FOLLOW US: facebook twitter

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ 2022: Λίγα τα καλά και πολλά τα δυσάρεστα το 2022

Ημερομηνία: 30-12-2022 | Συντάκτης:

-Η συνοπτική ανασκόπηση της «Πρωινής» για τη χρονιά που φεύγει

Του Παναγιώτη Φωτεινόπουλου

Το 2022 ήταν μια χρονιά κατά τη διάρκεια της οποίας επανήλθαν τα «φαντάσματα» του παρελθόντος, τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη. Έπειτα από 60 χρόνια, ξαναζήσαμε τη φρίκη του πολέμου με την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, ενώ οι κοινωνίες έχουν εκ νέου να διαχειριστούν το «θηρίο» του πληθωρισμού, που ροκανίζει το λαϊκό εισόδημα, και της ενεργειακής κρίσης.

Ταυτόχρονα, στην Ελλάδα επιστρέψαμε στην εποχή των… κοριών, αλλά πλέον με εξελιγμένα τεχνολογικά συστήματα, και είδαμε το πολιτικό σύστημα να κλονίζεται από τις αποκαλύψεις για τις τηλεφωνικές παρακολουθήσεις.

Στην Ηλεία και στη Δυτική Ελλάδα, το 2022 είχε απ’ όλα. Είχε και ευχάριστα, όπως η επανέναρξη των εργασιών κατασκευής της Πατρών-Πύργου, είχε όμωςκαι δυσάρεστα. Το αστυνομικό δελτίο ήταν δυστυχώς πλούσιο, με μεγάλες πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν στην Πηνεία και στην περιοχή των Κρεστένων, αφήνοντας πίσω εκατοντάδες στρέμματα καμένα, αλλά και με το σοκαριστικό τετραπλό φονικό στην Ανδραβίδα, που προκάλεσε αίσθηση στην κοινή γνώμη πανελλαδικά.

Οι ειδήσεις που μας στεναχώρησαν, ήταν η απώλεια δύο μεγάλων Ηλείων και ταυτόχρονα μεγάλων Ελλήνων, του Διονύση Σιμόπουλου και του Κώστα Καζάκου. Ο θάνατός τους βύθισε στη θλίψη όλη τη χώρα –όχι μόνο την Ηλεία- και μας άφησε με τη γλυκιά ανάμνηση της σπουδαίας και ανεκτίμητης παρακαταθήκης που μας κληροδότησαν αμφότεροι.

Ιστορική στιγμή για την Ηλεία μέσα στο 2022 ήταν η πανηγυρική εκλογή και ενθρόνιση του νέου Μητροπολίτη Ηλείας, κ. Αθανασίου, μετά την απόφαση του προκατόχου του, κ. Γερμανού, να υποβάλει την παραίτησή του έπειτα από 41 συναπτά χρόνια ποιμαντορικής δράσης.

Η ενθαρρυντική εξέλιξη που αφορά την Ηλεία, είναι η απόφαση της κυβέρνησης να αναθέσει στη «ΔιαΝΕΟσις» την κατάρτιση του σχεδίου ανασυγκρότησης της Ηλείας με επίκεντρο την Αρχαία Ολυμπία.

Το καλοκαίρι πραγματοποιήθηκε ευρεία σύσκεψη με την παρουσία κυβερνητικών στελεχών στην Ολυμπία, στην οποία συμμετείχαν με προτάσεις και ιδέες όλοι οι φορείς της Ηλείας, στο πλαίσιο της διαβούλευσης για την τελική μελέτη ανασυγκρότησης.

Περίοπτη θέση στις ζωές μας και στην καθημερινή ειδησεογραφία βρήκαν τα περίφημα fundsκαι οι πλειστηριασμοί, αφού οι εντολές της Κομισιόν προς το τραπεζικό σύστημα για επιτάχυνσή τους ήταν σαφείς. Κάπως έτσι, βγήκαν στο ηλεκτρονικό «σφυρί» χιλιάδες ακίνητα –ορισμένα εξ αυτών κύριας κατοικίας- μέχρι να έρθει ο Άρειος Πάγος και να… παγώσεις τις αναγκαστικές εκτελέσεις από τα funds έως ότου το θέμα κριθεί στην Ολομέλεια.

Αν το 2022 ήταν έτος αστάθειας και αβεβαιότητας, τότε το εκλογικό 2023 με τις πολλαπλές εκλογικές αναμετρήσεις θα είναι χρονιά τριγμών. Προσδεθείτε καλά!


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος