FOLLOW US: facebook twitter

Αν. Νικολακόπουλος: Η καλή απόδοση της οικονομίας έχει θετικές επιπτώσεις στη ζωή των πολιτών

Ημερομηνία: 16-12-2022 | Συντάκτης:

Η ομιλία Ανδρέα Νικολακόπουλου για τον προϋπολογισμό και η αναφορά του σε όλους τους βελτιωτικούς δείκτες

Ο ΗΛΕΙΟΣ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΕΚΑΝΕ ΙΔΙΑΙΤΕΡΗ ΜΝΕΙΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΒΟΛΗ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΥΠΟΛΟΙΠΩΝ ΠΥΡΟΠΛΗΚΤΩΝ  ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΑΝΑΓΚΗ ΠΡΟΣΕΛΚΥΣΗΣ ΓΙΑΤΡΩΝ ΣΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΜΑΣ

Η Ελληνική οικονομία, μετά από διαδοχικές αξιολογήσεις και κρίσεις εξήλθε από καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας. Απολαμβάνει της εμπιστοσύνης των αγορών και πλέον βάζει ως εφικτό στόχο την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, στόχο τον οποίον μπορούμε να πετύχουμε μέσα στο 2023.

Αυτό ήταν το βασικό στίγμα που έδωσε στην ομιλία του στη Βουλή για τον προϋπολογισμό ο Ηλείος κοινοβουλευτικός Ανδρέας Νικολακόπουλος.

Επεσήμανε δε ότι,  πρόσφατα μια ακόμα θετική αξιολόγηση οδήγησε σε μείωση χρέους μεγαλύτερη από 5 δις, και πρόσθεσε χαρακτηριστικά :

«Όλα αυτά δεν έγινα τυχαία.  Έγιναν γιατί υπήρχε μια συνετή διαχείριση με στόχο να στηρίξουμε την κοινωνία , να διαμορφώσουμε προϋποθέσεις ευημερίας για τους πολίτες ,να καταστήσουμε ισχυρή τη χώρα απέναντι στις εξωτερικές απειλές χωρίς όμως να διακυβεύσουμε το μέλλον της, χωρίς να επιτρέψουμε να ξαναγυρίσουμε σε εποχές μνημονίων και σκληρής λιτότητας.

Όλα αυτά δεν έγιναν όπως συνηθίζετε να λέτε κυρίες και κύριοι συνάδελφοι της αξιωματικής αντιπολίτευσης  υπεραπλουστεύοντας την κατάσταση και παραπλανώντας τους Έλληνες πολίτες επειδή υπήρχε το μαξιλάρι που αφήσατε των 37 δις το οποίο είχε προέλθει από την υπερ φορολόγηση των Ελλήνων πολιτών, από εξωτερικό δανεισμό αλλά και από την συγκέντρωση των ταμειακών διαθεσίμων του Κράτους και των Φορέων Γενικής Κυβέρνησης.

 Το τελευταίο παραλείπετε να το αναφέρεται αλλά όλοι θυμούνται και την απόφαση σας για τη δημιουργία από τον τότε Υπουργό Οικονομικών (8/2017) του λογαριασμού αυτού στην Τράπεζα της Ελλάδος.

Με το συγκεκριμένο λογαριασμό, να αποτελεί το λεγόμενο «μαξιλάρι ασφαλείας».

Σε κάθε περίπτωση τα χρήματα που δαπανήθηκαν όλο αυτό το διάστημα για την αντιμετώπιση των κρίσεων είναι πολύ περισσότερα, μόνο η αντιμετώπιση της πανδημίας ξεπερνά τα 43 δις, ενώ τα ταμειακά διαθέσιμα του κράτους σήμερα παραμένουν στα ίδια επίπεδα με αυτά που παρέδωσε ο ΣΥΡΙΖΑ….»

ΜΕΙΩΣΕΙΣ ΦΟΡΩΝ – ΕΙΣΦΟΡΩΝ ΚΑΙ ΥΓΙΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Ο κ. Νικολακόπουλος αναφερόμενος στην δύσκολη χρονική συγκυρία των διαδοχικών κρίσεων τόνισε τους εύστοχους χειρισμούς και την πολιτική της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη γεγονός που έκανε την οικονομία μας να αντέξει και ανέφερε μεταξύ άλλων :

«Η κυβέρνηση συνέχισε, παρά τα εμπόδια να εφαρμόζει όσα υποσχέθηκε στους έλληνες πολίτες, μείωσε πάνω από 50 φόρους , μείωσε ασφαλιστικές εισφορές , δημιουργώντας ένα καλύτερο οικονομικό περιβάλλον με αποτέλεσμα να εμφανίζουμε ρεκόρ επενδύσεων και σημαντική αύξηση εξαγωγών.

Η ελληνική οικονομία το 2022 εμφανίζει ανάπτυξη 5,6%, σχεδόν διπλάσιο ποσοστό του ευρωπαϊκού μέσου όρου, έναντι 4,5% που είχε προβλεφθεί στον κρατικό προϋπολογισμό του 2022.

Το 2021  παρουσίασε ρυθμό ανάπτυξης 8,4% ο οποίος ήταν ταχύτερος του αναμενόμενου, η πρόβλεψη στο προϋπολογισμό  ήταν 6,9%.

Το 2023 η ανάπτυξη αναμένεται να διαμορφωθεί στο 1,8% έναντι του 0,3% που εκτιμάται στην ΕΕ  και το ΑΕΠ θα είναι κατά 25% μεγαλύτερο από το 2018.

Η ανεργία συνεχίζει να μειώνεται, όντας στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2010,σε ποσοστό 11,6% ενώ σημαντικό είναι ότι η μείωση του ποσοστού ανεργίας μεταξύ των γυναικών και των νέων είναι μεγαλύτερη από τη μείωση του ονομαστικού ποσοστού ανεργίας.

Το χρέος της Γενικής Κυβέρνησης εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί στα 168,9% ως ποσοστό του ΑΕΠ στο τέλος του 2022, έναντι 194,5 το 2021, παρουσιάζοντας μείωση κατά 25,6 ποσοστιαίες μονάδες.

Το 2023  προβλέπεται ότι θα διαμορφωθεί στο 159,3%, οδηγώντας σε συνολική μείωση του χρέους κατά 50% του ποσοστού του ΑΕΠ σε εύρος 3ετίας. Και όλα αυτά δεν είναι μόνο αριθμοί , έχουν επιπτώσεις στις ζωές των πολιτών.

ΚΑΙ ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ ΚΑΙ ΑΝΟΔΟΣ ΚΑΤΩΤΑΤΟΥ ΜΙΣΘΟΥ

Μέσα σε αυτό το οικονομικό  περιβάλλον,  αυξήσαμε μετά από πολλά χρόνια τις συντάξεις, αυξήσαμε το κατώτατο μισθό και θα το ξανακάνουμε, αυξήσαμε τους μισθούς στους γιατρούς μετά από πολλά χρόνια, πρέπει όμως να προσελκύσουμε γιατρούς σε περιφερειακά νοσοκομεία , δώσαμε επίδομα στους αστυνομικούς και τους λιμενικούς μας, στηρίξαμε τους αγρότες και κτηνοτρόφους όχι μόνο για την αντιμετώπιση της πανδημίας αλλά και της ενεργειακής κρίσης και πολλά άλλα που έχουν αναφερθεί εδώ από υπουργούς και από συναδέλφους. Καταβάλλαμε αποζημιώσεις στους πυρόπληκτους συμπολίτες μας, στους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες.

Πρέπει όμως άμεσά να καταβάλουμε και στους υπόλοιπους. Και θα κάνουμε και άλλα , θα στηρίξουμε και άλλες επαγγελματικές και κοινωνικές ομάδες , θα μειώσουμε και άλλο τους φόρους και τις εισφορές.»

ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΜΕ ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΚΑΙ ΑΝΤΟΧΕΣ ….

Ο βουλευτής της ΝΔ μίλησε στο τέλος για τις ισχυρές αντοχές αλλά και την δυναμική που εμφανίζει η οικονομία μας κάτι που αναγνωρίζεται και διεθνώς κλείνοντας την ομιλία του ως εξής : «Σε ένα ρευστό διεθνές οικονομικό και πολιτικό περιβάλλον, σε μια κρίσιμη γεωπολιτική συγκυρία με μια πολεμική σύρραξη στην Ευρώπη να μαίνεται χωρίς ορατό τέλος, η ελληνική οικονομία δείχνει όχι μόνο μεγάλες αντοχές αλλά και δυναμική. Έχει μια ξεκάθαρη σταθερή, ισχυρή και βιώσιμη αναπτυξιακή πορεία.

Ο προϋπολογισμός του 2023 είναι ο πρώτος που καταρτίζεται εκτός ενισχυμένης δημοσιονομικής εποπτείας και αυτό σηματοδοτεί , παρά το ακόμα ευμετάβλητο διεθνές οικονομικό  περιβάλλον, την επιστροφή της χώρας στην κανονικότητα.

 Έχουμε ήδη διαμορφώσει τις προϋποθέσεις για ένα καλύτερο οικονομικό περιβάλλον, προχωράμε με συνέπεια και σταθερότητα στο δρόμο που έχουμε χαράξει και οδηγεί με ασφάλεια σε ένα καλύτερο μέλλον για τους πολίτες για την χώρα»


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος