FOLLOW US: facebook twitter

Αναμονή και αβεβαιότητα για τα πετρέλαια Κατακόλου

Ημερομηνία: 18-11-2021 | Συντάκτης:

-Καθυστερεί λόγω… Κυπαρισσιακού η έγκριση των περ/λλοντικών όρων


Του Παναγιώτη Φωτεινόπουλου


Η εγκατάλειψη των ερευνών για υδρογονάνθρακες στον Δυτικό Πατραϊκό δημιούργησε ερωτηματικά για το τι μέλλει γενέσθαι και ως προς την πετρελαϊκή επένδυση στην περιοχή του Κατακόλου, η οποία βρίσκεται σε πιο ώριμο στάδιο.

Σύμφωνα με πληροφορίες που συνέλεξε η «Πρωινή», η εξόρυξη του κοιτάσματος στην περιοχή είναι υπό παρατεταμένη αβεβαιότητα εδώ και περίπου δύο χρόνια, καθότι δεν έχουν εγκριθεί οι περιβαλλοντικοί όροι για να προχωρήσει η ανάδοχος εταιρείας στο εγχείρημα.

Η διαβούλευση για τους περιβαλλοντικούς όρους ολοκληρώθηκε τον Δεκέμβριο του 2019, με τη θετική γνωμοδότηση επί της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) για το έργο της α’ Φάσης του Προγράμματος Ανάπτυξης του κοιτάσματος από το περιφερειακό συμβούλιο Δυτικής Ελλάδας.

Μερικούς μήνες αργότερα, το υπουργείο ζήτησε πρόσθετη υποβολή στοιχείων που να έχουν εναρμονιστεί με όσα προβλέπει το Προεδρικό Διάταγμα για τον Κυπαρισσιακό Κόλπο. Σύμφωνα με πληροφορίες της Πρωινής, η εταιρεία απάντησε ότι όλα τα στοιχεία που σχετίζονται με τον Κυπαρισσιακό, έχουν κατατεθεί στο πλαίσιο της διαβούλευσης, κι ότι δεν υπάρχει κάτι καινούριο για να κατατεθεί. Όπως επισημάνθηκε από έγκυρες πηγές στην «Πρωινή», η συσχέτιση του Κυπαρισσιακού με την περιοχή ανάπτυξης του κοιτάσματος έχει αναλυθεί επαρκώς και έχει επισημανθεί ότι επί της ουσίας δεν υφίσταται γεωγραφική συσχέτιση.

Πηγές της αναδόχου εταιρείας τόνισαν κατηγορηματικά ότι η ανάπτυξη του κοιτάσματος εξακολουθεί να τους ενδιαφέρει και ότι δεν υπάρχει πρόθεση εγκατάλειψης της επένδυσης.

«Εμείς περιμένουμε εδώ και σχεδόν δύο χρόνια από το υπουργείο να μας εγκρίνει τους περιβαλλοντικού όρους για να προχωρήσουμε τον σχεδιασμό μας. Δεν είμαστε πια στο στάδιο των ερευνών. Έχουμε πλήρη εικόνα του κοιτάσματος και ανάλογα με τη συγκυρία και τη διερεύνηση των συνθηκών της αγοράς θα δρομολογήσουμε την ανάπτυξή του, αρκεί φυσικά η πολιτεία να μας δώσει την τελική έγκριση», τονίστηκε χαρακτηριστικά από έγκυρη πηγή, που μας εξήγησε ότι η αδειοδότηση προβλέπει δικαιώματα πολυετούς εκμετάλλευσης, συνεπώς δεν τίθεται ζήτημα πίεσης χρόνου ή σενάριο εγκατάλειψης.

«Δεν πιεζόμαστε από κάποιο ασφυκτικό πλαίσιο. Προφανώς και μας ενδιαφέρει το κοίτασμα. Εμείς θέλουμε να μας δοθεί η έγκριση για να κάνουμε στη συνέχεια τον σχεδιασμό μας σε συνάρτηση με την οικονομική συγκυρία και τις τιμές της αγοράς, ώστε να δρομολογήσουμε την πρώτη πιλοτική γεώτρηση», αναφέρθηκε.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος