FOLLOW US: facebook twitter

Αναγκαιότητα η αντισεισμική θωράκιση της Ηλείας

Ημερομηνία: 02-06-2021 | Συντάκτης:
-Πάνω από 65% των κτιρίων και των σχολείων έχουν χτιστεί πριν από το 1985

Αναγκαιότητα υψηλής προτεραιότητας αποτελεί η αντισεισμική θωράκιση της Ηλείας, καθώς το 68% των κτιρίων του νομού έχουν κατασκευαστεί πριν από το 1985 και ένα μικρότερο ποσοστό πριν από το 1959, όταν και πρωτοθεσπίστηκε στη χώρα μας αντισεισμικός κανονισμός. Σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ που επεξεργάστηκε στο πρόσφατο πλαίσιο προτάσεών του το ΤΕΕ Δυτικής Ελλάδας, από τα 85.610 κτίρια στην Ηλεία, τα 15.749 είναι κατασκευασμένα πριν από το 1960 και τα 58.156 πριν από το 1985.

Εξίσου «γηρασμένο» είναι το κτιριακό απόθεμα και στα σχολεία, αφού σε σύνολο 418 σχολικών κτιρίων, τα 275 έχουν κατασκευαστεί πριν από το 1985, ποσοστό 65,8%, και τα 111 πριν από το 1960!

Όπως αναφέρει ο πρόεδρος του ΤΕΕ Δυτικής Ελλάδας, Βασίλης Αϊβαλής, είναι αναγκαίος ο προσεισμικός έλεγχος σχολείων και λοιπών δημοσίων ή και ιδιωτικών κτιρίων υψηλής σπουδαιότητας –κατασκευής προ του 1990- της Περιφέρειας, ώστε να γίνει η αποτίμηση της σεισμικής τους επάρκειας και να δρομολογηθούν αποτελεσματικές ενέργειες για την αντισεισμική αναβάθμιση των πιο ανεπαρκών κτιρίων.

Παράλληλα, προτείνει την επιμόρφωση μηχανικών διαφόρων ειδικοτήτων στη διενέργεια προσεισμικών και μετασεισμικών ελέγχων και τη σύσταση Μητρώου Εθελοντών Μηχανικών Αντιμετώπισης Φυσικών Καταστροφών. Το προτεινόμενο κόστος της συγκεκριμένης παρέμβασης υπολογίζεται στα 2,5 εκατ. ευρώ με διάρκεια υλοποίησης τα δύο χρόνια.

Πρωτοβουλίες για χρηματοδότηση αντισεισμικών δράσεων

Παράλληλα, προτείνει και την υλοποίηση δευτεροβάθμιου ελέγχου των κτιρίων και μιας στοχευμένης παρέμβασης στα κτίρια που απαιτούν άμεσες ενέργειες στατικής θωράκισης.

«Ως τεχνικός σύμβουλος της Πολιτείας έχουμε γίνει μάρτυρες των οργανωτικών και επιχειρησιακών κενών που προκύπτουν έπειτα από καταστροφικά γεγονότα και οφείλονται πολλές φορές σε έλλειψη εκπαίδευσης-πόρων και προσωπικού. Διεκδικούμε πρωταγωνιστικό ρόλο σε ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα προσεισμικών αλλά και μετασεισμικών παρεμβάσεων σε συνεργασία με την Πολιτεία και τους θεσμοθετημένους φορείς και προς την κατεύθυνση αυτή ως ΤΕΕ Δυτικής Ελλάδας καταθέτουμε μια ολοκληρωμένη πρόταση δημιουργίας μιας δράσης βασισμένης σε σύγχρονο, άρτιο επιστημονικά και κοστολογημένο σχέδιο προσεισμικών και μετασεισμικών ενεργειών, βασισμένο στην επιμόρφωση των διπλωματούχων μηχανικών στη διενέργεια προσεισμικών και μετασεισμικών ελέγχων στα πρότυπα του ΟΑΣΠ, καθώς και στη χρήση καινοτόμων ψηφιακών εργαλείων και εφαρμογών για την παρακολούθηση και συλλογή πληροφοριών τις πρώτες κρίσιμες ώρες και για τη δημιουργία ηλεκτρονικής βιβλιοθήκης καταγραφής δομικών βλαβών ανά σπουδαιότητα κτιρίων και περιοχών», επισήμανε.

Ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας, Βασίλης Γιαννόπουλος, δήλωσε στην «Πρωινή» ότι ήδη συλλέγει όλα τα απαραίτητα στοιχεία και πληροφορίες με στόχο να διεκδικήσει τεκμηριωμένα τη γενναία χρηματοδότηση για να αναβαθμιστεί αισθητά η αντισεισμική θωράκιση.

«Η αναβάθμιση της πολιτικής προστασίας αποτελεί προτεραιότητα για την Περιφερειακή Αρχή. Στο πλαίσιο αυτό σχεδιάζουμε την ενίσχυση της αντισεισμικής θωράκισης των κτιρίων του νομού, σε συνεργασία με την επιστημονική κοινότητα και τους αρμόδιους κρατικούς φορείς, και διεκδικούμε εθνικούς και ευρωπαϊκούς πόρους προς αυτήν την κατεύθυνση. Ζούμε σε μια κατεξοχήν σεισμογενή περιοχή και δεν επιτρέπεται να επαναπαυόμαστε ποτέ», ανέφερε.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος