FOLLOW US: facebook twitter

Ανάπλαση… μετ’ εμποδίων: Απαιτούνται νέες τροποποιήσεις στην προγραμματική σύμβαση για τη χερσαία ζώνη του Κατακόλου

Ημερομηνία: 21-02-2020 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Έκτακτο, Νέα, Περιβάλλον

Στα… γρανάζια της γραφειοκρατίας έχει κολλήσει η υπογραφή της προγραμματικής σύμβασης για την υλοποίηση της ανάπλασης της χερσαίας ζώνης, καθώς απαιτούνται ορισμένες αλλαγές για να αρθεί κάθε εμπόδιο.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Πρωινής», την περασμένη Πέμπτη έγινε συνάντηση στην Πάτρα για να συζητηθεί η πορεία των Ολοκληρωμένων Χωρικών Επενδύσεων (ΟΧΕ) Κατάκολο-Πύργος-Αρχαία Ολυμπία και τέθηκαν επί τάπητος οι λεπτομέρειες που απομένουν για το έργο της χερσαίας ζώνης. Λόγω αλλαγής διοίκησης και έτους, θα πρέπει να ληφθούν νέες αποφάσεις για τις δαπάνες και τον προϋπολογισμό προκειμένου να γίνουν και οι αναγκαίες τροποποιήσεις στην προγραμματική σύμβαση.

Ο δήμαρχος Πύργου, Τάκης Αντωνακόπουλος, δήλωσε στην «Πρωινή» ότι πρέπει να γίνουν ορισμένες αλλαγές σχετικά με τον χώρο Σένγκεν, καθώς το λιμάνι του Κατακόλου είναι πύλη Σένγκεν, και απαιτούνται πρόσθετες υποδομές ύψους 200.000 ευρώ, κάτι που συνεπάγεται νέες αποφάσεις για να ενταχθεί και το νέο κόμματι στη σύμβαση.

Τι προβλέπει η ανάπλαση

Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται στα 10,5 εκατ. ευρώ και το έργο χρηματοδοτείται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Δυτική Ελλάδα 2014-2020».

Στη χερσαία ζώνη του λιμένα θα κατασκευαστούν νέα κτίρια, τα οποία είναι:

α) Κτίριο υποδοχής επιβατών στη θέση του πρώην τουριστικού περιπτέρου, το οποίο αναπτύσσεται σε δύο στάθμες (ισόγειο και α΄ όροφος) με συνολική επιφάνεια 1310,07 τ.μ.

β) Κτίριο Schengen με χρήση γραφείων ελέγχου επιβατών κρουαζιέρας και αποσκευών. Θα αποτελείται από το ισόγειο και τον α΄ όροφο, με συνολική επιφάνεια 774,25.τ.μ.

γ) Κτίριο εκθέσεων–πολιτισμού. Πρόκειται για τις πρώην αποθήκες σταφίδας που θα μετατραπούν σε εκθεσιακό χώρο και θα συμπληρωθούν με την προσθήκη ενός όμοιου κτιρίου. Η συνολική επιφάνεια του εκθεσιακού χώρου θα είναι 785,99 τ.μ.

δ) Ανάπλαση της χερσαίας ζώνης βάσει των κυκλοφοριακών ρυθμίσεων που περιγράφονται στην επικαιροποίηση του Γενικού Π.Σ. Λιμένα Κατακόλου. Περιλαμβάνει βιομηχανικά δάπεδα, ασφαλτοστρώσεις, διαμορφώσεις δρόμων ήπιας κυκλοφορίας, έργα πρασίνου και ηλεκτροφωτισμό.

Προσωρινός μειοδότης στον διαγωνισμό  που πραγματοποιήθηκε μέσω του Εθνικού Συστήματος Ηλεκτρονικών Δημοσίων Συμβάσεων (ΕΣΗΔΗΣ) τον περασμένο Ιούνιο και συγκέντρωσε πανελλαδικό ενδιαφέρον με συνολικά δέκα προσφορές, αναδείχθηκε η εταιρεία «ΑΕΤΕΘ» με προσφορά έκπτωσης 47,45%.

Οι διαδικασίες ωρίμανσης του έργου πρόγραμμα ξεκίνησαν το 2014 και η ένταξή του σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα υλοποιήθηκε το καλοκαίρι του 2018, ύστερα από στενή συνεργασία μεταξύ των υπηρεσιακών στελεχών του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Πύργου και της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων της ΠΕ Ηλείας. Aξίζει να σημειωθεί ότι το έργο πριν από πέντε χρόνια απείχε πού από το να αξιολογηθεί ως έτοιμο για χρηματοδότηση, αφού οι μελέτες του ήταν μόλις στο 20%.

Χρειάστηκε απαιτητική δουλειά και στενή συνεργασία μεταξύ όλων των εμπλεκομένων φορέων για να ωριμάσουν οι απαραίτητες μελέτες και να υπερπηδηθούν εμπόδια τεχνικής και γραφειοκρατικής φύσης, με την ελάχιστη μάλιστα δαπάνη σε σχέση με το μέγεθος του έργου.Με την ολοκλήρωση της ανάπλασης της χερσαίας ζώνης το Κατάκολο αναμένεται να αλλάξει όψη και να αναβαθμιστεί αισθητικά και λειτουργικά, προσελκύντας περισσότερους επισκέπτες. Πρόκειται για το πιο ακριβό έργο που υλοποιείται μέσω της ΟΧΕ και έχει χαρακτηριστεί εμβληματικό.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος