FOLLOW US: facebook twitter

«Ανάσα» 15 ημερών για να μην καταρρεύσει η αγροτική παραγωγή

Ημερομηνία: 11-05-2022 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Slide, Αγροτικά, Νέα

Επανασυνδέεται άμεσα το ρεύμα και στον ΤΟΕΒ Επιταλίου έπειτα από χορήγηση προσωρινής διαταγής από το Μονομελές Πρωτοδικείο Ηλείας

-Δεν είχαμε άλλη λύση και παλεύουμε για να σωθούν οι καλλιεργητές, δήλωσε στην «Πρωινή» ο πρόεδρος του ΤΟΕΒ, Θοδωρής Καραμπίνης

Του Παναγιώτη Φωτεινόπουλου


«Ανάσα» θα πάρει και ο ΤΟΕΒ Επιταλίου, μετά τον Α΄ ΤΟΕΒ Πύργου και τον ΤΟΕΒ Σαβαλίων, καθώς το Μονομελές Πρωτοδικείο Ηλείας χορήγησε προσωρινή διαταγή προς τη ΔΕΗ και τον ΔΕΔΔΗΕ να ηλεκτροδοτήσουν εκ νέου τα τρία αντλιοστάσια μέχρις ότου εκδικαστεί η αίτηση ασφαλιστικών μέτρων στις 25 Μαΐου. Η προσωρινή διαταγή χορηγήθηκε υπό τον όρο της άμεσης καταβολής του ποσού των 80.000 ευρώ και τηςταυτόχρονης εξόφλησης όλων των τιμολογίων που θα εκδοθούν από εδώ και πέρα.

Η απόφαση αξιολογείται ως ανακουφιστική και ικανοποιητική, δεδομένων των συνθηκών που ισχύουν, αφού το συνολικό χρέος του ΤΟΕΒ Επιταλίου προς τη ΔΕΗ έχει υπερβεί πλέον τα δυο εκατ. ευρώ και οι αγροτικές εκτάσεις κινδύνευαν φέτος να μείνουν ακαλλιέργητες.

Ο πρόεδρος του ΤΟΕΒ Επιταλίου, Θοδωρής Καραμπίνης, δήλωσε στην «Πρωινή» πως ο Οργανισμός εξάντλησε κάθε περιθώριο εξεύρεσης λύσης με τη ΔΕΗ προτού προσφύγει στη Δικαιοσύνη, αλλά δεν βρήκε την ανάλογη ανταπόκριση.

«Εμείς κάναμε ό,τι μπορούσαμε όλο το προηγούμενο διάστημα. Επαφές, συναντήσεις, παρεμβάσεις, συναντήσαμε όσους φορείς και πολιτικούς μπορούσαν να βοηθήσουν για να βρεθεί μια λύση να πάρουμε ρεύμα και να μπορέσουμε να ποτίσουμε και να μην πεινάσουμε. Δυστυχώς δεν βρήκαμε ανταπόκριση γιατί η ΔΕΗ ήταν ανένδοτη στις απαιτήσεις της και αυτό ήταν αποτρεπτικό για μας. Έτσι, αναγκαστήκαμε να καταφύγουμε στη Δικαιοσύνη για να μην καταρρεύσει η αγροτική παραγωγή στην περιοχή αλλά και σε όλη την Ηλεία, διότι κι άλλοι ΤΟΕΒ είναι στην ίδια κατάσταση με εμάς», τόνισε.
«Πολλοί καλλιεργητές δεν θα μπουν φέτος στα χωράφια τους…»

Ο κ. Καραμπίνης σημείωσε πως εντός των επόμενων ημερών θα είναι έτοιμα τα αντλιοστάσια, τα οποία είχαν λεηλατηθεί από αγνώστους, και θα τεθούν σε λειτουργία για να μη χαθεί άλλος χρόνος.
«Τέλος της εβδομάδας με αρχές της επόμενης, όλα θα είναι έτοιμα. Με το που συνδεθεί το ρεύμα ξεκινάμε άμεσα για να μη χαθεί άλλος χρόνος, γιατί ήδη έχει αργήσει να ξεκινήσει η φετινή καλλιεργητική περίοδος», δήλωσε και εξέφρασε προβληματισμό για την κατάσταση που θα επικρατήσει στους κόλπους των παραγωγών.

«Δεν ξέρουμε πώς θα πάει η χρονιά φέτος. Εμείς παλεύουμε, αλλά εκτιμώ ότι πολλοί καλλιεργητές δεν θα μπουν να καλλιεργήσουν φέτος και δεν θα μπορούν να πληρώσουν τις οφειλές τους γιατί ξεκινάει αργά η καλλιεργητική περίοδος. Αυτό επηρεάζει και μας, διότι δεν θα εισπράξουμε εισφορές και δε θα μπορέσουμε ούτε εμείς να ανταποκριθούμε στις υποχρεώσεις μας. Έχουμε κάνει έναν σχεδιασμό για τους μήνες που θέλουμε να αντέξουμε και ελπίζουμε ότι δε θα διογκωθεί άλλο το χρέος. Πέρυσι οι καιρικές συνθήκες το φθινόπωρο συνέβαλαν στο να χαθεί η μισή παραγωγή εξαιτίας της πλημμύρας λίγο πριν θερίσουν οι καλλιεργητές», εξήγησε τονίζοντας ότι η φετινή χρονιά θα είναι η δυσκολότερη των τελευταίων ετών.

Σε ό,τι αφορά τα συσσωρευμένα χρέη, ο πρόεδρος του ΤΟΕΒ Επιταλίου υπογράμμισε την ανάγκη να θεσπιστεί μια ρύθμιση μακροχρόνιας εξόφλησης, ώστε να μπορέσουν όλοι οι παραγωγοί να ανταποκριθούν και να εξοφλήσουν σταδιακά τα χρέη τους.

«Πρέπει το κράτος να πάρει μια πρωτοβουλία για νομοθετική ρύθμιση βιώσιμη και ρεαλιστική, που θα προβλέπει την εξόφληση των οφειλών σε βάθος χρόνου. Πλέον το κόστος παραγωγής έχει εκτοξευτεί, δεν είναι ίδια τα δεδομένα με το παρελθόν. Όλα είναι στα ύψη, λιπάσματα, σπόροι, καύσιμα, ενέργεια. Πώς θα καταφέρουν να τα βγάλουν πέρα οι παραγωγοί όταν το κόστος είναι τόσο αυξημένο; Ελπίζω να μην παρουσιαστούν ξανά οι περσινές δυσκολίες και να πάει καλά η φετινή παραγωγή, γιατί ο αγροτικός κόσμος έχει πιεστεί πάρα πολύ και υπάρχει απογοήτευση», ανέφερε ο κ. Καραμπίνης.
Παρών στα δικαστήρια του Πύργου ήταν και ο αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης, Θεόδωρος Βασιλόπουλος, ο οποίος συμπαραστάθηκε στο αίτημα του ΤΟΕΒ Πύργου για τη χορήγηση προσωρινής διαταγής και πρόσθεσε ότι το ζητούμενο είναι να δοθεί «ανάσα» με γενναία ρύθμιση στους οργανισμούς την δεδομένη χρονική στιγμή που επικρατεί παγκόσμια ενεργειακή κρίση.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Καιρός Πύργος