FOLLOW US: facebook twitter

Αναγκαιότητα η ταχεία επέκταση του ΧΥΤΥ Τριανταφυλλιάς

Ημερομηνία: 02-12-2020 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Έκτακτο, Νέα, Περιβάλλον
Έργο ύψους 11,8 εκατ. ευρώ που θα αυξήσει τη σημερινή χωρητικότητα κατά 150%
«Καμπανάκι» ολοκλήρωσης ως το 2024 από Λυμπέρη για μην επιστρέψει ο εφιάλτης στην Ηλεία

Αναγκαιότητα ύψιστης προτεραιότητας είναι πλέον η επέκταση του ΧΥΤΥ Τριανταφυλλιάς, καθώς μέσα σε τέσσερα χρόνια από την έναρξη της λειτουργίας του, ο χώρος έχει καλυφθεί σχεδόν κατά τα δύο τρίτα. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο περιφερειακός σύμβουλος της Οικολογικής Δυτικής Ελλάδας, Κώστας Παπακωνσταντίνου, και επιβεβαίωσε ο πρόεδρος του ΦΟΔΣΑ Ηλείας και δήμαρχος Ήλιδας, Γιάννης Λυμπέρης, στη συνεδρίαση του πρόσφατου περιφερειακού συμβουλίου, απομένει χωρητικότητα μόλις 150.000 τόνων από τους συνολικά 450.000 περίπου.

Από τις αρχές του έτους το διοικητικό συμβούλιο του ΦΟΔΣΑ ενέκρινε τη μελέτη επέκτασης του ΧΥΤΥ, η οποία έχει ήδη υποβληθεί στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Περιβάλλον – Αειφόρος Ανάπτυξη» (ΕΠΕΡΑΑ), για επεξεργασία προκειμένου στη συνέχεια να υποβληθεί για χρηματοδότηση στο υπουργείο Ανάπτυξης. Η μελέτηπροβλέπει την επέκταση του Χώρου Υγειονομικής Ταφής με δημιουργία νέας λεκάνης έκτασης 37,5 περίπου στρεμμάτων μονάδα συλλογής και διαχείρισης των παραγόμενων από το ΧΥΤ στραγγισμάτων, δίκτυο διαχείρισης όμβριων υδάτων, δίκτυο συλλογής βιοαερίου και πυρσό καύσης, καθώς και λοιπά έργα υποδομής. Στη νέα λεκάνη θα μεταφέρεται και θα διατίθεται το μη αξιοποιήσιμο κλάσμα από τη Μονάδα Μηχανικής Διαλογής, τη Μονάδα Αναερόβιας Χώνευσης και τη Μονάδα Αερόβιας Βιολογικής Επεξεργασίας – Κομποστοποίησης. Ο προϋπολογισμός του έργου είναι 11,8 εκατ. ευρώ και υπολογίζεται να κατασκευαστεί μέσα σε τρία χρόνια από τη δημοπράτησή του.

Όπως δήλωσε στην «Πρωινή» ο πρόεδρος του ΦΟΔΣΑ Ηλεία και δήμαρχος Ήλιδας, Γιάννης Λυμπέρης, είναι επιτακτική ανάγκη η ταχεία προώθηση των γραφειοκρατικών διαδικασιών για την ένταξη της επέκτασης σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα, καθώς τα χρονικά περιθώρια πλήρους κορεσμού του τωρινού ΧΥΤΥ είναι πιθανό να εξαντληθούν στο τέλος του 2023.

«Στις αρχές του 2021 θα ξεκινήσει η δοκιμαστική λειτουργία της Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα αρχίσει άμεσα να επεξεργάζεται απορρίμματα, κατά συνέπεια θα πηγαίνουν όλα στον ΧΥΤΥ με τη μέθοδο της μηχανικής διαλογής που εφαρμόζεται τώρα. Εφόσον όλα πανε καλά με τη δοκιμαστική λειτουργία, το χρονοδιάγραμμα στοχεύει στην έναρξη της κανονικής λειτουργίας τον Ιούλιο του ίδιου έτους, οπότε και θα αρχίσει να επεξεργάζεται τα απορρίμματα. Πιστεύουμε ότι η επεξεργασία από τη μονάδα θα μειώσει σημαντικά τα υπολείμματα που προορίζονται για ταφή σε σχέση με τη μηχανική διαλογή, για αυτό επιδιώκουμε να “τρέξουν” το ταχύτερο δυνατόν οι γραφειοκρατικές διαδικασίες για την επέκταση του ΧΥΤΥ. Στόχος μας  είναι να έχει δημοπρατηθεί το έργο ως το τέλος του 2021 και να ξεκινήσουν οι εργασίες, ώστε το 2024 το έργο να παραδοθεί και να μην αντιμετωπίσουμε ξανά προβλήματα στην Ηλεία με την εναπόθεση απορριμμάτων», τόνισε και εξήγησε πως με την επέκτασή του, ουσιαστικά αυξάνεται η χωρητικότητα κατά 150%.

Ξεκινά η βελτίωση της πρόσβασης στον ΧΥΤΥ

Παράλληλα, ο δήμος Ήλιδας ξεκινά τη βελτίωση και τη κατασκευή των δρόμων που οδηγουν στον ΧΥΤΥ, καθώς η Οικονομική Επιτροπή ενέκρινε σε πρόσφατη δημοσίευσή της το πρακτικό του διαγωνισμού και ανακήρυξε οριστικό ανάδοχο την εταιρεία ΔΟΞΑ ΑΒΕΤΕ με προσφορά έκπτωσης 42,12% επί του αρχικού προϋπολογισμού του 1,3 εκατ. ευρώ, μετά την προσκόμιση των απαραίτητων δικαιολογητικών και την ολοκλήρωση του ελέγχου τους από την αρμόδια επιτροπή.

Με τη συγκεκριμένη παρέμβαση θα βελτιωθεί αισθητά η πρόσβαση των απορριμματοφόρων οχημάτων προς τον ΧΥΤΥ και θα περιοριστούν οι βλάβες στα οχήματα και θα εξοικονομηθούν πόροι από τους δήμους και θα μειωθεί το κόστος της αποκομιδής και της μεταφοράς των απορριμμάτων.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος