FOLLOW US: facebook twitter

«Αναδρομική Έκθεση» του Στάθη στη γενέτειρά του!

Ημερομηνία: 28-05-2022 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Έκτακτο, Νέα, Πολιτισμός

Εγκαινιάζεται στις 7 το απόγευμα στο Αρχαιολογικό Μουσείο Πύργου

-Με την γραφίδα, το πενάκι του και το ανατρεπτικό του χιούμορ ο Στάθης Σταυρόπουλος, προσφέρει επίκαιρες απαντήσεις στον κοινωνικοπολιτικό προβληματισμό όλων μας

Γράφει η Ελένη Παπαδοπούλου


Με μια σημαντική Αναδρομική έκθεση που καλύπτει χρονικά ένα μεγάλο δημιουργικό διάστημα 40 περίπου χρόνων, από το 1981 όταν άρχισαν να δημοσιεύονται τα πρώτα κείμενα και σκίτσα του, ο κορυφαίος Ηλείος σκιτσογράφος Στάθης Σταυρόπουλος, επιστρέφει στην γενέτειρά του στον Πύργο! Ο Στάθης, δεν χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις, με το πενάκι του και την πένα του έχει γράψει την δική του ιστορία αντίστασης, βρίσκεται πάντα απέναντι από την εξουσία «ως οφείλει – όπως έχει πει ο ίδιος- να βρίσκεται η γελοιογραφία, γιατί ο ρόλος της είναι να ελέγχει και να σατιρίζει αλλά και να δίνει αφορμή για δράση, ενισχύοντας το φρόνημα των πολιτών».

Με εργαλεία τον χρωστήρα και τη γραφίδα, το ανατρεπτικά παντοδύναμο χιούμορ του Στάθη προσφέρει επίκαιρες απαντήσεις στον κοινωνικοπολιτικό προβληματισμό για λογαριασμό όλων μας. Με την δική του ξεχωριστή αιχμηρή θέση στα θέματα της επικαιρότητας και της πολιτικής, έχει δημιουργήσει στρατιές φίλων της τέχνης του.

Αύριο, λοιπόν, Σάββατο, 28 Μαΐου στις 7 το απόγευμα, ο Στάθης δίνει ραντεβού με τους συμπατριώτες του Ηλείους, καθώς θα πραγματοποιηθούν τα εγκαίνια της έκθεσης του στο Αρχαιολογικό Μουσείο Πύργουμε τίτλο: «ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΜΕ ΓΕΛΟΙΟΓΡΑΦΙΕΣ ΚΑΙ ΣΚΙΤΣΑ». Η έκθεση διοργανώνεται από τον Δήμο Πύργου και τον Δήμαρχο Πύργου Παναγιώτη Αντωνακόπουλο, σε συνεργασία με τον Δημοτικό Οργανισμό Πολιτισμού και την Πρόεδρο Μαριάννα Σταθοπούλου.

Οι Ηλείοι θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν αυτήν του την καλλιτεχνική διαδρομή μέσα από τα έργα του και βεβαίως να έχουν μαζί του ενδιαφέρουσες συζητήσεις, γιατί μια συζήτηση με τον Στάθη είναι πάντα ενδιαφέρουσα!

Ημέρες και ώρες λειτουργίας της έκθεσης

Η αναδρομική έκθεση του Στάθη θα διαρκέσει μέχρι τις 6 Ιουνίου 2022 και θα λειτουργεί καθημερινά τις ώρες 10.00 έως 13..00 μ.μ. και 17.00 έως 19.00.

Η είσοδος είναι δωρεάν για το κοινό.


Το who is who του Στάθη

Ο Στάθης (Στάθης Δ. Σταυρόπουλος) γεννήθηκε στον Πύργο. Σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες και Σκηνοθεσία Κινηματογράφου. Άρχισε να δημοσιεύει σκίτσα και κείμενα το 1981 στον Οδηγητή και τον Ριζοσπάστη. Στη συνέχεια, συνεργάσθηκε με πολλές αθηναϊκές εφημερίδες (Πρώτη, Νέα, Ελευθεροτυπία, Real News, Παρόν, Ποντίκι κ.ά.) και με περιοδικά (Αντί, 4Τροχοί, Μετρό, Επίκαιρα κ.ά. ως στις οποίες ενίοτε διατηρούσε και διατηρεί δικές του στήλες, ακόμη και σελίδες με σχόλια.

Εικονογράφησε λογοτεχνία και βραβεύτηκε σε εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Υπήρξε ραδιοφωνικός παραγωγός (902 Αριστερά στα FM, Αθήνα 9,84, ΣΚΑΙ, Real Fm κ.α.). Μέχρι σήμερα, έχει εκδώσει 37 βιβλία με σκίτσα, γελοιογραφίες, εικονογραφημένα τραγούδια και comics. Αυτήν την περίοδο συνεργάζεται με την εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ και διατηρεί την στήλη «Κόκκινος Πειρατής».

Το τελευταίο του λεύκωμα έχει τίτλο ; «ΤΑ ΑΔΕΣΠΟΤΑ, σκίτσα γιά ἓναν ἀδικο χαμένο καιρό». Όπως πάντα, πηγή έμπνευσης του Στάθη αποτελεί η ιστορική σύγκρουση του μέσου ανθρώπου με τους πανίσχυρους μηχανισμούς της εξουσίας. Με τις καινούργιες γελοιογραφίες του, ο καλλιτέχνης αποτυπώνει τη σύγχρονη πραγματικότητα όπως διαμορφώνεται από την πανδημία, την οικονομική ύφεση, την πολιτιστική ένδεια και τη συστημική διαχείρισή τους στην Ελλάδα και τον κόσμο.

Η γελοιογραφία, η πολιτική και ο Μαρξ

Διαβάζοντας κάποιες από τις συνεντεύξεις του Στάθη, κρατώ ως επίλογο, τρεις ερωτοαπαντήσεις που θαρρώ πως τον χαρακτηρίζουν:

Τι μπορεί να κάνει η γελοιογραφία για όλα αυτά, έτσι όπως τα βλέπετε;

«Η γελοιογραφία δεν μπορεί να αλλάξει τον κόσμο. Βοηθάει όμως εκείνους που θέλουν να τον αλλάξουν. Αυτό ήταν ανέκαθεν η σάτιρα. Γεννιέται από τη θλίψη. Αναζητάει την αλήθεια. Και γεννάει την ελπίδα. Για αυτό αρέσουν οι γελοιογραφίες. Διότι λυτρώνουν. Και οπλίζουν».

Ποιος είναι ο κοινός παρονομαστής στη ζωή σας;

Η πολιτική. Είτε ως προσδοκία, είτε ως όνειρο, είτε ως διαδροµή, είτε ως βίωµα, ως εµπειρία, ως σκέψη. Η πολιτική όπως έχει να κάνει µε τους ανθρώπους, µε τη ζωή, µε τους φίλους µας. Όχι µια πολιτική όπως έχει εκπέσει.

-Είστε πιο ευθύς απ’ όσο επιβάλλει ο καιρός.

Μου έχει κοστίσει αλλά είναι η γλύκα της ψυχής µου. Σκάλωσα από νωρίς στο “περί όλων αµφιβάλει” που αγαπούσε ο Μάρξ. Αυτό µε καθόρισε…


Η Λερναία ακρίβεια

Πληθωρισµός 8%! Σοκ. Το 81% της ενέργειας που καταναλώνει η χώρα είναι εισαγόµενη! Σοκ.

Μείωση των καταθέσεων! Σοκ. Στα 3,40 ευρώ το καφεδάκι και στα 4,00 ευρώ το σουβλάκι, σοκ, σοκ, ηλεκτροσόκ – οι λογαριασμοί του ρεύματος. Αυτό είναι «πολεμική οικονομία», όχι εκείνη που ασκούν τα μεγάλα κράτη, αλλά εκείνη που υφίστανται οι βιοπαλαιστές, οι μισθωτοί, οι άνεργοι και η μεσαία τάξη… «Πολεµική οικονοµία», µπλιτς κριγκ – κεραυνοβόλος πόλεμος…

  • Από την στήλη «Κόκκινος Πειρατής»- Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παραπολιτικά το Σάββατο 9/4 Στάθης Σταυρόπουλος

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος