FOLLOW US: facebook twitter

Ανάμεσα σε «Συμπληγάδες» η παράκαμψη Λαστεΐκων

Ημερομηνία: 22-09-2021 | Συντάκτης:
-Οι καθυστερήσεις στις πληρωμές και η αύξηση του κόστους επηρεάζουν την πορεία του έργου

Μπορεί η οικονομία να έχει μπει σε τροχιά ανάκαμψης, ωστόσο ο κατασκευαστικός κλάδος αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα που επηρεάζουν την εξέλιξη των δημοσίων έργων, κάτι που ήδη φαίνεται στην Ηλεία. Ένα από τα πιο εμβληματικά έργα του νομού, η κατασκευή της παράκαμψης Λαστεΐκων-Αγίου Ιωάννη, βρίσκεται ανάμεσα σε «Συμπληγάδες», καθώς από τη μία πλευρά υπάρχουν διαπιστωμένες καθυστερήσεις στην πληρωμή από το ΕΣΠΑ και από την άλλη η αύξηση των τιμών στις πρώτες ύλες εκτοξεύει το κόστος προμήθειας και κατασκευής.

Οι δύο αυτοί παράγοντες έχουν περιορίσει στο ελάχιστο τις εκτελούμενες εργασίες και ουσιαστικά έχουν οδηγήσει το έργο στην προσωρινή παύση. Σύμφωνα με πληροφορίες της Πρωινής, η Περιφέρεια γνωρίζει τις παραμέτρους του προβλήματος και έχει μεταφέρει την εικόνα της κατάστασης σε κεντρικό επίπεδο, προκειμένου να διευθετηθούν τα προβλήματα και να δρομολογηθούν αποτελεσματικές λύσεις.

Όπως γράφτηκε σε πρόσφατο ρεπορτάζ, το υπουργείο Υποδομών εξετάζει την αναθεώρηση των τιμών για την εκτέλεση ενός έργου και αναμένεται να προωθήσει σχετική νομοθετική ρύθμιση το προσεχές χρονικό διάστημα.

Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Επενδύσεων & ΕΣΠΑ προσπαθεί να «ξεκλειδώσει» χρηματοδοτήσεις για να βελτιώσει αισθητά τη ρευστότητα, καθότι τα χρονικά περιθώρια ολοκλήρωσης έργων της προγραμματικής περιόδου 2014-2020 εξαντλούνται στο τέλος του 2023.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις προσώπων του κατασκευαστικού κλάδου, η παράκαμψη Λαστεΐκων δεν κινδυνεύει, ωστόσο δεν είναι απίθανο να οδηγηθούμε σε συμπληρωματικές συμβάσεις εάν δεν συγκρατηθεί η αύξηση των τιμών στις πρώτες ύλες. Το θετικό στο συγκεκριμένο έργο είναι πως προχωρά απρόσκοπτα η διαδικασία ολοκλήρωσης των απαλλοτριώσεων που έχουν απομείνει και οι οποίες είχαν ανακληθεί το καλοκαίρι του 2020 για να μη ματαιωθεί το έργο.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος