FOLLOW US: facebook twitter

Ανακοινώσεις Μενδώνη στην χθεσινή σύσκεψη στην Π. Δ. E.: «Θα ολοκληρωθεί η αναστήλωση του Αρχαίου Γυμνασίου της Ολυμπίας»

Ημερομηνία: 26-02-2020 | Συντάκτης:

Σημαντικά έργα πολιτισμού που αφορούν την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας που θα ενταχθούν είτε στη τρέχουσα, είτε και στην επόμενη προγραμματική περίοδο, τέθηκαν στην «ατζέντα» της σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε χθες στην Πάτρα, μεταξύ της Υπουργού Πολιτισμού, Λίνας Μενδώνη, του Γ.Γ Πολιτισμού, Γιώργου Διδασκάλου και του Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριου Φαρμάκη και την οποία συμμετείχαν ακόμα υπηρεσιακά στελέχη καθώς και προϊστάμενοι των τοπικών Εφοριών Αρχαιοτήτων.

Κατά την διάρκεια της σύσκεψης έγινε επικαιροποίηση των σχεδιασμών ώστε να προχωρήσουν στο αμέσως επόμενο διάστημα οι προγραμματικές συμβάσεις που θα επιτρέψουν την προώθηση των έργων άμεσης προτεραιότητας που είχαν τεθεί προκειμένου να μην υπάρξουν άλλες καθυστερήσεις.  Σε ότι αφορά την Ηλεία στο τρέχον Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Δυτική Ελλάδα 2014-2020», είναι ενταγμένο και μπαίνει σε προτεραιότητα το έργο της Αποκατάστασης και Αναβάθμισης του Μουσείου Σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων στην Αρχαία Ολυμπία ενώ η Υπουργός Πολιτισμού ανακοίνωσε ότι θα ξεκινήσει το έργο της ολοκλήρωσης της αναστύλωσης στο Αρχαίο Γυμνάσιο της Ολυμπίας με στόχο την ενοποίηση του Αρχαιολογικού χώρου, ενώ τόνισε πως θα υποστηρίξει ότι θα ζητηθεί από το Υπουργείο για την Ηλεία.

Ειδικότερα η  κ. Μενδώνη σε ότι αφορά το Αρχαίο Γυμνάσιο της Ολυμπιας δήλωσε ότι « Ο αρχαιολογικός χώρος της Ολυμπίας έχει μείνει εκεί που σταμάτησε η χρηματοδότηση του προηγούμενου έργου, σε ότι αφορά την αποκατάσταση του Γυμνασίου. Και το έργο αυτό πρέπει να ολοκληρωθεί. Γιατί ο αρχαιολογικός χώρος Ολυμπίας πρέπει να ενοποιηθεί. Το συγκεκριμένο Γυμνάσιο είναι το μοναδικό στον κόσμο, είναι αυτό που γίνονταν οι Ολυμπιακοί Αγώνες. Πρέπει λοιπόν κάποια στιγμή, επισκέπτες και πολίτες, να το απολαύσουν αποκατεστημένο στην πραγματική του εικόνα».

Από την πλευρά του ο περιφερειάρχης Ν. Φαρμάκης τόνισε ότι  «Στόχος μας είναι να ξεκολλήσουμε σημαντικά έργα και να τα παραδώσουμε στον πολίτη της Δυτικής Ελλάδας, ώστε να τα χαίρεται, να τα απολαμβάνει και να είναι περήφανος για την ιστορία και τον πολιτισμό του»  σημειώνοντας ότι υπάρχει συναντίληψη με το Υπουργείο σε ό,τι αφορά τις μεγάλες ταχύτητες που πρέπει να αναπτυχθούν για να μην χαθεί άλλος πολύτιμος χρόνος.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος