FOLLOW US: facebook twitter

Αναγκαίες οι covid free ζώνες τουρισμού στην Ηλεία

Ημερομηνία: 12-05-2021 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Slide, Νέα, Οικονομία
Αναθεώρηση των κυβερνητικών αποφάσεων ζητούν δήμοι και Περιφέρεια

Αναγκαιότητα θεωρείται για την τουριστική ανάκαμψη της Ηλείας η δημιουργία covidfree ζώνης σε συγκεκριμένες περιοχές, όπως η Αρχαία Ολυμπία και το Κατάκολο, διότι με τα τωρινά δεδομένα διαπιστώνεται η τάση εταιρειών που δραστηριοποιούνται στον κλάδο, να μην επιτρέπουν σε οργανωμένα γκρουπ επισκεπτών να κυκλοφορούν ελεύθεροι μετά την επίσκεψή τους σε μουσεία, αρχαιολογικούς χώρους και λοιπά αξιοθέατα.

Ο δήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας, Γιώργος Γεωργιόπουλος, με πρόσφατη επιστολή του προς τον υπουργό Υγείας ζήτησε να επιταχυνθεί ο εμβολιασμός των στους επαγγελματίες του τουρισμού, προκειμένου να θωρακιστεί η περιοχή από τον ιό και να σταλεί ένα μήνυμα στις διεθνείς αγορές ότι δεν διατρέχουν κίνδυνο οι επισκέπτες.

Όπως αναφέρει στην επιστολή του, η τουριστική περίοδος στην Αρχαία Ολυμπία ξεκινά αρχές Μαρτίου, με επισκέπτες που, υπό κανονικές συνθήκες, φτάνουν ετησίως το ένα εκατομμύριο και σε χρονιές που γίνεται τελετή Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας, όπως και η φετινή, αυξάνεται το ενδιαφέρον επισκεψιμότητας.

«Καθώς η Αρχαία Ολυμπία άρχισε ήδη να δέχεται τους πρώτους επισκέπτες, όχι βέβαια με το ρυθμό του παρελθόντος, εξαιτίας της πανδημίας, θεωρούμε κατάλληλη τη στιγμή να σας θέσουμε το πολύ σοβαρό ζήτημα της υγειονομικής προστασίας των επαγγελματιών τουρισμού (ξενοδόχων ξενοδοχοϋπαλλήλων, εμπόρων, εμποροϋπαλλήλων, επαγγελματιών και εργαζόμενων στην εστίαση κλπ)αλλά και των επισκεπτών, έναντι του Covid-19.Μετά και από συζήτηση του θέματος τόσο στο Δημοτικό μας Συμβούλιο, όσο και στην Επιτροπή διαχείρισης θεμάτων σχετικών με τον Covid-19, ζητάμε από εσάς να μεριμνήσετε για τον κατά προτεραιότητα άμεσο εμβολιασμότων επαγγελματιών τουρισμού, προκειμένου αυτοί αλλά και οι επισκέπτες της Ολυμπίας να είναι ασφαλείς», επισημαίνει και προσθέτει πως με δεδομένη τη λειτουργία του Κέντρου Υγείας Αρχαίας Ολυμπίας ως εμβολιαστικού κέντρου Covid-19, ο εμβολιασμός των επαγγελματιών τουρισμού μπορεί να γίνει εκεί.

«Θεωρούμε ότι με τον εμβολιασμό των επαγγελματιών τουρισμού θα σταλεί και ένα μήνυμα ασφάλειας προς τη διεθνή τουριστική αγορά.Με τον τρόπο αυτό θα αυξηθεί η εμπιστοσύνη των τουριστών έναντι της Ολυμπίας και θα καμφθεί η όποια επιφυλακτικότητα υπάρχει στην τουριστική αγορά για τις ασφαλείς συνθήκες επίσκεψης στην περιοχή μας. Αυτό, είναι βέβαιο ότι θα συντελέσει στην ταχύτερη ανάκαμψη του ιδιαίτερα πληττόμενου από την πανδημία τουριστικού κλάδου», επισήμανε.

Αναγκαία η επανεξέταση αποφάσεων για covid free ζώνες

Ο αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού & Τουρισμού, Νίκος Κοροβέσης, δήλωσε στην Πρωινή ότι υπό προϋποθέσεις είναι εφικτή η στοχευμένη διαμόρφωση covidfreeζώνης σε περιοχές όπως το Κατάκολο και η Αρχαία Ολυμπία, που χωροταξικά είναι λειτουργικές, και πρόσθεσε ότι θα πρέπει ορισμένες αποφάσεις να επανεξεταστούν.

«Πιστεύω ότι θα πρέπει να επανεξεταστούν ορισμένα ζητήματα και να εφαρμοστεί στοχευμένα η δημιουργία covidfreeζωνών σε περιοχές υψηλού τουριστικού ενδιαφέροντος της Ηλείας, όπως π.χ. η Αρχαία Ολυμπία και το Κατάκολο, διότι δεν πρέπει να αποκλειστούν οι επαγγελματίες από την προσπάθεια τουριστικής ανάκαμψης και να υποστούν ισχυρό οικονομικό πλήγμα για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά».

Ο δήμαρχος Πύργου, Τάκης Αντωνακόπουλος τόνισε πως η κρουαζιέρα με περιορισμούς δεν ωφελεί την τοπική οικονομία και πρόσθεσε ότι θα επιδιώξει να διαβουλευτεί με τους ναυτιλιακούς πράκτορες για να αναθεωρηθεί η συγκεκριμένη απόφαση.

«Περιμένουμε εντός των ημερών να δούμε το θεσμικό πλαίσιο για τις covid free ζώνες για να δούμε πώς θα κινηθούμε. Εχουμε μιλήσει με τον τοπικό εμπορικό σύλλογο για να το προσπαθήσουμε. Εάν το μέτρο επεκταθεί και στην ηπειρωτική Ελλάδα, θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να ισχύσει και να λειτουργήσει με επιτυχία. Ξέρουμε ότι τα πρώτα κρουαζιερόπλοια που θα αφιχθούν, θα λειτουργήσουν με περιορισμούς ως προς την κυκλοφορία των επιβατών τους, όμως η δική μας επιθυμία είναι αυτό το μέτρο να μη μονιμοποιηθεί αλλά σταδιακά να αρθεί, εφόσον καταφέρουμε μια αυστηρών προδιαγραφών covid free ζώνη, δηλαδή με εμβολιασμούς, μάσκες, αντισηπτικά κλπ» ανέφερε.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος