FOLLOW US: facebook twitter

«Αναγκαία η στήριξη του ΕΚΑΒ»: Τεράστια ψυχολογική πίεση ασκεί στους διασώστες η πανδημία

Ημερομηνία: 17-03-2021 | Συντάκτης:
-Τι επισημαίνει στην Πρωινή ο πρόεδρος των Εργαζομένων Δυτ. Ελλάδας, Γ. Θεοδωρόπουλος

Ισχυρή πίεση δέχονται οι διασώστες του ΕΚΑΒ στην Ηλεία και στην Αχαΐα εξαιτίας της πανδημίας, καθώς οι διακομιδές προς τα νοσοκομεία της Πάτρας και ιδιαίτερα στο Ρίο έχουν αυξηθεί κατακόρυφα. Το προσωπικό εδώ και πέντε μήνες έχει αυξήσει τις βάρδιες για να ανταποκριθεί στις ανάγκες, με συνέπεια να έχει επέλθει σωματική και ψυχική εξάντληση.

Όπως δήλωσε στην «Πρωινή» ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων ΕΚΑΒ Δυτικής Ελλάδας, Γιάννης Θεοδωρόπουλος, οι διασώστες έχουν καταφέρει να μείνουν απρόσβλητοι από τον ιό, όμως έχουν επιβαρυνθεί ψυχολογικά από την έξαρση της πανδημίας και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν τα νοσηλευτικά ιδρύματα της Πάτρας.

«Το επάγγελμα του διασώστη είναι από τη φύση του δύσκολο στη διαχείριση των συναισθημάτων και επιφέρει ψυχολογική φόρτιση, πόσο μάλλον σε μια τέτοια κατάσταση. Καθημερινά γίνονται τουλάχιστον 6-7 διακομιδές για covid περιστατικά. Όπως καταλαβαίνετε, είναι απόλυτα φυσιολογικό να επηρεαζόμαστε από αυτήν την κατάσταση και να έχουμε φτάσει στα όριά μας, διότι από τον Νοέμβριο έχουν ανασταλεί όλες οι άδειες. Για αυτό πιστεύω ότι η πολιτεία θα πρέπει να δει το ΕΚΑΒ και να το βοηθήσει και να το ενισχύσει ουσιαστικά και αποτελεσματικά, είτε αυτό είναι ένταξη στα βαρέα ανθυγιεινά είτε μισθολογική στήριξη», ανέφερε ο κ. Θεοδωρόπουλος και πρόσθεσε ότι υπάρχουν αιτήματα που πρέπει να ικανοποιηθούν για να κερδηθεί η μάχη κατά της πανδημίας.

«Εμείς ζητάμε την άμεση μονιμοποίηση των συναδέλφων συμβασιούχων διασωστών, καθώς και το εργάζονται με το ίδιο καθεστώς που εργάζονται και οι μόνιμοι διασώστες. Πρέπει να διορθωθούν κάποιες αδικίες στις απολαβές και στις μετακινήσεις. Επίσης, θεωρούμε απαραίτητη την ανανέωση των συμβασιούχων που προσελήφθησαν για οκτώ μήνες μέσω ΟΑΕΔ και παρέχουν διοικητική υποστήριξη, διότι η κατάσταση στο ΕΚΑΒ είναι πολύ δύσκολη και όλοι είναι απαραίτητοι. Το ΕΚΑΒ έχει άμεση ανάγκη από προσωπικό για να συνεχίσει να δίνει τη μάχη κατά της πανδημίας στην πρώτη γραμμή, για αυτό η πολιτεία οφείλει να μας στηρίξει και να μας βοηθήσει», τόνισε.

Το ευχάριστο είναι ότι επισκευάστηκαν ορισμένα ασθενοφόρα και ρίχτηκαν στη «μάχη» άμεσα. Τη δεδομένη στιγμή, στην Ηλεία είναι ενεργά πέντε οχήματα το πρωί, τέσσερα το απόγευμα και τρία το βράδυ, συμβάλλοντας στην καλύτερη εξυπηρέτηση των ασθενών. Αξίζει να σημειωθεί  ότι έχουν  μειωθεί αισθητά οι διακομιδές για non covid περιστατικά, εξέλιξη που μαρτυρά και μια εν μέρει στρεβλή αντιμετώπιση του ΕΚΑΒ από μερίδα πολιτών, η οποία ενίοτε μετατρέπει τα ασθενοφόρα σε… ταξί.

«Είναι σημαντικό οι συμπολίτες μας να χρησιμοποιούν το ΕΚΑΒ όταν υπάρχει πραγματική και επείγουσα ανάγκη για διακομιδή ασθενούς, διότι οι ανάγκες είναι πολλές και μεγάλες και εμείς καθημερινά υπερβάλλουμε εαυτούς για να αντεπεξέλθουμε», σχολίασε ο κ. Θεοδωρόπουλος.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος