FOLLOW US: facebook twitter

Αναστολές συμβάσεων – Συν-Εργασία και τον Μάρτιο

Ημερομηνία: 16-02-2021 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Οικονομία
Στην μάχη για τη στήριξη των θέσεων εργασίας

Δύο βασικά μέτρα στήριξης του μισθολογικού και μη μισθολογικού κόστους των επιχειρήσεων για τις υφιστάμενες θέσεις εργασίας θα υπάρξουν και τον μήνα Μάρτιο. Οι  αναστολές των συμβάσεων εργασίας αλλά και ο μηχανισμός Συν-Εργασία θα λειτουργήσουν και τον επόμενο μήνα ενώ μπαίνουν στην μάχη επιπλέον όπλα για την στήριξη των θέσεων εργασίας.

Αρχικά οι αναστολές συμβάσεων στις κλειστές και στις πληττόμενες επιχειρήσεις αναμένεται να παραταθούν οριζόντια και τον επόμενο μήνα. Θα ακολουθηθεί δηλαδή το ίδιο μοντέλο με αυτό που ισχύει από τον Νοέμβριο. Ενώ για τον Μάρτιο αναμένεται να μπορούν να τεθούν σε αναστολή και όσοι έχουν προσληφθεί και μετά τις 4 Νοεμβρίου μέχρι και της 31 Ιανουαρίου. Οι αναστολές θα συνεχίσουν να προαναγγέλλονται με στόχο να αποφεύγονται οι αυθαιρεσίες των εργοδοτών ενώ ενισχυτικά θα λειτουργήσουν και οι αυξημένοι έλεγχοι του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας το επόμενο διάστημα. .Το τρίτο lockdown έχει φρενάρει προς το παρόν τον σχεδιασμό για στοχευμένες αναστολές και για  επιπλέον μέτρα για την στήριξη της απασχόλησης έτσι το οικονομικό επιτελείο βάζει αναγκαστικά  τα σχέδια στο συρτάρι για τη μετά covid εποχή.

Την ίδια στιγμή, ο μηχανισμός “Συν-Εργασία” για τις επιχειρήσεις που εμφανίζουν μείωση τζίρου μεγαλύτερο του 20% θα συνεχιστεί όπως έχει αποφασιστεί μέχρι και τις 31 Μαρτίου ενώ ο μηχανισμός αναμένεται να παίξει κομβικό ρολό και το επόμενο διάστημα μετά το τέλος της πανδημίας. Σημειώνεται πως το μέτρο αυτό αφορά αποκλειστικά όσους έχουν προσληφθεί έως 10 Αυγούστου του 2020. Μόνοι αυτοί οι εργαζόμενοι μπορούν να ενταχθούν στον μηχανισμό.

Μέχρι και τέλος Φεβρουαρίου εν τω μεταξύ προς διευκόλυνση των εργαζομένων επανήλθε η άδεια ειδικού καθώς έχουν κλείσει όλες οι σχολικές μονάδες στις περιοχές βέβαια όπου προβλέπεται. Η άδεια ειδικού σκοπού έχει διάρκεια κατ’ ελάχιστον τριών ημερών η  οποία ακολουθείται από την χορήγηση μιας μίας ημέρας κανονικής άδειας. Το σχήμα αυτό των τεσσάρων ημερών επαναλαμβάνεται κυκλικά για όσο διάστημα χρειαστεί.

Αυτό σημαίνει πως εάν ο γονέας πάρει 8 ημέρες άδεια αυτή επιμερίζεται σε 6 ημέρες άδεια ειδικού σκοπού και σε 2 ημέρες κανονική άδεια. Η χρήση της άδειας ειδικού σκοπού δύναται να γίνει είτε από τον έναν γονέα εξ ολοκλήρου είτε και από τους δύο, εφόσον μοιραστούν μεταξύ τους διαστήματα αυτής, ενώ δεν μπορεί να γίνει ταυτόχρονα χρήση της και από τους δύο.

H τηλεργασία είναι υποχρεωτική κατά 50% ενώ και οι επιχειρήσεις θα πρέπει να προαναγγέλλουν στο σύστημα Εργάνη του εργαζόμενους που απασχολούνται με τηλεργασία. Σε περίπτωση μάλιστα που η τηλεργασία παρέχεται εκ περιτροπής, ο εργοδότης μπορεί να δίνει στον εργαζόμενο απόσπασμα του εντύπου Ε4.1 ώστε να μπορεί να μετακινείται τις ημέρες που δεν βρίσκεται σε καθεστώς τηλεργασίας.

Επιπλέον οι επαγγελματίες της τέχνης και του πολιτισμού θα μπορούν να κάνουν μονομερείς δηλώσεις για τους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο 2021, προκειμένου να λάβουν αποζημίωση 534 ευρώ/μήνα.

Μονομερείς δηλώσεις προβλέπονται  και τους ανέργους από τον κλάδο τουρισμού-επισιτισμού για τους οποίους δεν υφίσταται υποχρέωση επαναπρόσληψης, προκειμένου να λάβουν αποζημίωση ειδικού σκοπού 400 ευρώ

Επιπλέον επέκταση του επιδόματος ειδικού σκοπού προβλέπεται για εργαζομένους ειδικών κατηγοριών που απασχολούνται στον κλάδο του τουρισμού (ξεναγοί, τουριστικοί συνοδοί, εποχικοί εργαζόμενοι σε τουριστικά γραφεία, χειμερινά καταλύματα, χιονοδρομικά για τους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο

Στον κλάδο των καταλυμάτων θα υπάρξει  κάλυψη εργοδοτικών εισφορών μέχρι και τις 31 Μαρτίου 2021. Πρόκειται για τα τουριστικά καταλύματα 12μηνης λειτουργίας τα οποία κατά το χρονικό διάστημα Ιανουαρίου-Αυγούστου 2020 σημείωσαν πτώση τζίρου  70% τουλάχιστον σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2019.

Πηγή: kathimerini.gr


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος