FOLLOW US: facebook twitter

«Αν φυσούσε διαφορετικά, θα καιγόμασταν»

Ημερομηνία: 13-09-2022 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Έκτακτο, Κοινωνία, Νέα

-Εφιαλτικές στιγμές ξαναβίωσαν οι κάτοικοι της Σπιάτζας εξαιτίας νέας πυρκαγιάς

Του Παναγιώτη Φωτεινόπουλου


Δύσκολες στιγμές βίωσαν για μία ακόμα φορά χθες το μεσημέρι οι κάτοικοι και οι παραθεριστές στη Σπιάτζα, εξαιτίας νέας πυρκαγιάς που εκδηλώθηκε σε χορτολιβαδική έκταση κοντά στο Ενωσιακόκαι απείλησε την κατοικημένη ζώνη εξαιτίας των ισχυρών ανέμων, καίγοντας ολοσχερώς έναν στάβλο.

Στο σημείο έσπευσαν άμεσα πυροσβεστικές δυνάμεις της ΠΥ Πύργου και οχήματα της Πολιτικής Προστασίας του δήμου Πύργου, ενώ καθοριστική ήταν η συνδρομή κατοίκων της Σπιάτζας με δικά τους μηχανήματα, οι οποίοι άνοιξαν άμεσα αντιπυρικές ζώνες και συνέβαλαν στο να μην κινδυνέψουν σπίτια και άνθρωποι. Επίσης Λιποθύμησε πυροσβέστης κατά τη διάρκεια της προσπάθειας κατάσβεσης της φωτιάς και συνάδελφοί του και κάτοικοι της περιοχής του παρείχαν τις πρώτες βοήθειες, ενώ οι αστυνομικοί ρύθμισαν την κυκλοφορία.

Ο κάτοικος της περιοχής, Θανάσης Μπίρμπας, τόνισε στην «Πρωινή» ότι κάποιοι βάζουν εσκεμμένα φωτιά για δικά τους συμφέροντα. «Φημολογείται ότι βάζουν επίτηδες τις φωτιές για να βγει χορτάρι καινούριο. Δεν τους ενδιαφέρει αν θα καούν σπίτια ή άνθρωποι, μόνο να βοσκήσουν τα πρόβατά τους. Έτσι λένε ορισμένοι, δεν παίρνω όρκο, αλλά όπου υπάρχει καπνός υπάρχει και φωτιά. Αν ήταν διαφορετικά ο αέρας, θα καιγόμασταν. Ευτυχώς πέρασε ξώφαλτσα»

Ο Δημήτρης Παναγιωτόπουλος είναι στα όρια της απόγνωσης, αφού έχει επέμβει με δικό του μηχάνημα και κόστος αμέτρητες φορές φέτος το καλοκαίρι. «Ανά δύο εβδομάδες βάζουν φωτιά. Όλη την ώρα με το μηχάνημα είμαστε σε επιφυλακή και επεμβαίνουμε για να σωθούμε. Καθαρίσαμε πολύ μεγάλο κομμάτι, δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι περισσότερο», είπε χαρακτηριστικά.

Ο Μανώλης Ανδριόλας δήλωσε ότι ο άνεμος φυσούσε λίγο διαφορετικά, ο κίνδυνος για τα σπίτια θα ήταν μεγαλύτερος. «Στα από κάτω σπίτια, αν δεν φύσαγε λίγο διαγώνια προς τα πάνω, πήγαινε προς τα μέσα, σπίτια και δάσος. Δε θα έμενε τίποτα, δε θα προλάβαινε κανένας να κάνει κάτι. Το ιδιωτικό μηχάνημα εδώ είναι δέκατη φορά που επεμβαίνει», σχολίασε.

Αιχμές από Αντωνακόπουλο και Λάττα

Ο δήμαρχος Πύργου, Τάκης Αντωνακόπουλος, άφησε αιχμές για τα αίτια πρόκλησης της πυρκαγιάς, επισημαίνοντας ότι το εγχείρημα του επαναπλημμυρισμού της λίμνης Μουριάς θα λύσει ενδεχομένως το πρόβλημα.

«Όλος ο κόσμος υποψιάζεται τα ίδια κίνητρα, εκχέρσωση της περιοχής και τα λιβάδια που προκύπτουν. Το πρόβλημα θα λυθεί με τον επαναπλημμυρισμό της λίμνης Μουριάς, σε συνεργασία με την Περιφέρεια. Θα εφαρμόσουμε το νόμο και την τάξη. Εδώ πρόκειται περί σχεδίου, είναι προφανές. Επιλέγουν τον χρόνο που θα τη βάλουν, φυσούσε σήμερα όπως είδατε. Το θέμα είναι με αυτή την κατάσταση μην καούν τα σπίτια και το δάσος. Δεν μπορούμε να είμαστε θεατές και παρατηρητές», δήλωσε.

Ο δασάρχης Πύργου, Παναγιώτης Λάττας, εξέφρασε τη λύπη του για την κατάσταση σε μια περιοχή που δεν είναι καν διεκδικούμενη. «Κάποιοι συνεχίζουν να δημιουργούν προβλήματα στην Πυροσβεστική και αυξάνουν το κόστος κατάσβεσης της πυρκαγιάς. Είναι επαναλαμβανόμενη κατάσταση σε ένα μέρος οριοθετημένο ιδιοκτησιακά, που δεν αλλάζει η μορφή της χρήσης του»


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος