FOLLOW US: facebook twitter

Αναστέναξε η λαϊκή από την έφοδο του ΣΔΟΕ

Ημερομηνία: 28-07-2016 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Οικονομία

laiki-sdoe5

Παράπονα για «άνιση» μεταχείριση νόμιμων και παράνομων πωλητών

Ο τυφώνας ΣΔΟΕ σάρωσε χθες το πρωί την λαϊκή αγορά του Πύργου στην οδό ΣΠΚ και της κάθετους αυτής. Κλιμάκιο του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος με τη συνοδεία αστυνομικών οργάνων, δεν άφησε πάγκο για πάγκο χωρίς έλεγχο. Και μόνο όπου με μια ματιά διαπίστωσαν πως ο πωλητής έδινε απόδειξη στον πελάτη, τότε και μόνο τότε προχωρούσαν παρά κάτω… Σύμφωνα με πληροφορίες περισσότερο «αναστέναξε» το τμήμα της λαϊκής με τα βιομηχανικά είδη και έπειτα αυτό με τα αγροτικά προϊόντα.

laiki-sdoe4

Για περισσότερο από δύο ώρες το κλιμάκιο σάρωνε τους διαδρόμους της λαϊκής. Οι εφοριακοί συνοδεία αστυνομικών ένστολων και μη, παρακολουθούσαν από πριν κάποιο πάγκο και την κατάλληλη στιγμή, εκείνη την ώρα που δεν είχε κοπεί η απόδειξη, εμφανίζονταν μπροστά στον πωλητή για τα περαιτέρω που κατέληγαν σε τσουχτερό πρόστιμο. Σε άλλες περιπτώσεις αιφνιδιαστικά και χωρίς αναμονή πλησίαζαν τους πάγκους και έκαναν έλεγχο. Σε άλλες πάλι και κυρίως στα αγροτικά προϊόντα για να μην χαθεί και χρόνος, μια ματιά στη συναλλαγή πωλητή και πελάτη, ήταν αρκετή για να φανεί αν υπάρχει απόδειξη. Εκεί που διαπίστωναν πως ο πωλητής έδινε την απόδειξη στον πελάτη, προσπερνούσαν και πήγαιναν παρακάτω, για να αναζητήσουν το ακριβώς αντίθετο. Και στα αγροτικά προϊόντα υπήρξαν περιπτώσεις που ο πελάτης έφυγε χωρίς την απόδειξη και ακολούθησε το κλιμάκιο για να βεβαιώσει την παράβαση στον πωλητή…

laiki-sdoe3

Όπως ανέφερε η πρώην γραμματέας λαϊκών αγορών Ηλείας, Θεοδώρα Καλοπούλου, το φαινόμενο αυτό είναι σύνηθες γενικότερα στις λαϊκές αγορές από τότε που βγήκε ο νομός για τις αποδείξεις και τη φοροδιαφυγή. «Καλά κάνουν και μπαίνουν στη λαϊκή, να είμαστε νόμιμοι, να κόβουμε αποδείξεις… Όμως για μέρα πρώτα να πηγαίνουν στους εκτός λαϊκής και μετά σε εμάς. Δεν μπορεί εγώ να είμαι με το φόβο της ταμειακής μηχανής, του ΕΛΓΑ που έχω πληρώσει, των ζημιών που παθαίνω, της θέσης που πληρώνουμε στο δήμο, της Εφορίας που πληρώνουμε με υπέρογκα ποσά και όλα τα υπόλοιπα και έξω να είναι γεμάτη η περιοχή με παράνομους και ο έλεγχος να μπαίνει μόνο μέσα. Είναι απαράδεκτο».

laiki-sdoe2

Η κα Καλοπούλου συμπλήρωσε πως «ζούμε με το φόβο μήπως μας φύγει κάποια απόδειξη. Το λέγαμε στο υπουργείο ότι ένας άνθρωπος σε πάγκο τι θα προλάβει να κάνει; Να εξυπηρετήσει τους πελάτες, να ζυγίσει, ή να κόψει απόδειξη; Κάποιο λάθος θα γίνει σίγουρα. Πρέπει να έχουμε τρία άτομα σε ένα πάγκο για να καλύψουμε τις ανάγκες. Τα είπαμε στο υπουργείο. Πως να έχουμε μηχανήματα και ταμειακές σε υπαίθρια αγορά; Αλλά και πάλι είπαμε ελάτε για έλεγχο, αλλά κυνηγήστε τους «απ’ έξω» πρώτα. Όχι οι νόμιμοι να κυνηγιούνται από παντού και οι παράνομοι από κανέναν, με τις «ευλογίες» όλων… Ο νόμος αλλάζει και πάλι στο τέλος του μήνα. Τι θα γίνει αν μου φύγει μια απόδειξη, θα την πληρώσω 500 και 700 ευρώ; Δεν γίνεται να μη σου ξεφύγει σε μια ώρα αιχμής…» κατέληξε.

laiki-sdoe1


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος