FOLLOW US: facebook twitter

Αναταράξεις στα αγροτικά προϊόντα

Ημερομηνία: 13-03-2020 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Αγροτικά, Νέα
Του Γιώργου Ρούστα
Σε πτώση η χρηματιστηριακή αξία του βαμβακιού *Πόσο θα επηρεάσει ο κορονοϊός τις διεθνείς τιμές των σιτηρών και του γάλακτος

Οι ελληνικές μεταποιητικές επιχειρήσεις παρακολουθούν με έκδηλη ανησυχία την εξάπλωση του ιού, έστω και αν μέχρι στιγμής δεν έχουν παρουσιαστεί σοβαρά προβλήματα στον εφοδιασμό ή στις εξαγωγές τους.

Όπως συμβαίνει όμως σε περιπτώσεις παγκόσμιας κρίσης, οι επενδυτές ποντάρουν στα σκληρά μέταλλα, όπως είναι ο χρυσός. Βέβαια οι ψύχραιμοι των αγροτών εκτιμούν ότι τα αγροτικά προϊόντα θα πληγούν λιγότερο σε σχέση με άλλους κλάδους (π.χ. τουρισμός) αφού ο κόσμος δεν θα σταματήσει να τρώει και να καταναλώνει.

ΒΑΜΒΑΚΙ

Θύματα αυτής της πρόσκαιρης στροφής στον χρυσό έπεσαν φυσικά και οι αγορές αγροτικών εμπορευμάτων, με κλασικό παράδειγμα το βαμβάκι, η χρηματιστηριακή τιμή του οποίου στις τελευταίες συνεδριάσεις σημείωσε πτώση που ξεπέρασε σωρευτικά το 4% με τα συμβόλαια Μαΐου να προσγειώνονται στα 66,3 σεντς/λίμπρα, 7 σεντς κάτω δηλαδή από το μέχρι στιγμής υψηλό του έτους που είχε καταγραφεί στις 13 Ιανουαρίου.

Σύμφωνα με τον Αντώνη Σιάρκο, αντιπρόεδρο της Πανελλήνιας Ένωσης Εκκοκκιστών και Εξαγωγέων Βάμβακος «το Πεκίνο δεν συγκαταλέγεται στους βασικούς αγοραστές Ελληνικού βάμβακος (σ.σ. οι κάπως αυξημένες ποσότητες που εξήχθησαν πέρυσι οφείλονται κυρίως στο κενό που δημιούργησε ο εμπορικός πόλεμος με τις ΗΠΑ και στις εξαγωγές μεγάλων εμπορικών οίκων που διακινούν το ελληνικό βαμβάκι). Ωστόσο σε περίπτωση που η κρίση δεν αποκλιμακωθεί η πτώση της ζήτησης στην Κίνα αναμένεται να οδηγήσει σε μείωση των Αμερικανικών εισαγωγών. Κάτι τέτοιο πιθανόν θα αναγκάσει τις ΗΠΑ να στραφούν με αντίστοιχα επιθετική τιμολογιακή πολιτική σε γειτονικές αγορές όπως το Βιετνάμ, το οποίο τα τελευταία χρόνια έχει καταφέρει να διεισδύσει το ελληνικό βαμβάκι».

Κι όλα αυτά τη στιγμή που οι εξαγωγές ελληνικού βάμβακος κατέγραφαν εντυπωσιακή άνοδο 55,3% το 2019, ανεβάζοντας το προϊόν στην τέταρτη θέση της λίστας των βασικών εξαγώγιμων προϊόντων της χώρας. Όπως ανακοινώθηκε και στο πρόσφατο πανελλήνιο συνέδριο για το βαμβάκι που έγινε στη Λάρισα, σύμφωνα με τα στοιχεία του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων το ίδιο διάστημα σε επίπεδο εξαγωγών αγροτικών προϊόντων στην έκτη θέση βρέθηκαν τα ιχθυηρά στην έβδομη τα μη κατεψυγμένα λαχανικά και στην ένατη οι εξαγωγές τυριών.

ΤΑ ΥΠΟΛΟΙΠΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ

Από την παγκόσμια οικονομική αναταραχή θα επηρεαστεί και το σιτάρι. Η εξαγωγή σκληρού σίτου στη χώρα μας κυμαίνεται περί τα 270 ευρώ ο τόνος (fob λιμάνι), λόγω της καλής ποιότητας και της ζήτησης που εξακολουθεί να είναι δυνατή, παρά τις δυσκολίες που έχει φέρει ο κορονοϊός. Με τα αποθέματα να λιγοστεύουν και τη νέα σοδειά να μην είναι σε εξαιρετική φόρμα, εκτός απροόπτου φαίνεται δύσκολο να ανατραπεί η σταδιακή ανοδική τάση των τιμών. Το καλαμπόκι παρουσιάζει μία μείωση της τάξης του 2% ενώ στο χοιρινό ψηλά παραμένουν οι τιμές παραγωγού στην ΕΕ (στα 1,882 ευρώ το κιλό η μέση σταθμισμένη τιμή) και αυτό γιατί η ζήτηση παραμένει σε υψηλά επίπεδα εξαιτίας των απωλειών που έχει προκαλέσει η πανώλη των χοίρων, που έχει αποδεκατίσει το ζωικό κεφάλαιο σε αρκετές χώρες του πλανήτη. Κολλημένη σε ένα εύρος από τα 30-40 λεπτά το κιλό βρίσκεται η τιμή του αγελαδινού γάλακτος στους περισσότερους νομούς της χώρας, τη στιγμή που μεγάλες βιομηχανίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναθεωρούν προς τα πάνω τα τιμολόγιά τους από την 1η Μαρτίου.

ΑΝΤΙΚΤΥΠΟΣ ΣΤΙΣ ΕΚΘΕΣΕΙΣ

Στο μεταξύ αναβάλλονται η μία μετά την άλλη όλες οι εκθέσεις που είχαν προγραμματιστεί για το προσεχές διάστημα, μεταξύ των οποίων η μεγάλη έκθεση τροφίμων, FoodExpo (μετατίθεται για το τριήμερο 16-17-18 Μαΐου στο Metropolitan Expo) και το Οινόραμα, η κορυφαία εκδήλωση οίνου της χώρας, μετά την εμφάνιση κρουσμάτων κορονοϊού στη χώρα μας.

Πηγή: Eleytheriaonline.gr


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος