FOLLOW US: facebook twitter

Αναφορά Δ. Μπαξεβανάκη στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης: «Άδικα τα πορίσματα ΕΛΓΑ για τις καταστροφές της βιομηχανικής τομάτας»

Ημερομηνία: 03-12-2018 | Συντάκτης:

Ο βουλευτής Ηλείας  Δημήτρης Μπαξεβανάκης κατέθεσε στη Βουλή Αναφορά προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, επισυνάπτοντας το έγγραφο του Αγροτικού Συνεταιρισμού Κηπευτικών “Ηλείας Κήπος”, σχετικά με τα πορίσματα του ΕΛΓΑ Πάτρας για τις ζημιές στη βιομηχανική τομάτα. Ο βουλευτής επισημαίνει τη διαμαρτυρία των παραγωγών ότι τα πορίσματα απέχουν από την πραγματικότητα και ζητά την παρέμβαση του Υπουργού.

Το έγγραφο του Συνεταιρισμού αναφέρει:

«Έπειτα από την ανακοίνωση των πορισμάτων για τις ζημιές στην καλλιέργεια της βιομηχανικής τομάτας σε περιοχές που υπέστησαν μεγάλη ζημιά στην Βόρεια Ηλεία όπως τα Λεχαινά, η Γαστούνη, η Αμαλιάδα, η Ανδραβίδα, η Βάρδα και η Μανωλάδα οι παραγωγοί-μέλη του συνεταιρισμού μας-ΑΣ ΚΗΠΕΥΤΙΚΩΝ «ΗΛΕΙΑΣ ΚΗΠΟΣ»- αναφέρουν πως τα πορίσματα του ΕΛΓΑ Πάτρας δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα της ζημιάς, παρόλο που έγινε υπερπροσπάθεια να συγκομίσουν τομάτα ακόμη και από αγροτεμάχια που έδωσαν τελικά λιγότερο από 1 τόνο /στρέμμα . Στο σημείο αυτό τονίζουμε πως από τον συνεταιρισμό δεν ζητήθηκαν καταστάσεις για τις παραδόσεις βιομηχανικής τομάτας από τους παραγωγούς της Βόρειας Ηλείας, όπως γινόταν πάντα σε ανάλογες περιπτώσεις παλαιότερα, με αποτέλεσμα κατά τη γνώμη μας την ελλιπή  συγκέντρωση στοιχείων για την τελική εκτίμηση των ζημιών. Έτσι αγροτεμάχια που σύμφωνα με τα στοιχεία παραδόσεων δεν συγκομίστηκαν (ήταν αδύνατο να μπει μηχανή ή εργάτες να συγκομίσουν) έχουν ως πόρισμα 10 τόνους εκτίμηση  παραγωγής και 10% ζημιά -ως εκ τούτου δεν αποζημιώνονται καθόλου- αντί για 100% ζημιά! Αντικειμενικά δηλαδή ο έλεγχος είναι εκτός οποιασδήποτε πραγματικότητας.. Μια καταστροφική χρονιά λόγω καιρικών συνθηκών πρέπει να έχει καλύτερη αντιμετώπιση από τον φορέα ασφάλισης. Εξάλλου η  βιομηχανική τομάτα είναι κομβικής σημασίας προϊόν εφόσον τροφοδοτεί τη βιομηχανία και είναι εξαγώγιμο, ενώ ταυτόχρονα εισφέρει πολύ υψηλά ασφάλιστρα στον ΕΛΓΑ χωρίς να είναι μεγάλης επικινδυνότητας καλλιέργεια αφού είναι εαρινό – καλοκαιρινής περιόδου. Γι’ αυτό το λόγο όταν γίνονται ζημιές από  καιρικά φαινόμενα πρέπει να αποζημιώνονται αναλόγως.Καλούμε τους παραγωγούς που θεωρούν ότι τα πορίσματα δεν είναι δίκαια να προβούν σε ενστάσεις καθώς και να προσέλθουν στην συγκέντρωση που θα γίνει την Πέμπτη στις 19.00 στο εργατικό κέντρο Αμαλιάδας για να αποφασιστούν συλλογικά  οι ενέργειες που θα ακολουθήσουν».


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος