FOLLOW US: facebook twitter

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ 2022 – ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΖΩΗ: «Αγκάθι» η σταφίδα και «χρυσάφι» η ελιά

Ημερομηνία: 30-12-2022 | Συντάκτης:

-Καλή χρονιά και για τη φράουλα και τη βιομηχανική τομάτα στην Ηλεία

Γράφουν Ελένη Παπαδοπούλου – Παναγιώτης Φωτεινόπουλος

Με ανάμεικτα συναισθήματα κύλησε το 2022 για τον αγροτικό κόσμο της Ηλείας, αφού σε ορισμένα προϊόντα οι τιμές ήταν καλές αλλά σε άλλα πολύ χαμηλές. Το βασικότερο πρόβλημα σχετίζεται με τη σταφίδα, ένα προϊόν εμβληματικό και ταυτισμένο με την ιστορία της Ηλείας. Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, η τιμή του έμεινε κάτω από το ένα ευρώ ανά κιλό, οδηγώντας σε απόγνωση τους παραγωγούς. Έγιναν επανειλημμένες κινητοποιήσεις, ακολούθησαν συναντήσεις και συσκέψεις στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, αλλά επί της ουσίας… μηδέν εις το πηλίκον!

Η τιμή είναι στα 0,80 ευρώ, οι σταφιδοπαραγωγοί είτε την έδωσαν με χασούρα είτε την κρατούν ακόμα στην αποθήκη, ζώντας σε κλίμα αβεβαιότητας. Η ανησυχητική εξέλιξη ήταν πως το περασμένο φθινόπωρο αρκετοί αγρότες στα σταφιδοχώρια του Πύργου μπήκαν στη διαδικασία να κόψουν τη σταφίδα και να περιορίσουν την καλλιέργεια, προτιμώντας να φυτέψουν κάτι άλλο μήπως και σταματήσουν να χάνουν εισόδημα

Ενθαρρυντικό είναι το γεγονός ότι το προϊόν παρέμεινε στο καθεστώς της συνδεδεμένης ενίσχυσης και για την περίοδο 2023-2027, κάτι που σημαίνει πως θα συνεχίσει να επιδοτείται, αλλά κανένας δεν ξέρει πόσοι παραγωγοί θα εξακολουθήσουν να καλλιεργούν με τόσο υψηλό κόστος και με τόσο χαμηλή τιμή.

Ελιά, φράουλα, βιομηχανική τομάτα

Σε αντίθεση με την σταφίδα, δύο άλλα βασικά προϊόντα του νομού Ηλείας που στηρίζουν την αγροτική μας οικονομία, είχαν το 2022 καλύτερη τύχη. Μιλάμε για το ελαιόλαδο και για την βιομηχανική τομάτα.

Το 2022  ήταν λοιπόν μια «χρυσή»  χρονιά για το ελαιόλαδο, που εξελίσσεται σε μία από τις καλύτερες των τελευταίων δεκαετιών για την ελαιοπαραγωγή, τόσο σε ποσότητες και αποδόσεις όσο και σε τιμές παραγωγού. Αυτήν την γενική εικόνα που επικρατεί σε όλες τις ελαιοπαραγωγικές περιοχές της χώρας,καθώς βοήθησαν οι συγκυρίες,  ακολούθησε και η Ηλεία, αφού όπου κι αν γυρίσεις το μάτι σου, απ΄ άκρη σε άκρη στον νομό μας, ελιές θα δεις παντού! 

Η τιμή του ελαιολάδου για τον παραγωγό έχει σκαρφαλώσει στα 4,5 – 5 ευρώ το λίτρο, και εφόσον διατηρηθεί σε αυτά τα υψηλά επίπεδα θα αφήσει ένα αρκετά ικανοποιητικό εισόδημα στους Ηλείους παραγωγούς.

Η Ηλεία είναι τόπος ελαιοπαραγωγικός, πληγωμένος ωστόσο από την πυρκαγιές που κατέστρεψαν τα προηγούμενα χρόνια χιλιάδες ελαιόδεντρα, αλλά παρ΄ όλα αυτά, η ελαιοπαραγωγή κρατάει ακόμα γερά, ενισχύοντας κατ ΄ επέκταση όλη την τοπική οικονομία!

Ωστόσο,  σε αυτό το σημείο θα πρέπει να προσθέσουμε την ταλαιπωρία κυρίως των παραγωγών για την ολοκλήρωση του ελαιομαζώματος που για τους μεγάλους παραγωγούς μπορεί να φτάσει ακόμα και ως το Φλεβάρη και τον Μάρτη, καθώς η έλλειψη εργατικών χεριών με το πρόβλημα της μετάκλησης αλλοδαπών εργατών γης που παραμένει ουσιαστικά άλυτο, ήταν ίσως το μόνο «αγκάθι». Το ίδιο πρόβλημα βεβαίως θα αντιμετωπίσουν και οι παραγωγοί φράουλας, μια από τις μεγαλύτερες καλλιέργειες στην Ηλεία, το βασικό μας εξαγώγιμο προϊόν κυρίως για τον Ηλειακό κάμπο που επίσης εξελίχθηκε θετικά την χρονιά που πέρασε.

Σε ότι αφορά την βιομηχανική τομάτα το 2022 ήταν απολογιστικά μια αρκετά καλή χρονιά για το συγκεκριμένο προϊόν που κινείται βάση της συμβολαιακής γεωργίας και όπου τα δύο εργοστάσια της Ηλείας, ΚΥΚΝΟΣ και ΜΙΝΕΡΒΑ σε Σαβάλια και Γαστούνη απορροφούν σημαντικές ποσότητες που ξεπερνούν τους 100.000 τόνους.

Ακρίβεια και ενεργειακό κόστος

Τέλος θα πρέπει να σημειώσουμε ότι πέρα από τα θετικά σημεία για τα παραπάνω αγροτικά προϊόντα του νομού, το 2022 ήταν μια χρονιά που ανέβασε σε πρωτόγνωρα  ύψη το καλλιεργητικό κόστος , με τις συνεχείς ανατιμήσεις σε λιπάσματα, φάρμακα και καύσιμα και με το ράλι στο κόστος ενέργειας να συνεχίζεται, γεγονός που έκανε  πολλούς αγρότες να αναθεωρήσουν την απόφασή τους να ασχοληθούν με τη γη. Και εάν το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης δεν σκύψει ουσιαστικά πάνω στα προβλήματα αυτά του αγροτικού κόσμου, ακόμα και οι «καλές» χρονιές, θα αφήσουν ελάχιστο εισόδημα στους παραγωγούς.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος