FOLLOW US: facebook twitter

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ 2022 – ΥΓΕΙΑ: Δεν είμαστε Καστελόριζο, αλλά…

Ημερομηνία: 30-12-2022 | Συντάκτης:

Χωρίς Παθολόγους βρίσκει το Γ.Ν. Ηλείας η νέα χρονιά αφού η Μ. Γκάγκα παραμένει ανένδοτη για το άγονο

Γράφει η Κική Κολοβέρου

«Η Ηλεία δεν είναι Καστελόριζο» για να ενταχθεί στο άγονο, σύμφωνα με την απάντηση που έδωσε στην «Πρωινή» η αναπληρώτρια Υπουργό Υγείας Μίνα Γκάγκα, αλλά ο τρόπος λειτουργίας της «καρδιάς» του Νοσοκομείου Πύργου, η Παθολογική κλινική την τελευταία διετία «δουλεύει» όπως στο ακριτικό νησί της χώρας μας και ουδείς από την κυβέρνηση δείχνει να το καταλαβαίνει….

Με τη νοσηλευτική μονάδα Αμαλιάδας να περιορίζεται στα απολύτως απαραίτητα, προσφέροντας υπηρεσίες πρωτοβάθμιας κυρίως υγείας, το κεντρικό Νοσοκομείο συνεχίζει να λειτουργεί με δανεικούς ιατρούς από την Πάτρα και την Τρίπολη και όσοι Ηλείοι ασθενείς πέρασαν την πύλη του, κατάλαβαν στο πετσί τους, τι σημαίνουν τα τεράστια ιατρικά κενά που σχεδόν καθημερινά κατέγραφε η «Πρωινή» στις σελίδες της.

Η κ. Γκάγκα λοιπόν, επισκέφθηκε δυο φορές την Ηλεία μέσα στο 2022, μας υποσχέθηκε στήριξη του Νοσοκομείου Πύργου και αλλαγή ρόλου στα δυο διασυνδεόμενα της Αμαλιάδας και της Κρέστενας και μας επανέλαβε δις ότι η Ηλεία δε μπορεί να ενταχθεί στη ζώνη τύπου Α’ που προσφέρει κίνητρα στους γιατρούς για να την επιλέξουν, διότι είναι μια τουριστικά αναπτυσσόμενη περιοχή!

«Το να βάζουμε όλα τα νοσοκομεία άγονα είναι ένα θέμα που πρέπει να το συζητήσουμε. Ο Πύργος είναι μια πόλη με πληθυσμό που ακμάζει. Υπάρχουν θέσεις που μένουν άγονες σε διάφορα μέρη και νοσοκομεία και αφορούν συγκεκριμένες ειδικότητες», είχε απαντήσει χαρακτηριστικά η κα Γκάγκα στο ερώτημα των Ηλείων Βουλευτών Δ. Καλαματιανού και Μ. Κατρίνη που αφορούσε το άγονο της Ηλείας, προσθέτοντας ότι το Υπουργείο Υγείας επεξεργάζεται ένα νομοσχέδιο με κάθε είδους κίνητρα για την προσέλκυση γιατρών, που σύντομα θα τεθεί σε διαβούλευση… Το νομοσχέδιο ψηφίστηκε παρά τις αντιδράσεις των υγειονομικών, κίνητρα όμως επι της ουσίας δεν χορηγήθηκαν, αντίθετα καταργήθηκε ο θεσμός του γιατρού πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης στο ΕΣΥ…

Για το μεν Νοσοκομείο της Αμαλιάδας ανακοίνωσε πως «θα» λειτουργήσει Μονάδα Χημειοθεραπειών, χωρίς ωστόσο να αναλύσει πως ακριβώς αυτό θα συμβεί… δεδομένου πως από την περίοδο της πανδημίας λειτουργεί κατά βάση ως Κέντρο Υγείας…

Το Νοσοκομείο ΚΥ Κρεστένων από την άλλη, φαίνεται πως βρίσκει σιγά- σιγά το βηματισμό του, προσφέροντας πρωτοβάθμιες υπηρεσίες υγείας και προληπτικές δράσεις ενώ το μεγάλο σχέδιο της δημιουργίας δομής άνοιας και αλτσχάιμερ στο παλιό κτίριο βρίσκεται σε εξέλιξη.

Για το κεντρικό Νοσοκομείο, είχαμε μέσα στη χρονιά αρκετές προκηρύξεις ιατρών, όλες όμως απέβησαν άγονες. Ουδείς εκδήλωσε ενδιαφέρον να στελεχώσει την Παθολογική κλινική του Πύργου ενδεχομένως γιατί η φήμη που έχει αποκτήσει δεν είναι και η καλύτερη…

Με τον κορονοϊό φάνηκε πως κάπως χαλάρωσαν τα πράγματα και κλείσαμε την ΜΕΘ covid- 19 αλλά και την δεύτερη κλινική covid αφού αποφασίστηκε η «επιστροφή» αρκετών νοσηλευτών στη ΝΜ Αμαλιάδας για να στηρίξουν την εκεί λειτουργία… χειρουργείων με έναν μόλις ιατρό (!) ενώ και οι δανεικοί γιατροί από την Πάτρα λίγο πριν την εκπνοή του χρόνου δήλωσαν μέσω του συνδικαλιστικού τους οργάνου, ότι η έκτακτη ανάγκη των μετακινήσεων που ξεκίνησαν πριν 18 μήνες δε λογίζεται πλέον ως τέτοια και δεν αντέχουν άλλο τα εντέλλεσθε προς Πύργο… Οι αναρρωτικές πάνε και έρχονται και η Διοίκηση του ΓΝ Ηλείας- που μετά την καθαίρεση του πρώην Διοικητή- έχει χάσει τον ύπνο της αναζητώντας καθημερινά γιατρό για τις εφημερίες.

Η νέα χρονιά, βρίσκει το ΓΝ Ηλείας, σε μια κρίσιμη καμπή, χειρότερα ίσως από ποτέ, με την λειτουργία του να βασίζεται για ακόμα μια φορά στο φιλότιμο και τον αγώνα του λιγοστού υπάρχοντος προσωπικού.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος