Η αντίστροφη μέτρηση άρχισε με την ολοκλήρωση της πρώτης ψηφοφορίας στην Βουλή για την συνταγματική αναθεώρηση και ο ανασχηματισμός της κυβέρνησης αναμένεται ακόμη και εντός της ημέρας. Το απώτατο χρονικό όριο που τίθεται για τις αλλαγές στην κυβέρνηση είναι η Δευτέρα, ωστόσο οι χθεσινοβραδυνές πληροφορίες έδιναν ως πιθανότερο σενάριο να γίνει ο ανασχηματισμός σήμερα, Παρασκευή, και πριν από την αναχώρηση του πρωθυπουργού το απόγευμα για το Μόναχο και την 55η Διεθνή Διάσκεψη για την Ασφάλεια.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, ο ανασχηματισμός δεν θα είναι δομικός, θα είναι όμως στοχευμένος και θα δίνει «διακριτό στίγμα του ανοίγματος στην κεντροαριστερά». Μεταξύ, ωστόσο, όλων των ονομάτων του ευρύτερου προοδευτικού χώρου που έχουν γραφτεί το τελευταίο διάστημα, το πρόσωπο που – έως χθες τουλάχιστον – συγκέντρωνε τις πλέον βάσιμες πιθανότητες υπουργοποίησης είναι ο καθηγητής, συγγραφέας και παλαιό στέλεχος της ανανεωτικής αριστεράς Σωτήρης Βαλντέν.

Ο κ. Βαλντέν, που ήταν και εκ των βασικών ομιλητών στην εκδήλωση του Μεγάρου Μουσικής για την Συμφωνία των Πρεσπών, προορίζεται για το χαρτοφυλάκιο Ευρωπαϊκών Υποθέσεων για το οποίο υπάρχει ισχυρό ενδεχόμενο να αναβαθμιστεί σε αυτόνομο υπουργείο. Για την ηγεσία του υπουργείου Εξωτερικών το επικρατέστερο σενάριο παραμένει εκείνο που θέλει την αναβάθμιση του νυν αναπληρωτή υπουργού Γιώργου Κατρούγκαλου.

Πέραν τούτων, αναμένεται να καλυφθούν τα κενά που άφησαν στην κυβέρνηση οι αποχωρήσεις δύο υφυπουργών των ΑΝΕΛ (Μαρίας Κόλλια Τσαρουχά στο Αμυνας και Νίκου Μαυραγάννη στο Μεταφορών), καθώς και η αντικατάσταση των δύο υποψηφίων δημάρχων του ΣΥΡΙΖΑ σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα – της υπουργού Μακεδονίας Θράκης Κατερίνας Νοτοπούλου και του υφυπουργού Εργασίας Νάσου Ηλιόπουλου.

Η Προοδευτική Συμμαχία

Σε κάποιες εξ αυτών των θέσεων αναμένεται επίσης να τοποθετηθούν πρόσωπα από τον ευρύτερο κεντροαριστερό χώρο, καθώς πλέον η σύγκλιση των προοδευτικών δυνάμεων αναδεικνύεται σε στρατηγική προτεραιότητα του ΣΥΡΙΖΑ εν όψει και των ευρωεκλογών. Το θέμα των προοδευτικών συμμαχιών συζητήθηκε και στην χθεσινή συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, με κεντρικό προσανατολισμό τον συντεταγμένο πλέον διάλογο και τις εκλογικές συνεργασίες στην βάση προγραμματικών συγκλίσεων.

Είναι γνωστό, άλλωστε, ότι στον χώρο της κεντροαριστεράς και της ανανεωτικής αριστεράς βρίσκονται σε εξέλιξη διαδικασίες προς διαμόρφωση νέων κινήσεων και σχημάτων – σχημάτων, που μπορούν να συνεργαστούν με τον ΣΥΡΙΖΑ και εκλογικά. Στόχος είναι η κάθοδος στις εκλογές με ένα κοινό ψηφοδέλτιο υπό τον τίτλο «ομπρέλα» ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία και στην κατεύθυνση αυτή αναμένεται να υπάρξουν συγκεκριμένες πρωτοβουλίες το επόμενο διάστημα.

Σ΄αυτές τις πρωτοβουλίες εντάσσεται και ένα κείμενο προγραμματικής σύγκλισης που εκπονείται από προσωπικότητες της κεντροαριστεράς με πρωτοβουλία του καθηγητή Νίκου Μουζέλη, ενώ θα συνεχιστούν και οι εκδηλώσεις στήριξης της προοδευτικής συμμαχίας κόντρα στον νεοφιλελευθερισμό και την ακροδεξιά. Μία ακόμη εκδήλωση αυτού του κύκλου θα γίνει την Τρίτη 19 Φεβρουαρίου με θέμα «Προγραμματικές και οργανωτικές προϋποθέσεις για μια προοδευτική συμπαράταξη». Ομιλητές θα είναι οι Χριστόφορος Βερναρδάκης, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, Αννα Παπαδημητρίου-Τσάτσου, Δημήτρης Γιατζόγλου και Χρύσανθος Τάσσης. Την εκδήλωση θα συντονίσει ο δημοσιογράφος Παναγιώτης Παναγιώτου.

Πηγή: tvxs.gr