινα κηρύγματα καλούν τους πιστούς να κάνουν το αντίθετο.

Έτσι, μετά τη θύελλα αντιδράσεων ανοιχτό τελικά παραμένει το ενδεχόμενο να αλλάξει η απόφαση και να χρειάζονται rapid test οι πιστοί για την είσοδο τους σε ναούς και εκκλησίες.

Υπενθυμίζεται οτι χθες σε συνέντευξη του ο κ. Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια της συνέντευξή τους αναφέρθηκε και στην κριτική που δέχεται από τον Αλέξη Τσίπρα για την είσοδο των πολιτών στις εκκλησίες, υπενθυμίζοντας ότι η κυβέρνηση πέρσι τις έκλεισε και το 2020 δεν κάναμε Πάσχα.

«Ο κ. Τσίπρας αφού με πέρασε γενεές δεκατέσσερις και με κατηγόρησε για όλα τα στραβά στην πανδημία, έκανε μια πρόταση για την υποχρεωτικότητα του τεστ, του πιστοποιητικού στις εκκλησίες. Οι εκκλησίες είναι ανοικτοί χώροι λατρείας. Ισως ο κ. Τσίπρας δεν έχει αισθανθεί την ανάγκη να μπει σε μία εκκλησία να ανάψει ένα κερί, να διαπιστώσει ότι δεν υπάρχει κανείς να τον ελέγξει», συνέχισε αναφέροντας πως υπάρχει ζήτημα πολιτικοποίησης της πανδημίας και έκανε λόγο για παιχνίδι προς άγρα ψήφων.

Τι είχε δηλώσει ο Γεωργιάδης

«Δεν είναι δυνατόν να εξισώνεται η θρησκεία με τη μετάβαση σε εμπορικό κατάστημα ή κομμωτήριο», δήλωσε ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης, σχολιάζοντας την εξαίρεση της εκκλησίας από την απαίτηση rapid test για την είσοδο των εμβολίαστων.

«Οι παρεμβάσεις, που ανακοινωθήκαν για τους ανεμβολίαστους, είναι ανεφάρμοστες στην θρησκευτική λατρεία, όχι γιατί δεν θέλουμε, αλλά γιατί σεβόμαστε την αξία της θρησκείας», τόνισε ο ίδιος μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ. «Δεν είναι δυνατόν να εξισώνεται η θρησκεία και η πίστη με κάποιον πολίτη που θέλει να πάει σε εμπορικό κατάστημα η σε κομμωτήριο», πρόσθεσε.

“Δεν μπορεί να εξισώνεται η πίστη με το κομμωτήριο”

Απαντώντας στην κριτική αυτή, ο Υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος εξήγησε ότι “η Εκκλησία αποτελεί ζωτική ανάγκη του ανθρώπου και πρόσθεσε ότι οι ιερείς είναι σε μεγάλο ποσοστό εμβολιασμένοι”.

“Καρφιά” Εξαδάκτυλου για την εξαίρεση των εκκλησιών

Ο Πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, υπογράμμισε πως το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι οι ανεμβολίαστοι άνω των 50 ετών. Χαρακτήρισε δευτερευούσης σημασίας τις τυχόν δυσκολίες που παρουσιαστούν στους ελέγχους για την τήρηση των μέτρων σε καταστήματα εστίασης, τονίζοντας πως το κρίσιμο είναι να μην προκύψουν θέματα όπως π.χ. το να μην βρίσκει κρεβάτι κάποιος για εγχείριση καρδιάς, εξαιτίας της πίεσης που δέχεται το Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Παράλληλα, εξέφρασε ενστάσεις αναφορικά με τη συμμετοχή σε λατρευτικές εκδηλώσεις μαζικού χαρακτήρα σε εκκλησίες, θεωρώντας πως θα πρέπει να ζητείται rapid test από τους ανεμβολίαστους.

Αλέξης Τσίπρας: Τροπολογία ΣΥΡΙΖΑ για την επίδειξη τεστ και στις εκκλησίες

Στη Βουλή κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ την τροπολογία για την είσοδο στις εκκλησίες και άλλους λατρευτικούς χώρους μόνο με την επίδειξη πιστοποιητικού εμβολιασμού ή αρνητικού διαγνωστικού τεστ.

Η ρύθμιση – την κατάθεση της οποίας είχε προαναγγείλει ο Αλέξης Τσίπρας – επιρρίπτει στην αιτιολογική της έκθεση ευθύνες στην κυβέρνηση, υποστηρίζοντας ότι δεν “ενίσχυσε σοβαρά το δημόσιο σύστημα υγείας και δεν έλαβε τα αναγκαία οργανωτικά μέτρα σε τομείς όπως τα σχολεία, οι δημόσιες μεταφορές κλπ, καθώς επίσης η ολιγωρία, οι δισταγμοί και οι αντιφατικές αποφάσεις και πρωτοβουλίες της, σε πλείστα άλλα πεδία της κοινωνικής ζωής σε σχέση με τη διαχείριση της πανδημίας, έχουν συντείνει αποφασιστικά ώστε οι κίνδυνοι που προέρχονται από τον κορωνοϊό να διαχυθούν σε κάθε κοινωνικό χώρο. Η επιτελική ατολμία της κυβέρνησης έχει καταστεί επικίνδυνη για το κοινωνικό σύνολο.

Εξαίρεση δεν αποτελούν ούτε οι χώροι λατρείας όλων των θρησκευμάτων και των δογμάτων. Η κυβέρνηση αντί να παρέμβει έγκαιρα και σε συνεννόηση με τους ενδιαφερόμενους εκκλησιαστικούς φορείς και να λάβει μέτρα που θα επέτρεπαν στην πράξη το ανεμπόδιστο της άσκησης της λατρείας άφησε τα πράγματα να κυλήσουν χωρίς καμία πρωτοβουλία μόνο και μόνο υπό το κράτος των ιδεοληψιών της και του φόβου της για το ενδεχόμενο πολιτικό κόστος. Η κυβέρνηση έχει αποδειχθεί ότι ούτε μπορεί, ούτε θέλει να λειτουργήσει σοβαρά και υπεύθυνα, αναλαμβάνοντας το βάρος των στιγμών.

Παρόλα αυτά, η Πολιτεία οφείλει να αναλαμβάνει την ευθύνη και να παρεμβαίνει, προκειμένου να διασφαλίζει και να θέτει στην πράξη, ουσιαστικά και αποτελεσματικά, υπό την προστασία των νόμων την ανεμπόδιστη άσκηση της λατρείας για όλους τους πιστούς (εκκλησιασμό, προσευχή κλπ σε ναούς, τεμένη, συναγωγές κλπ) (άρθρο 13 παρ. 2 Συντ.).

Μεταξύ των πιστών, άλλωστε, περιλαμβάνονται και εκείνοι που έχουν ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που τους καθιστούν ευάλωτους στη βαριά ή και επικίνδυνη για τη ζωή νόσηση. Η υγεία και η ζωή όλων των πιστών αποτελούν ύψιστα, συνταγματικά προστατευόμενα αγαθά. Η δυνατότητα προσέλευσης όλων των πιστών στους χώρους λατρείας χωρίς τους παραπάνω κινδύνους μπορεί να διασφαλιστεί μόνο με τη θέσπιση διατάξεων με τις οποίες αυτή υπάγεται σε ρύθμιση ορθολογική, ισορροπημένη και χωρίς αποκλεισμούς”.

dikaiologitika.gr


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος