FOLLOW US: facebook twitter

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ 2022 – ΥΠΟΔΟΜΕΣ: Στόχος το «δαχτυλίδι» της Πελοποννήσου

Ημερομηνία: 30-12-2022 | Συντάκτης:

-Η Πατρών-Πύργου ξεκίνησε, άνοιξαν οι φάκελοι για Ολυμπία και Τσακώνα

Του Παναγιώτη Φωτεινόπουλου

Η έναρξη των εργασιών στην Πατρών-Πύργου είναι ίσως η σημαντικότερη είδηση της χρονιάς που ολοκληρώνεται, αφού έπειτα από δώδεκα χρόνια, λύθηκαν όλα τα προβλήματα και ο αυτοκινητόδρομος ξαναμπήκε σε τροχιά κατασκευής από την Κοινοπραξία της «Ολυμπίας Οδού». Παρά τις δυσκολίες με τις ανατιμήσεις στα υλικά, οι εργασίες προχωρούν με ικανοποιητικό ρυθμό και εκφράζεται αισιοδοξία πως το έργο θα παραδοθεί στην ώρα, με βάση το προβλεπόμενο χρονοδιάγραμμα, δηλαδή στις αρχές του 2025.

Την επανέναρξη εγκαινίασε με επίσκεψή του στο εργοτάξιο στο Γεράκι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη διάρκεια του οποίου προέκυψαν δύο ακόμα ζητήματα που τέθηκαν από τους φορείς της Ηλείας. Το πρώτο είναι η ολοκλήρωση του «δαχτυλιδιού» με την κατασκευή του τμήματος Πύργος-Καλό Νερό-Τσακώνα και το δεύτερο η επέκταση προς την Αρχαία Ολυμπία.

Μετά την πρωτοβουλία του αντιδημάρχου Ανδρίτσαινας-Κρεστένων, Γιάννη Δάγκαρη, να παραδώσει υπόμνημα στον πρωθυπουργό για το νότιο τμήμα της Ολυμπίας Οδού, ακολούθησαν συσκέψεις και συναντήσεις από τους εμπορικούς συλλόγους της νότιας Ηλείας και της Μεσσηνίας, οι οποίες μετατράπηκαν σε ευρύ μέτωπο, απαρτιζόμενο και από τους δημάρχους των δήμων της δυτικής Πελοποννήσου, με ενιαίο αίτημα να κλείσει το οδικό «δαχτυλίδι».

Μετά και από κοινοβουλευτικές παρεμβάσεις των βουλευτών της Ηλείας και της Μεσσηνίας, το αίτημα εισακούστηκε. Αφού συγκλήθηκε μίνι σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, με την παρουσία του πρωθυπουργού και του υπουργού Υποδομών, δόθηκε εντολή στην παραχωρησιούχο «Ολυμπία Οδό» να διερευνήσει με την εκπόνηση μελέτης τις ρεαλιστικές δυνατότητες κατασκευής σύγχρονου αυτοκινητόδρομου που θα συνδέει τον Πύργο με το Καλό Νερό και την Τσακώνα.

Προφανώς δεν είναι εύκολο εγχείρημα, διότι εκκρεμούν νομικά και περιβαλλοντικά ζητήματα λόγω της γνωστής απόφασης που είχε εκδώσει το Συμβούλιο Επικρατείας από το 2010, κατόπιν προσφυγής κατοίκων της Ζαχάρως. Σύμφωνα με όσα αναφέρει εκείνη η απόφαση, η κατασκευή παραλιακού οδικού άξονα απαγορεύεται διότι «η όδευση αυτή έχει σημαντικές επιπτώσεις στον τόπο αυτόν, του οποίου θίγεται σημαντικό τμήμα και προστατευτέα είδη προτεραιότητας της πανίδας και της χλωρίδας»

Η έτερη εναλλακτική είναι η ανατολική χάραξη, πίσω από το βουνό του Λαπίδα, η οποία όμως επίσης δεν μοιάζει πολύ ρεαλιστική, σύμφωνα με όσα αναφέρει το υπουργείο Υποδομών σε έγγραφό του, αφού το κόστος είναι τέτοιο που αποκλείεται να χρηματοδοτηθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση τόσο μεγάλο και σύνθετο έργο, που ταυτόχρονα εμφανίζει χαμηλό κυκλοφοριακό φόρτο.

Ενδεχομένως η «μηδενική» λύση φαντάζει ως η πιο εφικτή τεχνικά, με παρεμβάσεις επί του υπάρχοντος οδικού άξονα.

Αναμονή για την επέκταση στην Αρχ. Ολυμπία

Για την επέκταση του αυτοκινητόδρομου προς την Αρχαία Ολυμπία, ο ίδιος ο πρόεδρος της Κοινοπραξίας, Παναγιώτης Παπανικόλας, σε πρόσφατες δηλώσεις του κατά τη διάρκεια δημοσιογραφικής ξενάγησης στα εργοτάξια, εμφανίστηκε θετικός δημιουργώντας συγκρατημένη αισιοδοξία, καθώς δήλωσε ότιμόλις δεχθεί εντολή από το υπουργείο Υποδομών,  οι διαδικασίες για τη σύνδεση της  Αρχαίας Ολυμπίας με τον αυτοκινητόδρομο θα ξεκινήσουν άμεσα.

«Από την πλευρά τη δικιά μας, αυτός είναι και ο δικός μας στόχος, να φτάσει δηλαδή ο δρόμος ως την Ολυμπία. Το έργο το δικό μας είναι μέχρι τον κόμβο του Πύργου και από εκεί και πέρα περιμένουμε εντολές από το Δημόσιο. Θα είναι χαρά μας να το συνεχίσουμε και να φτάσουμε και στην Αρχαία Ολυμπία», είπε χαρακτηριστικά.

Παρότι ακόμα δεν έχει γίνει κάποια τεχνική διαδικασία, εκτιμάται πως η ρεαλιστική εκδοχή είναι η βελτίωση της οδικής ασφάλειας στο υπάρχον οδικό δίκτυο. Προς αυτήντην κατεύθυνση, ο δήμαρχος Αρχαίας Ολυμπία έστειλε επιστολήτον περασμένο Μάρτιοστο υπουργείο Υποδομών, ζητώντας να δοθείεντολήεκπόνησης μελέτης και να διευρευνηθεί η δυνατότητα χρηματοδότησης του έργου με 30 εκατ. ευρώ, ποσό που προβλέπεται για τη σύνδεση των αρχαιολογικών χώρων με τους αυτοκινητόδρομους.

Ακόμα δεν έχει δοθεί αυτή η εντολή και η ανησυχία είναι διάχυτη, γιατί οδεύουμε σε προεκλογική περίοδο και μπορεί να ξεχαστεί το αίτημα…


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος