FOLLOW US: facebook twitter

“Ανάσταση” στην αγορά της Ηλείας

Ημερομηνία: 27-04-2022 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Slide, Κοινωνία, Νέα

Κοσμοπλημμύρα σε χωριά και πόλεις για τον εορτασμό του Πάσχα

Ρεπορτάζ Κική Κολοβέρου – Παναγιώτης Φωτεινόπουλος


“Ανάσταση” μετά από δυο δύσκολα χρόνια, έκαναν οι τοπικές αγοράς στην Ηλεία καθώς όλα τα χωριά και οι πόλεις πλημμύρισαν στην κυριολεξία από κόσμο, επισκέπτες και ετεροδημότες και τα καταστήματα είδαν αύξηση του τζίρου τους μετά από πολύ καιρό.

Τα χαμόγελα “επέστρεψαν” στα χείλη των επαγγελματιών και όλοι έμειναν ικανοποιημένοι καθώς έστω και πρόσκαιρα, όλο το Μεγαλοβδόμαδο είδαν τα καταστήματα τους να γεμίζουν με κόσμο και καταναλωτές να ψωνίζουν, ξεχνώντας ίσως για λίγο την ακρίβεια και την ενεργειακή κρίση… Η κίνηση στα καταστήματα ένδυσης και υπόδησης ιδιαίτερα αυξημένη όπως και στα είδη δώρων και παιχνιδιών ενώ σε όλες τις αγορές τροφίμων (σούπερ μάρκετ, κρεοπωλεία, ζαχαροπλαστεία, φούρνοι) δημιουργήθηκε το αδιαχώρητο μέχρι και την τελευταία μέρα πριν την Ανάσταση, από καταναλωτές που ψώνισαν για το τραπέζι της Λαμπρής.

Η … επόμενη μέρα ωστόσο, βρίσκει τους πάντες συγκρατημένους καθώς όπως λένε θα επιστρέψουν στην σκληρή πραγματικότητα ενώ ελάχιστες φαίνεται πως είναι οι ελπίδες που εναποθέτουν στις ενδιάμεσες εκπτώσεις που ξεκινούν στις 3 Μαΐου και θα ολοκληρωθούν στις 15 του ίδιου μήνα.


Ικανοποίηση

Μεγάλη είναι η ικανοποίηση στους επαγγελματίες του Πύργου καθώς η αγορά γέμισε ασφυκτικά με κόσμο. “Η κίνηση ξεκίνησε από νωρίς και κορυφώθηκε τη Μεγάλη Εβδομάδα και όπως ήταν αναμενόμενο, μετά από μια μακρά περίοδο όπου η καθίζηση ήταν μεγάλη, η αγορά κινήθηκε πολύ καλύτερα συγκριτικά με πέρυσι και πρόπερσι” επισήμανε ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Πύργου Ηλίας Ξανθούλης. “Ο κόσμος έκανε τα ψώνια του και φυσικά υπήρξε ικανοποίηση βάση πάντα των συνθηκών και των δεδομένων που έχουμε. Οι ετεροδημότες ήταν πάρα πολλοί, η αγορά γέμισε το ίδιο και τα καταστήματα… Τώρα όμως αρχίζουν τα δύσκολα” είπε καθώς η ακρίβεια είναι ακόμα “εδώ” και ήδη συντάξεις και μισθοί που δοθήκαν την Μ. Τετάρτη, έχουν σχεδόν εξανεμιστεί… “Αναμένουμε με αγωνία τις αποφάσεις της κυβέρνησης που έχει εξαγγείλει πως θα προχωρήσει σε μείωση των τιμών στα προϊόντα αλλά και στην ενέργεια. Ίδωμεν” κατέληξε.


“Μπορούμε να γίνουμε προορισμός”

Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ήλιδας Νίκος Σιαψάλης εξέφρασε την απόλυτη ικανοποίηση του για την κίνηση τις μέρες του Πάσχα στην αγορά της Αμαλιάδας τονίζοντας πως όλα πήγαν πολύ καλά, υπήρχε πολύς κόσμος και δούλεψαν όλα τα καταστήματα. “Η Κουρούτα βούλιαξε από κόσμο, επισκέπτες και ετεροδημότες. Μακάρι να έρχονται να κάνουν γιορτές αλλά και σαββατοκύριακα στην περιοχή μας καθώς οι τιμές που υπάρχουν εδώ σε σχέση με άλλες περιοχές και νησιά είναι πολύ χαμηλότερες. Η αγορά όλες τις ημέρες της Μεγάλης Εβδομάδας πήγε πολύ καλά και ελπίζουμε αντίστοιχες εικόνες με τόσο κόσμο να δούμε και την Πρωτομαγιά αλλά και όλα τα σαββατοκύριακα και τις αργίες. Να μπορέσει να γίνει η περιοχή μας τουριστικός προορισμός. Έτσι θα μπορέσουμε να τα καταφέρουμε…”.


«Πήραμε ανάσα»

Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Λεχαινών Παναγιώτης Καρκαβίτσας, επισήμανε ότι φέτος κατέβηκε αρκετός κόσμος στην περιοχή και πολλοί έκαναν τα ψώνια τους επιλέγοντας την τοπική αγορά. «Σίγουρα η εστίαση πήγε καλύτερα σε σχέση με άλλους κλάδους. Τα μηνύματα ήταν καλά, πήραμε μια ανάσα. Θεωρώ πως αν βρεθεί τρόπος να σταματήσει ο πόλεμος στην Ουκρανία, θα σταματήσει σιγά σιγά η αβεβαιότητα και ίσως μπορέσουμε να επιστρέψουμε στα επίπεδα πριν από την πανδημία, γιατί φαίνεται πως τον κορονοϊό τον αφήνουμε πίσω μας».


Τονώθηκε η αγορά

Ο Γιώργος Αλεξανδρόπουλος, πρόεδρος Εμπορικού Συλλόγου Ζαχάρως τόνισε πως υπάρχει μια ικανοποίηση γιατί οι ετεροδημότες κατέβηκαν μαζικά φέτος, μετά από δυο χρόνια, και η αγοραστική κίνηση τονώθηκε, ιδιαίτερα στην εστίαση, παρότι γενικά στον κόσμο υπάρχει έλλειψη χρημάτων λόγω της ακρίβειας και του πληθωρισμού. «Οι πολίτες ήταν κουμπωμένοι και επιφυλακτικοί, έχουμε ακόμα δρόμο για να φτάσουμε στο 2019, αλλά πήραμε μια ανάσα τις πασχαλινές ημέρες».


«Η παρουσία κόσμου δε μεταφράστηκε σε αυξημένα έσοδα»

Ο Ανδρέας Τσίρος, πρόεδρος Εμπορικού Συλλόγου Βάρδας-Βουπρασίας στάθηκε και αυτός στους πολλούς ετεροδημότες που επισκέφθηκαν την περιοχή τονίζοντάς ότι η εικόνα όλες τις γιορτινές μέρες ήταν καλύτερη. «Το κλίμα ήταν πιο ωραίο και σίγουρα υπήρχε μια νότα χαράς στην περιοχή. Όμως αυτό δεν σημαίνει πως η παρουσία αρκετού κόσμου μεταφράστηκε και σε αυξημένα έσοδα και εισπράξεις για την τοπική αγορά. Οι καταναλωτές περιορίστηκαν στα απολύτως αναγκαία, υποτονική ήταν η κίνηση στην αγορά. Λίγο καλύτερα πήγε η εστίαση. Είμαστε περίπου 30%-40% κάτω σε σχέση με πριν από την πανδημία, οπότε μάλλον στο 2012 βλέπω να επιστρέφουμε παρά στο 2019».


«Γέμισαν τα χωριά»

Ο Τάσος Καρνάρος, πρόεδρος Εμπορικού Συλλόγου Κρεστένων αναφέρθηκε στη πολύ μεγάλη προσέλευση ετεροδημοτών στον δήμο Ανδρίτσαινας Κρεστένων, η οποία έδωσε σημαντική ανάσα στην τοπική αγορά. «Τα χωριά γέμισαν με κόσμο, κάτι που φάνηκε κυρίως στον κλάδο της εστίασης, που πήγε πάρα πολύ καλά. Ικανοποιητική ήταν η αγοραστική κίνηση και στα καταστήματα με τρόφιμα (φούρνοι, ζαχαροπλαστεία, κρεοπωλεία) καθώς έγινε προσπάθεια από τους επαγγελματίες να διατηρήσουν τις τιμές σε λογικά επίπεδα, παρά την αύξηση του κόστους. Ελπίζουμε να αντέξουμε και να μπούμε σε τροχιά ανάκαμψης».


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος