
Πρόεδρος ΤΟΕΒ Γαστούνης
Με έκπληξη πληροφορήθηκα την επίσκεψη του Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδος κ. Φαρμάκη με την ταυτόχρονη παρουσία του Αντιπεριφερειάρχη Τεχνικών Έργων κ. Γιαννόπουλου και του Δημάρχου του Δήμου Πηνειού Αλέξη Καστρινού και του αρμόδιου Αντιδημάρχου κ. Θεοδωρόπουλου και με την παρουσία φυσικά των εκτελούντων το έργο της υπογειοποίησης του αρδευτικού συστήματος στην περιφέρεια του ΤΟΕΒ Γαστούνης (εργολάβου εταιρείας), η οποία έλαβε χώρα στις 17 Ιουλίου 2025 και περί τις μεσημβρινές ώρες. Πληροφορήθηκα την επίσκεψη αυτή προς το τέλος της και αφού στο μεταξύ οι παριστάμενοι αποχωρούσαν για γεύμα σε παραλιακό κατάστημα. Μου έγινε δηλαδή τηλεφωνική κλήση ακριβώς προς το τέλος, προφανώς αντιλαμβανόμενοι κάποιοι το «ατόπημα» της όλης «διαδικασίας-φιέστας» χωρίς την πρόσκληση του προέδρου του ΤΟΕΒ Γαστούνης και το αστείο της υπόθεσης είναι ότι όταν έφθασα στον χώρο της επίσκεψης και αμέσως μετά την όψιμη τηλεφωνική κλήση διεπίστωσα ότι είχαν αποχωρήσει όλοι με προορισμό παραλιακή ταβέρνα! Ένιωσα κυριολεκτικό περίεργα να γίνεται μία τέτοια επίσκεψη με φωτογραφήσεις και εορταστικού χαρακτήρα εμφανίσεις (ακολούθησαν φωτογραφήσεις, αναρτήσεις στο διαδίκτυο και κάλυψη με πρωτοσέλιδα στον ημερήσιο τύπο της Ηλείας) και ο Πρόεδρος του ΤΟΕΒ Γαστούνης να αγνοείται επιδεικτικά και προκαλεί απορία ποιος και πότε οργάνωσε αυτήν την συγκέντρωση και με τίνος ευθύνη έγινε αυτή!
Για την αποκατάσταση της αλήθειας θα πρέπει να αναφέρω ότι το έργο της υπογειοποίησης «πέρασε από μύρια κύματα» μέχρι να φθάσει στο σημερινό σημείο και κινδύνευσε άπειρες φορές με απένταξη. Αξίζει να αποδοθούν τα εύσημα σε αυτούς που πραγματικά «έβαλαν πλάτες» να φθάσει μέχρις εδώ και ιστορικά και χρονολογικά οφείλω να απονέμω τα εύσημα στους παρακάτω:
Κατ’ αρχήν αποτελούσε διακαή πόθο των μελών του ΤΟΕΒ Γαστούνης για πολλά έτη η εκτέλεση ενός τέτοιου έργου, αφού η άρδευση με καναλέττα αποτελούσε αρχέγονο τρόπο και κυρίως υπήρξε υπερκατανάλωση του πολύτιμου πλέον στην εποχή μας νερού με το δεδομένο της κατάληξης του μεγίστου όγκου τούτου στην θάλασσα.
Ως εξαιρετικός τρόπος υλοποίησης του έργου τέθηκε από τον τέως βουλευτή Ηλείας Παναγιώτη Αδραχτά, ο οποίος ήταν εκείνος που επέμενε στην σύνταξη ειδικής μελέτης με σκοπό την ένταξή της σε ειδικό πρόγραμμα.
Ακολούθησε η προσπάθεια του επίσης τέως βουλευτή Ηλείας Ιωάννη Κουτσούκου, ο οποίος ενήργησε με τρόπο επίμονο και εξαιρετικό, ώστε να μπει η διαδικασία υλοποίησης σε καλό δρόμο. Οφείλω να ευχαριστήσω και τον γραμματέα του κ. Καραστέργιο, ο οποίος υπομονετικό μας ανεχόταν και βοήθησε σε μεγάλο βαθμό.
Οι τέως περιφερειάρχες κ. Κατσιφάρας και κ. Γεωργιόπουλος βοήθησαν να μείνει ζωντανό το όλο εγχείρημα και το οδήγησαν επιτέλους σε τροχιά υλοποίησης.
Ο Δήμαρχος Πηνειού Αλέξης Καστρινός με τις γνωριμίες του και τις επισκέψεις του βοήθησε τα μέγιστα.
Ο τέως βουλευτής Γεώργιος Κοντογιάννης επίσης «έτρεξε» κατά τρόπο συγκινητικό και μας βοήθησε με τις επισκέψεις του σε αρμόδιους φορείς.
Ο τέως Δήμαρχος Πηνειού Ανδρέας Μαρίνος βοήθησε κατά το δυνατόν.
Ο βουλευτής Ηλείας Διονύσιος Καλαματιανός έκανε τα μέγιστα, ώστε το έργο να ενταχθεί κανονικά για εκτέλεση.
Ο βουλευτής Ηλείας Ανδρέας Νικολακόπουλος έτρεξε απίστευτα για την υλοποίηση του τελικού πλάνου και όταν φαινόταν ότι το έργο θα χανόταν και ήταν εκείνος που μαζί με τον ειδικό γραμματέα του Υπουργείου Γεωργικής Ανάπτυξης κ. Παπαγιαννίδη ανηύραν την δικαστική οδό του καθορισμού τιμής μονάδας μέσω του Εφετείου Πατρών, όταν ο αρμόδιος υπάλληλος της Περιφέρειας (Περιφερειακή Ενότητα Ηλείας) μας αγνοούσε κατά τρόπο προκλητικό για την εκτίμηση της αξίας των απαλλοτριωθέντων εδαφικών τμημάτων και την εισαγωγή της υπόθεσης για καθορισμό προσωρινής τιμής μονάδας παρά τις νουθεσίες της Διοίκησης της Περιφέρειας (δυστυχώς ένας υπάλληλος της Περιφέρειας αγνοούσε τις εντολές των διοικούντων με άμεσο κίνδυνο απένταξηςτου έργου).
Τέλος, τα μέλη του Δ.Σ. του ΤΟΕΒ έκαναν όλα αυτά τα χρόνια έναν εξαιρετικό αγώνα για να μην χαθεί το έργο, να ενταχθεί και τέλος να υλοποιείται σήμερα σε πείσμα κάποιων κακόπιστων και κακόβουλων
καλοθελητών, ιτου ευχόντουσαν την ναυάγηση του όλου εγχειρήματος.
Μου φαίνεται τουλάχιστον αστείο μετά από τέτοια προσπάθεια και αγώνα ετών να γίνονται φιέστες με την παρουσία κάποιων (όχι όλων σίγουρα) οι οποίοι μόνο φωτογραφήσεις επιδιώκουν και να αγνοείται έστω και η στοιχειώδης παρουσία του προέδρου του ΤΟΕΒ Γαστούνης.
Αν είναι όμως να γίνονται έργα, ας τα «κάνουν δικά τους» έστω και με αυτόν τον τρόπο!
Δημήτριος Κουλούρης
Πρόεδρος ΤΟΕΒ Γαστούνης