FOLLOW US: facebook twitter

Η μείωση της προκαταβολής φόρου και της εισφοράς αλληλεγγύης

Ημερομηνία: 26-02-2020 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Οικονομία

O Χρήστος Σταϊκούρας υπόσχεται μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης από τον Απρίλιο. Και υπόσχεται επίσης και μείωση της προκαταβολής φόρου στο 70% για «όσες επιχειρήσεις προχωρούν σε επενδύσεις».

Ως προς το πρώτο, που αποτελεί και κεντρική προεκλογική υπόσχεση της κυβέρνησης, ο υπουργός Οικονομικών «ποντάρει» στην επικείμενη έκθεση της Κομισιόν η οποία, κατά τις πληροφορίες, θα κινείται σε θετική κατεύθυνση για την μεταμνημονιακή πορεία της Ελλάδας. Στον σχεδιασμό της κυβέρνησης, μια καλή αξιολόγηση από τις Βρυξέλλες σε συνδυασμό με μια θετική εικόνα των δημοσιονομικών μεγεθών από την Eurostat τον Απρίλιο θα δώσουν στην κυβέρνηση μια ισχυρή βάση για να εξαγγείλει την μείωση της εισφοράς – μια μείωση, η οποία σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, στο καλό σενάριο θα κινείται φέτος στην κλίμακα του 30%. Πρόκειται για μια κίνηση που επιδιώκει εναγωνίως να κάνει το Μαξίμου καθώς θα είναι και το πρώτο, και το μοναδικό μέχρις στιγμής, βήμα φορολογικής ελάφρυνσης της μεσαίας τάξης που μέχρι τώρα βλέπει τις προεκλογικές υποσχέσεις Μητσοτάκη για μειώσεις φόρων να μένουν κενό γράμμα.

Το δεύτερο σκέλος, ωστόσο, των  εξαγγελιών του υπουργού Οικονομικών υπόκειται σε πολλές, και όχι ευνοϊκές αυτήν την στιγμή, προϋποθέσεις. Ο ίδιος σχεδιασμός της κυβέρνησης προβλέπει ένα ακόμη «δώρο» προς τις επιχειρήσεις: Θέλει να ανακοινώσει τον Ιούνιο ότι θα μειωθεί η προκαταβολή φόρου που καταβάλουν ετησίως στο 70% από το 100%, εν είδει «αναπτυξιακού μέτρου». Το σκεπτικό είναι να δημιουργηθεί ο αναγκαίος δημοσιονομικός χώρος για την έκπτωση μέσα από την επιστροφή των κερδών των ελληνικών κρατικών ομολόγων.

Σε πολιτικό επίπεδο, οι πιστωτές έχουν ήδη αποδεχθεί τα χρήματα από τις επιστροφές αυτές να διατεθούν και σε, δημόσιες και ιδιωτικές, επενδύσεις αντί της αποπληρωμής του χρέους. Το ερώτημα όμως είναι ο τρόπος και οι δικλείδες ασφαλείας μέσα από τις οποίες θα διατεθούν και εδώ φαίνεται να προσκρούει ο κυβερνητικός σχεδιασμός.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος