FOLLOW US: facebook twitter

Ανακοίνωση ΠΟΕ ΟΤΑ: Ιδιωτικοποιήσεις με fast track διαδικασίες στην αυτοδιοίκηση

Ημερομηνία: 10-03-2020 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Mega Post 2, Κοινωνία, Νέα

Την εν κρυπτώ, εμβόλιμη και απροειδοποίητη κατάθεση και ψήφιση τροπολογίας από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, με την οποία διευκολύνεται ακόμη περισσότερο η ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών Καθαριότητας, Ηλεκτροφωτισμού και Πρασίνου των Δήμων καταγγέλλει με ανακοίνωση της η ΠΟΕ ΟΤΑ.

«Με την τροπολογία αυτή, η αρμοδιότητα της ιδιωτικοποίησης από το Δημοτικό Συμβούλιο μεταφέρεται εφεξής στην Οικονομική Επιτροπή, όπου από τον Νόμο η κάθε Διοίκηση εξασφαλίζει την απόλυτη πλειοψηφία.

Είναι ξεκάθαρη η πρόθεση της κυβέρνησης να διευκολύνει τις ιδιωτικοποιήσεις, ξεπερνώντας με διαδικασίες «bypass» ακόμη και την βούληση των Δημοτικών Συμβουλίων που είναι το ανώτατο όργανο λήψης αποφάσεων των Δήμων. Δεν αρκούσε καν η θεσμοθέτηση του «άρθρου 178» του Ν.4635/2019, όπου με ισχνές πλειοψηφίες το Δημοτικό Συμβούλιο μπορούσε να αποφασίσει την εκχώρηση βασικών υπηρεσιών σε ιδιώτες, τώρα με αντιδημοκρατικό τρόπο απαξιώνουν ακόμη και την Δημόσια, δημοκρατική αντιπαράθεση σε ένα Δημοτικό Συμβούλιο, προκειμένου με fast track διαδικασίες να ξεπουλιούνται όλα σε ιδιώτες.

Στα σχέδια της κυβέρνησης οι εργαζόμενοι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση οφείλουμε να αντισταθούμε με ενωτικές, κινηματικές και δυναμικές παρεμβάσεις σε κάθε Δημοτικό Συμβούλιο, σε κάθε συνεδρίαση Οικονομικής Επιτροπής που επιχειρείται με συνοπτικές διαδικασίες το ξεπούλημα υπηρεσιών σε ιδιώτες. Στο πλαίσιο αυτό, καλούμε τους Συλλόγους-Μέλη της Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α. σε καθημερινή αγωνιστική ετοιμότητα και επαγρύπνηση, να παρακολουθούν και να παρεμβαίνουν στις συνεδριάσεις των Συλλογικών Οργάνων όταν επιχειρείται ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών, ενημερώνοντας ταυτόχρονα την Ομοσπονδία.

Η κυβέρνηση, σε συνεργασία με μεγάλη μερίδα Αιρετών υποβαθμίζει και απαξιώνει το ρόλο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης με διατάξεις συρρίκνωσης των δημοκρατικών διαδικασιών. Οι ίδιοι θα είναι υπεύθυνοι και υπόλογοι για την ένταση και το κλίμα σύγκρουσης που θα φουντώσει σε κάθε Δήμο, που σε εφαρμογή της κατάπτυστης αυτής τροπολογίας θα επιχειρήσει να εκχωρήσει βασικές υπηρεσίες και αρμοδιότητες σε ιδιώτες.

Ο Δημόσιος και Κοινωνικός χαρακτήρας των υπηρεσιών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης είναι αδιαπραγμάτευτος κόντρα στην πολιτική της κυβέρνησης που μεθοδεύει να εξασφαλίσει εύκολο κέρδος σε ιδιώτες με επιπλέον Οικονομική επιβάρυνση των δημοτών!».


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος