FOLLOW US: facebook twitter

Ανακοίνωση της ΕΛΜΕ Ηλείας: Καταδικάζουμε την αστυνομική βία στα νησιά και εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας σε πρόσφυγες & μετανάστες

Ημερομηνία: 03-03-2020 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Εκπαίδευση, Νέα

Καταδικάζουμε απερίφραστα τη βία και τον αυταρχισμό της κυβέρνησης της ΝΔ, που εκδηλώνεται αυτές τις μέρες ενάντια στον αγωνιζόμενο λαό της Χίου και της Μυτιλήνης.

Ύστερα από την επίταξη χώρων για τη δημιουργία νέων hotspot – φυλακών για πρόσφυγες και μετανάστες, και κόντρα στην εκφρασμένη θέληση των νησιωτών, επιστρατεύτηκαν τα πάνοπλα ΜΑΤ, που εισέβαλαν στα νησιά και χτύπησαν στο ψαχνό, είναι η συνέχεια της πολιτικής του δόγματος“νόμος και τάξη”.

Χαιρετίζουμε τους αγώνες των μαθητών σε Χίο και Μυτιλήνη ενάντια στον κυβερνητικό αυταρχισμό, την καταστολή και τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης. Το σύνθημα των μαθητών «κανένας ελεύθερος άνθρωπος στη φυλακή, όχι στη κλειστή δομή» να γίνει σύνθημα σε όλα τα σχολεία.

Τώρα να υψώσουμε τοίχο αλληλεγγύης σε πρόσφυγες και μετανάστες, να μην επιτρέψουμε να χυθεί το ρατσιστικό δηλητήριο και φασισμός στα σχολεία και στους μαθητές μας, να δυναμώσουμε την πάλη ενάντια στον πόλεμο και τη συμμετοχή της χώρας μας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ, των Αμερικάνων και της Ε.Ε.

Μπροστά στα μάτια των κατοίκων των νησιών φαίνονται τώρα ξεκάθαρα ποιοι είναι οι πραγματικοί αντίπαλοι. Δεν είναι οι πρόσφυγες και οι μετανάστες, ξεριζωμένοι από τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους και την οικονομική λεηλασία των πολυεθνικών. Αντίπαλοι των εργατικών και φτωχών λαϊκών στρωμάτων των νησιών είναι οι κυβερνήσεις που μετέτρεψαν τα νησιά σε «αποθήκες ψυχών» -υλοποιώντας τη ρατσιστική συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας-, είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση που έχει υψώσει ματωμένα τείχη στην προσφυγιά. Είναι οι ΗΠΑ και το κεφάλαιο -ελληνικό και πολυεθνικό- που κάνει βρόμικες μπίζνες πάνω σε όλα αυτά. Είναι όσοι χύνουν ξενοφοβικό δηλητήριο και επιτίθενται σε πρόσφυγες και σε αγωνιστές. Καταδικάζουμε την άθλια συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης – Ελλάδας – Τουρκίας, που μετατρέπει τη χώρα σε ένα στρατόπεδο συγκέντρωσης. Λέμε όχι στο ρατσισμό και την ξενοφοβία!

Ο αγώνας των νησιωτών δίνει απάντηση στις πρωτοφανές αυτές ενέργειες, στην πολιτική του εγκλωβισμού των κατατρεγμένων από τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους και συγκρούσεις.

Εδώ και τώρα να ακουστεί η φωνή των μαζικών φορέων στα νησιά και η θέληση του λαού. Να ικανοποιηθούν τα δίκαια αιτήματα τους.

-Τα νησιά δεν θέλουν ΜΑΤ θέλουν γιατρούς και νοσηλευτές, δασκάλους και καθηγητές, απόσυρση της ΠΝΠ για την επίταξη χώρων στα νησιά.

-Πουθενά κανένα νέο hotspot, ανοικτό ή κλειστό.

-Δικαίωμα στο άσυλο, όχι στον περιορισμό του. Προστασία στους πρόσφυγες. Ιδιαίτερη μέριμνα και επείγουσα προστασία των ασυνόδευτων παιδιών.

-Κλείσιμο όλων των υπαρχόντων δομών. Ένας μικρός χώρος καταγραφής και ταυτοποίησης.

-Απεγκλωβισμός των προσφύγων και μεταναστών από τα νησιά και τη χώρα, κόντρα στη συμφωνία Ελλάδας, ΕΕ, Τουρκίας και των συμφωνιών του Δουβλίνου.

-Διαμονή των προσφύγων μέσα στις πόλεις και τα χωριά σε ανθρώπινες συνθήκες. Επέκταση της λειτουργίας του προγράμματος στέγασης σε ενοικιαζόμενα διαμερίσματα και σπίτια, ενάντια στη γκετοποίηση και τη διαμονή τους έξω από τον αστικό ιστό. Προγράμματα στήριξης από τις δημόσιες υπηρεσίες.

-Πλήρης αποζημίωση όσων έχουν υποστεί ζημιές στις περιοχές των hotspot.

Καμία εμπλοκή της Ελλάδας στις πολεμικές επεμβάσεις και στην παροχή διευκολύνσεων στις στρατιωτικές επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ, των ΗΠΑ, της ΕΕ και ευρωπαϊκών κρατών. Κλείσιμο όλων των βάσεων. Ειρήνη και αλληλεγγύη των λαών.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος