FOLLOW US: facebook twitter

Αναγκαίο στρατηγικό σχέδιο ανιπλημμυρικής θωράκιση του νομού

Ημερομηνία: 30-11-2021 | Συντάκτης:

-Αντιπλημμυρικά έργα και αναβάθμιση του αρδευτικού δικτύου ζήτησαν από τα κυβερνητικά στελέχη οι αιρετοί του νομού
-Αυτοψία από τον αρμόδιο υφυπουργό Χρ. Τριαντόπουλο, στις πλημμυρόπληκτες περιοχές


Του Παναγιώτη Φωτεινόπουλου


Την διασφάλιση των αναγκαίων πόρων για την υλοποίηση των απαραίτητων έργων υποδομής που θα θωρακίσουν εν προκειμένω τη βόρεια Ηλεία και θα εκσυγχρονίσουν το παρωχημένο αρδευτικό και αποστραγγιστικό δίκτυο, ζήτησαν χθες οι αιρετοί της Ηλείας και της Δυτικής Ελλάδας από τα κυβερνητικά στελέχη που βρέθηκαν στον νομό για αυτοψία στις πλημμυρόπληκτες περιοχές.

Ο αρμόδιος υφυπουργός Χρήστος Τριαντόπουλος, συνοδευόμενος από τον γγ Ενωσιακών πόρων υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, Δημ. Παπαγιαννίδη, και τον γγ Πολιτικής Προστασίας, Βας. Παπαγεωργίου, και τον γγ Οικονομικής Πολιτικής, κ. Νικόλαος Κουλοχέρης βρέθηκε από νωρίς το πρωί σε πληγείσες περιοχές στον Κάμπο (Νέα Μανωλάδα, Βάρδα, Γαστούνη, Σαβάλια όπου εντοπίστηκαν τα προβλήματα που έχουν σημειωθεί σε υποδομές και καλλιέργειες. Το κυβερνητικό κλιμάκιο είχε τη δυνατότητα να διαπιστώσει από κοντά τα προβλήματα και, εκτός των αποζημιώσεων, να αξιολογήσει το είδος και το μέγεθος των παρεμβάσεων που πρέπει να υπάρξουν για την μακροπρόθεσμη θωράκιση των περιοχών από αντίστοιχα φαινόμενα στο μέλλον. Ακολούθησαν διαδοχικές συσκέψεις σε Γαστούνη και Ανδραβίδα, όπου τέθηκαν επί τάπητος όλα τα προβλήματα και τα αιτήματα από την Περιφέρεια και τους δήμους.

Ν. Φαρμάκης: «Διπλή παρέμβαση για υποδομές και αποκατάσταση»

Όπως ανέφερε ο περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριος Φαρμάκης, στη συνάντηση επισημάνθηκε ο παρωχημένος χαρακτήρας των υποδομών, καθότι δημιουργήθηκαν με δεδομένα άλλων εποχών σχετικά με τις καλλιέργειες.

«Βρισκόμαστε απέναντι σε έντονα καιρικά φαινόμενα, αλλά και σε υποδομές που είναι παρωχημένες,φτιαγμένες με μια προηγούμενη κατάσταση με λιγότερες καλλιέργειες και άλλου είδους. Κατά συνέπεια, απαιτείται μία νέα στρατηγική αντιμετώπισης και θωράκισης απέναντι στην κλιματική κρίση,ένα νέο μάστερ πλαν διαχείρισης των αποστραγγισμών όλης της περιοχής. Ωστόσο, εκείνο που άμεσα απαιτείται, είναι ο συντονισμός και η κινητοποίηση όλων μας για την αποκατάσταση των ζημιών», τόνισε και πρόσθεσε ότι ήδη σε συνεργασία με τους δήμους που επλήγησαν έχουν συσταθεί οι επιτροπές για την καταγραφή των ζημιών και την ταχεία αποστολή τους στα αρμόδια υπουργεία.

Σύγχρονα αντιπλημμυρικά ζήτησαν Μαρίνος και Λέντζας

Κατά την 70λεπτη σύσκεψη στο δημαρχείο της Γαστούνης, ο δήμαρχος Ανδρέας Μαρίνος, επισήμανε ότι μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει ένας ουσιαστικός στρατηγικός σχεδιασμός και τώρα είναι μια ευκαιρία να τεθούν οι άξονες για πραγματική αντιπλημμυρική θωράκιση.

«Οι δήμοι, όπως γνωρίζετε κύριε υφυπουργέ, δεν διαθέτουν την οικονομική δυνατότητα για κάτι τέτοιο. Από εσάς λοιπόν που εμπιστεύεται ο Πρωθυπουργός περιμένουμε να σταθείτε αρωγοί, δίπλα στον Δήμο Πηνειού και τους άλλους πληγέντες Δήμους και να λειτουργήσετε ως κυβέρνηση αποτελεσματικά για να επουλώσουμε τις πληγές που έχει υποστεί ο Δήμος μας. Θεωρώ αυτονόητο ότι όλοι οι πληγέντες Δήμοι θα κηρυχθούν θεομηνιόπληκτοι. Αυτή είναι η βασική αρχή για να οριοθετηθεί και το μέγεθος των ζημιών ανά δημοτικό διαμέρισμα, ώστε και εσείς να προχωρήσετε με σαφή εικόνα για τα προβλήματα που υπάρχουν και να βοηθηθούμε και εμείς για την γρήγορη αποκατάσταση», δήλωσε ο κ. Μαρίνος και υπογράμμισε την ανάγκη να αποζημιώσει η κυβέρνηση τους πληγέντες πολίτες πολύ γρήγορα.

«Ένα μεγάλο ζήτημα είναι οι απώλειες της οικιακής οικονομίας, οι οποίες δεν έχουν ασφαλιστεί και μόνο με την ουσιαστική αρωγή της Πολιτείας θα μπορέσει να δοθεί μια ενίσχυση, να πάρουν μια μικρή ανάσα τα νοικοκυριά. Τεράστιο ζήτημα είναι ακόμη η καταστροφή των οικοσκευών, καθώς και του ζωικού και φυτικού κεφαλαίου. Η Πολιτεία είναι αυτή που μπορεί να επουλώσει αυτές τις πληγές και να δούμε και τις fasttrackδιαδικασίες για να είμαστε αποτελεσματικότεροι. Πρέπει να ενισχυθεί η προσπάθεια επανεκκίνησης της αγροτικής οικονομίας στον τόπο μας», σημείωσε.

Ο δήμαρχος Ανδραβίδας-Κυλλήνης, Γιάννης Λέντζας επισήμανε πως ο δήμος έχει τεράστια θέματα τόσο στις υποδομές, τόσο σε επιχειρήσεις, στις γεωργικές εκμεταλλεύσεις, στις αποθήκες, για αυτό και έχει καταθέσει αίτημα για να κηρυχθεί πλημμυρόπληκτος-θεομηνιόπληκτος. Παράλληλα ζήτησε γρήγορες διαδικασίες στις αποζημιώσεις και παράλληλα να δρομολογηθούν έργα υποδομής.

«Αιτήθηκα να έχουμε επίσπευση τόσο στην καταγραφή αλλά και στην απόδοση των πόρων, τόσο από το κεντρικό κράτος όσο και από την Περιφέρεια έτσι ώστε σιγά σιγά να μπορέσουμε να αποκαταστήσουμε τις υποδομές, σε αγροτική, αστική οδοποιία, σε ύδρευση, σε απορριμματοφόρα. Όμως περισσότερη αγωνία εξέφρασα στο κυβερνητικό κλιμάκιο για την άμεση αποζημίωση σε ζημιές συνδημοτών μας που έχουν χάσει τις επιχειρήσεις τους και τα προϊόντα τους, που έχουν πλημμυρίσει οι κατοικίες τους και που έχουν χάσει τις οικοσυσκευές τους. Τα αντανακλαστικά ήταν άμεσα, επισκέφθηκαν τον δήμο άμεσα, θέλω να πιστεύω ότι πολύ γρήγορα θα ξεκινήσουμε να επουλώνουμε τις πληγές που δημιούργησε αυτή η θεομηνία, που ακόμα και τώρα είναι σε εξέλιξη, την παρακολουθούμε με μεγάλη ετοιμότητα» τόνισε ο κ.Λέντζας και επανέλαβε την ανάγκη για έργα ουσιαστικής πρόληψης.

«Πρέπει να ξεκινήσουμε την πρόληψη, γιατί δεν βγαίνει κάτι με το να βρισκόμαστε εδώ κάθε φορά που έχει συμβεί οποιαδήποτε καταστροφή. Θεωρώ ότι έχει αλλάξει σίγουρα η κλιματική αλλαγή, σίγουρα έχει αλλάξει ο τρόπος καλλιέργειας, τα θερμοκήπια είναι πολύ περισσότερα, οι υποδομές αποστράγγισης που υπήρχαν δεν εξυπηρετούν το εύρος αυτών των καλλιεργειών, αλλά πρέπει να ληφθούν γενναίες αποφάσεις και να γίνουν μελέτες , έτσι ώστε κάθε φορά που βρέχει να μην κοιτάμε τον ουρανό και να παρακαλάμε να μην έχουμε πλημμύρες. Συνεχίζουμε την προσπάθεια, θα είμαστε συνέχεια σαν δήμος πάνω σε αυτά τα θέματα, έτσι ώστε σε σύντομο χρονικό διάστημα να έχουν πάρει και οι δημότες αποζημιώσεις για να επουλώσουμε τις πληγές που μας έχει αφήσει αυτή η θεομηνία», δήλωσε.

Γ. Λυμπέρης «Η απουσία της Πολιτείας είναι παντελής»

Το κυβερνητικό κλιμάκιο μετέβη και σε περιοχές του δήμου Ήλιδας, όπου ενμερώθηκε από τον δήμαρχο Γ. Λυμπέρη για το μέγεθος των καταστροφών που υπέστη ο Δήμος, «Οι ζημιές είναι επαναλαμβανόμενες και αλλεπάλληλες. Σε αυτές τις δύσκολες στιγμές που περνούν οι κάτοικοι της Ήλιδας και γενικότερα της Ηλείας η απουσία της Πολιτείας είναι παντελής . Προσπαθήσαμε όλες αυτές τις ημέρες με δικά μας μηχανήματα και της Περιφέρειας να “μπαλώσουμε” ό, τι μπορούμε αλλά δεν μπορεί να διορθωθεί η δουλειά». Υπάρχουν ζημιές, συνέχισε ο κ Λυμπέρης «σε δημόσιους – Περιφερειακούς δρόμους, σε υποδομές και όλα τα τεχνικά έργα της αγροτικής οδοποιίας. Όλες αυτές οι καταστροφές είναι αδύνατοn να διορθωθούν από εμάς. Εμείς είχαμε υποβάλει τον φάκελο για να κηρυχτεί ο Δήμος σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και τον ξαναϋποβάλαμε σήμερα. Θέλουμε να πιστεύουμε πως θα τηρηθούν οι υποσχέσεις που μας δόθηκαν και θα έρθουν τα απαιτούμενα κονδύλια για την αποκατάσταση των ζημιών από τη θεομηνία», ανέφερε.

Αποδοχή των προτάσεων από Τριαντόπουλο

Από την πλευρά του ο υφυπουργός Χρ. Τριαντόπουλος συμφώνησε με την άποψη των αιρετών για ολοκληρωμένο πλάνο ανασυγκρότησης, με ισχυρό περιβαλλοντικό αποτύπωμα.

«Κομβικής σημασίας είναι αυτό που ειπώθηκε όσον αφορά το κομμάτι του masterplan του συνολικού σχεδιασμού και είναι κάτι που μπορούμε να εμπλέξουμε όσους φορείς θέλετε να το δουλέψουμε, γιατί τώρα και στο Ταμείο Ανάκαμψης υπάρχουν ειδικές ανέσεις να εντάξουμε προγράμματα τέτοιας φύσεως, με περιβαλλοντικό αποτύπωμα. Οπότε θα ορίσουμε την επόμενη περίοδο, με επικεφαλής τον Περιφερειάρχη, μια συζήτηση γι’ αυτό με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς. Κατάλαβα ότι είναι το ζωτικότερης σημασίας πρόβλημα να διαμορφώσουμε μια ολιστική προσέγγιση, το πώς δηλαδή θα διαχειριζόμαστε τα ύδατα στην περιοχή» είπε στη συνέχεια δήλωσε ότι οι υποδομές απαιτούν ριζικό εκσυγχρονισμό δήλωσε πως η καταγραφή των ζημιών έχει ήδη ξεκινήσει, ώστε να μην αργήσει η κρατική αρωγή.

«Φυσικά και θα μπούμε σε συζήτηση για δομικά έργα, έτσι ώστε να προστατευθεί η περιοχή καθώς το έχει ανάγκη, μιας και τα δεδομένα σε σχέση με τις υποδομές που έχει, έχουν αλλάξει. Παράλληλα σε συνεργασία με τους ΟΤΑ Α’ και Β’ βαθμού, ενεργοποιούμε το θεσμικό πλαίσιο που προβλέπεται για την αποζημίωση των πολιτών που επλήγησαν έτσι ώστε να έρθουν αποζημίωση και επιχορήγηση για τις επιπτώσεις που είχαν από τα πλημμυρικά φαινόμενα το επόμενο διάστημα, αξιοποιώντας το θεσμικό πλαίσιο κρατικής αρωγής που έχουμε διαμορφώσει».

Ο γγ Ενωσιακών Πόρων του ΥΠΑΑΤ, Δημήτρης Παπαγιαννίδης, αναφέρθηκε σε έργα που προγραμματίζονται με την συνδρομή της Περιφέρειας για τα έργα και τις υπογειοποιήσεις και εκσυγχρονισμού του ΤΟΕΒ Μυρτουντίων, διάφορα έργα αγροτικής οδοποιίας που έχουμε ενταχθεί στο πρόγραμμα και θα βγουν στις 15 Δεκεμβρίου, καθώς και έργα μέχρι 2,2 εκατ. ευρώ για αγροτική ανάπτυξη που θα αφορούν τον εκσυγχρονισμό.

«Παράλληλα όμως στον νομό σας υπάρχει ένα μεγάλο έργο με εκατοντάδες εκατομμύρια για τα ΣΔΙΤ αλλά αυτά θα τα ανακοινώσουμε την κατάλληλη στιγμή πολύ σύντομα, είναι βέβαια ένα από τα 21 έργα του Ύδωρ 2.0 και θα ανακοινωθεί την κατάλληλη στιγμή αργότερα», ανέφερε, εννοώντας προφανώς την υπογειοποίηση του αρδευτικού δικτύου.

Την κήρυξη όλης της Ηλείας σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ζητά το ΕΒΕ Ηλείας

Η Διοικητική Επιτροπή του Επιμελητηρίου Ηλείας μετά από έκτακτη συνεδρίαση λόγω των καταστροφικών πλημμυρών που έπληξαν τον Ν. Ηλείας στις 26-11-2021 αποφάσισε να ζητήσε την κήρυξη όλου του νομού σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης γιατί δεν υπάρχουν διαδημοτικά σύνορα όταν επέρχεται μια τέτοιου μεγέθους καταστροφή. «Τα τόσα συσσωρευμένα προβλήματα των τελευταίων ετών αλλά και των φετινών έχουν οδηγήσει πολίτες, αγρότες και επιχειρηματίες στα όρια της αντοχής τους. Ζητάμε συνάντηση με την Κυβέρνηση, προκειμένου να αναδείξουμε το μέγεθος του προβλήματος προτείνοντας λύσεις που θα διευκολύνουν και θα στηρίξουν τον επιχειρηματικό και αγροτικό κόσμο της Ηλείας», αναφέρει η σχετική ανακοίνωση.

Β. Γιαννόπουλος, αντιπερ/ρχης Ηλείας

Η επίσκεψη κυβερνητικού κλιμακίου στις πληγείσες περιοχές των Δήμων Ανδραβίδας – Κυλλήνης, Πηνειού και Ήλιδας, πριν από την ουσιαστική λήξη των επικίνδυνων φαινομένων, αποδεικνύει το ενδιαφέρον της πολιτείας για την άμεση καταγραφή των ζημιών, τη διαμόρφωση μιας σαφούς και ξεκάθαρης εικόνας των προβλημάτων που έχουν προκληθεί και των αναγκών που έχουν δημιουργηθεί, συνεπεία του σφοδρού κύματος κακοκαιρίας που έπληξε την Π.Ε Ηλεία.

Τόσο ο Υφυπουργός στον Πρωθυπουργό, κ. Τριαντόπουλος, με αρμοδιότητα σε θέματα κρατικής αρωγής και αποκατάστασης από φυσικές καταστροφές όσο και οι Γεν. Γραμματείς κ.κ Παπαγεωργίου, Παπαγιαννίδης και Κουλοχέρηςγνωστοποίησαν την πρόθεση της Κυβέρνησης να επιταχυνθούν οι διαδικασίες αποζημιώσεων στους πληγέντες. Προς αυτή την κατεύθυνση, εμείς, ως Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και Περιφερειακή Ενότητα Ηλείας, ήδη από το περασμένο Σάββατο έχουμε προχωρήσει στη συγκρότηση επιτροπών για την καταγραφή των ζημιών στο οδικό δίκτυο, σε κρίσιμες υποδομές, σε επιχειρήσεις και αγροτικές καλλιέργειες, προκειμένου πολύ σύντομα τα στοιχεία αυτά να αποσταλούν στα αρμόδια υπουργεία για τις αποζημιώσεις των πληγέντων.

Όσον αφορά στις ζημιές σε κρίσιμες υποδομές, θα πρέπει να σημειώσουμε ότι το προηγούμενο διάστημα, από την ΠΕ Ηλείας είχαν εκτελεστεί σημαντικές παρεμβάσεις αντιπλημμυρικής θωράκισης, οι οποίες σε κάποιες περιοχές βρίσκονται ακόμα σε εξέλιξη. Όταν όμως έχουμε ένα αρδευτικό – αποστραγγιστικό δίκτυο που ξεπερνά τα 150 χλμ. οι παρεμβάσεις που κάνουμε, με προτεραιότητα στα πιο επικίνδυνα σημεία, δεν μπορούν να λύσουν συνολικά το πρόβλημα, όταν υπάρχουν φαινόμενα τέτοιας έντασης. Μια άλλη παράμετρος, που πρέπει να ληφθεί υπόψη είναι ότι τα δίκτυα που κατασκευάστηκαν προ 50ετίας, σχεδιάστηκαν για να καλύψουν καλλιεργητικές ανάγκες και εκτάσεις πολύ μικρότερες από τις σημερινές. Η υπερκάλυψη λοιπόν των εκτάσεων, μοιραία δυσχεραίνει και την αποστράγγιση.

Όλα τα δεδομένα έχουν τεθεί στο τραπέζι και η επόμενη ημέρα μάς βρίσκει μπροστά την ανάγκη για τη δημιουργία ενός νέου σχεδίου διαχείρισης των όμβριων υδάτων, λαμβάνοντας υπόψη τα νέα κλιματικά δεδομένα και τις νέες καλλιεργητικές ανάγκες. Αν δεν ξεκινήσουμε τώρα, το πρόβλημα δε θα λυθεί ποτέ.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος