FOLLOW US: facebook twitter

Ανάσα για τους Ηλείους πυρόπληκτους αγρότες που είχαν μείνει εκτός αποζημιώσεων

Ημερομηνία: 16-09-2022 | Συντάκτης:

Προκαταβολές για ζημιές από θεομηνίες και σε μη κατ’ επάγγελμα έως 50%

Την δυνατότητα προκαταβολής αποζημιώσεων έως 50% της εκτιμώμενης ζημιάς σε μη κατά κύριο επάγγελμα αγρότες δίνει νέα διάταξη που κατατέθηκε σε νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών και αφορά σε καταστροφές από φυσικά και μη αίτια οι οποίες δεν καλύπτονται από τον κανονισμό του ΕΛΓΑ, όπως είναι για παράδειγμα οι πυρκαγιές. Μέσα από την διάταξη αυτή ευνοούνται οι πυρόπληκτοι μη κατ’ επάγγελμα αγρότες της Ηλείας που έχουν πληγεί από τις πυρκαγιές στο νομό και που μέχρι σήμερα το σχετικό πλαίσιο τους εξαιρούσε καθώς προέβλεπε προκαταβολή αποζημίωσης μόνο σε κατά κύριο επάγγελμα αγρότες. Και αυτοί βεβαίως είναι πολλοί εδικά στους δήμους Αρχαίας Ολυμπίας,  Κρεστένων και Πύργου. Μάλιστα το αίτημα αυτό για να συμπεριληφθούν στις προκαταβολές, ήταν πάγιο και είχε τεθεί και από βουλευτές της Ηλείας και από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, όπως βεβαίως και από τους αγροτικούς συνεταιρισμούς του νομού.

Η εν λόγω ρύθμιση συμπεριλαμβάνεται λοιπόν σε σχετικό  νομοσχέδιο του Οικονομικών και οι ρυθμίσεις αφορούν στα εξής:

Με την αξιολογούμενη ρύθμιση συμπληρώνεται η διάταξη για την επιχορήγηση μη κατά κύριο επάγγελμα αγροτών με την προσθήκη της δυνατότητας χορήγησης προκαταβολής έναντι του συνολικού ποσού της επιχορήγησης, κατ’ ανάλογη εφαρμογή της αντίστοιχης ρύθμισης που προβλέπεται ήδη για τους κατ’ επάγγελμα αγρότες ώστε να διασφαλισθεί ή ίση μεταχείριση των δύο κατηγοριών δικαιούχων. Τέλος, τροποποιείται ο τίτλος του άρθρου ώστε να καθίσταται σαφές ότι η διάταξη αφορά την επιχορήγηση κατόχων αγροτικής εκμετάλλευσης που δεν είναι κατ’ επάγγελμα αγρότες.

Επίσης ορίζεται με σαφήνεια ότι δικαιούχοι επιχορήγησης για ζημιές σε φυτικά μέσα παραγωγής είναι αγροτικές εκμεταλλεύσεις που κατέχονται είτε από φυσικά πρόσωπα, κατ’ επάγγελμα αγρότες, είτε από νομικά πρόσωπα.

Θοδωρής Βασιλόπουλος: «Υπήρξε βασικό αίτημά μας»

Ο αντιπεριφερειάρχης Αγροτικών κ. Θοδωρής Βασιλόπουλος σχολιάζοντας την  θετική αυτή εξέλιξη που αφορά και πολλούς πυρόπληκτους κυρίως αγρότες τόνισε ότι  «με την κατάθεση της νέας αυτής διάταξης στην ουσία προβλέπεται, , η παροχή προκαταβολής έναντι του συνολικού ποσού της προβλεπόμενης στο ν. 4797/2021 επιχορήγησης, σε φυσικά πρόσωπα που δεν είναι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, ενώ επαναπροσδιορίζονται οι δικαιούχοι επιχορήγησης για ζημιές από θεομηνίες σε φυτικά μέσα παραγωγής. Πρόκειται ουσιαστικά για ένα βασικό αίτημά μας προκειμένου να ξεκινήσουν οι προκαταβολές σε πυρόπληκτους συμπολίτες μας που είχαν μείνει εκτός αποζημιώσεων»


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος