FOLLOW US: facebook twitter

Ανακοίνωση για τα Πανεπιστημιακά τμήματα του νομού από το ΚΚΕ

Ημερομηνία: 26-05-2021 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Πολιτική

Με αφορμή την απουσία των Πανεπιστημιακών τμημάτων του νομού μας από το φετινό μηχανογραφικό, έρχεται για ακόμα μία φορά στην επικαιρότητα το ζήτημα της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης στο νομό Ηλείας αφού στην ουσία οι σχολές παύουν να λειτουργούν από το νέο ακαδημαϊκό έτος.

Αυτή η απαράδεκτη εξέλιξη καθόλου δε μας εκπλήσσει καθώς το «έγκλημα» ήταν προμελετημένο και αποτελεί τη φυσική εξέλιξη μια σειράς και αντιεκπαιδευτικών αλλαγών που πάρθηκαν και υλοποιήθηκαν ανεξαιρέτως από όλες τις κυβερνήσεις των τελευταίων ετών (ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ).

Πρόκειται για αλλαγές που σε καμιά περίπτωση δεν αποφασίζονται με γνώμονα τις εξελίξεις στις επιστήμες και ούτε με κριτήριο τις ανάγκες των φοιτητών.

Έτσι, τελικά αυτοί που την πληρώνουν είναι ο λαός μας, και οι νέοι της χώρας. Αυτοί δεν χωρούν στους διάφορους σχεδιασμούς γιατί αυτό που καίει τις κατά καιρούς κυβερνήσεις είναι αυτό που θα τους αποφέρει πιο άμεσο και μεγάλο κέρδος. Αυτό είναι στην πραγματικότητα αυτό που διατυμπανίζουν ως “σύνδεση με την αγορά” και αποβαίνει μοιραίο για τους φοιτητές που αντιμετωπίζονται ως πελατεία.

Η Νέα Δημοκρατία κάνει πράξη τις περαιτέρω προσαρμογές των Πανεπιστημίων στις ανάγκες της καπιταλιστικής οικονομίας, προσαρμογές που σε μεγάλο βαθμό προχώρησε ο ΣΥΡΙΖΑ με τη διαμόρφωση του Ενιαίου Χάρτη Ανώτατης Εκπαίδευσης. Μετά την ολοκλήρωση της “πανεπιστημιοποίησης” των πρώην ΤΕΙ από τον ΣΥΡΙΖΑ, που σε πολλές περιπτώσεις έγινε στο πόδι, η κυβέρνηση της ΝΔ συνεχίζει στην ίδια γραμμή για την ενίσχυση της κατηγοριοποίησης πτυχίων και αποφοίτων, τη συνολικότερη προσαρμογή των Ιδρυμάτων στις ανάγκες για φθηνό επιστημονικό δυναμικό, χωρίς πολλά-πολλά δικαιώματα. Με απλά λόγια: περισσότερα εμπόδια για να σπουδάσει κάποιος στα ΑΕΙ, και το πτυχίο να είναι απλά ένα προσόν ανάμεσα στα πολλά. Όπως ακριβώς θέλει η αγορά! Σε αυτήν την κατεύθυνση τα Πανεπιστημιακά τμήματα του νομού μας θεωρούνται «περιττά».

Το ΚΚΕ έχει πρόταση και απάντηση

Καταδικάζουμε και ζητάμε να αποσυρθούν τώρα οι προτάσεις κλεισίματος των Τμημάτων του νομού μας. Να παρθούν τώρα μέτρα στήριξης των Τμημάτων, με διδάσκοντες, υπαλλήλους, υποδομές.

Καμία φοιτήτρια και κανένας φοιτητής να μην γίνει πειραματόζωο στις αλλαγές που γίνονται! Να εξασφαλιστεί η απρόσκοπτη ολοκλήρωση σπουδών των φοιτητών με όλους τους όρους, χωρίς να χρειαστεί να βάλουν ούτε ένα ευρώ από την τσέπη τους, με εξασφαλισμένη δωρεάν σίτιση και στέγαση για όλους, με εξασφαλισμένα επαγγελματικά και εργασιακά δικαιώματα.

Σήμερα αποδεικνύεται ότι αυτός ο δρόμος ανάπτυξης που όλες οι κυβερνήσεις υπηρετούν, είναι άναρχος, χωρίς σχεδιασμό, γιατί κινείται με άξονα τα κέρδη των λίγων.

Απέναντι σε αυτή την κατάσταση, μοναδική φιλολαϊκή λύση είναι η πρόταση του ΚΚΕ για μια κοινωνία που θα λειτουργεί με γνώμονα τις ανάγκες των πολλών, με επιστημονικό σχεδιασμό και τον πλούτο στα χέρια αυτών που τον παράγουν. Αυτή η κοινωνία μπορεί να οργανώσει τις πανεπιστημιακές σπουδές παρέχοντας όλα τα αναγκαία μέσα στους φοιτητές και στις φοιτήτριες, δημόσια και δωρεάν για όλους.

Όλα τα ιδρύματα θα έχουν σύγχρονες υποδομές και εξοπλισμό, εστίες και λέσχες. Οι φοιτητές θα απολαμβάνουν υψηλού επιπέδου παροχές, με ευθύνη του κράτους και δεν επιβαρύνονται καθόλου για τις σπουδές τους. Το εκπαιδευτικό και διοικητικό προσωπικό θα είναι μόνιμο. Το πτυχίο θα είναι η μοναδική προϋπόθεση για την πρόσβαση στο επάγγελμα των σπουδών, χωρίς άλλες πιστοποίησης, χωρίς κατηγοριοποίηση των φοιτητών.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος