FOLLOW US: facebook twitter

Αμοιβές και συνθήκες εργασίας η λύση για την Παθολογική

Ημερομηνία: 22-02-2023 | Συντάκτης:

Τι δήλωσε ο βουλευτής Αχαΐας του ΚΚΕ, Ν. Καραθανασόπουλος, στην Πρωινή στο πλαίσιο περιοδείας στα νοσοκομεία της Ηλείας

-Ενημερώθηκε μαζί με στελέχη του κόμματος από τη διοίκηση και τον Σύλλογο Εργαζομένων για την κατάσταση στο Νοσοκομείο

Του Παναγιώτη Φωτεινόπουλου

Την πλήρη αντίθεση του ΚΚΕ στην ιδιωτικοποίηση της Υγείας εξέφρασε κατά την περιοδεία του στις νοσηλευτικές δομές της Ηλείας ο βουλευτής Αχαΐας του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος, συνοδευόμενος από εξ Ηλείας στελέχη του κόμματος.

Ο Κ. Καραθανασόπουλος ενημερώθηκε τόσο από τον διοικητή Σπύρο Πολίτη όσο και από τον πρόεδρο του Συλλόγου Εργαζομένων του Νοσοκομείου Πύργου, κ.Γεωργίου, για την κατάσταση που επικρατεί στη Δημόσια Υγεία της Ηλείας, και υπογράμμισε την ανάγκη ανάδειξης του ζητήματος σε κυρίαρχο προεκλογικά.

«Άλλη μια επίσκεψη στις δομές Πύργου και Αμαλιάδας επιβεβαιώνει τη γενικότερη  εκτίμηση ότι τα πράγματα πάνε από το κακό στο χειρότερο, τόσο όσον αφορά τις ελλείψεις ανθρώπινου δυναμικού, οι οποίες αντί να αντιμετωπίζονται, οξύνονται ακόμα περισσότερο. Αυτή η εντατικοποίηση έχει επιπτώσεις και στην παρεχόμενη φροντίδα υγείας και βεβαίως οι πολιτικές που ακολουθούνται για την αντιμετώπιση αυτών των προβλημάτων, θα τα διογκώσουν ακόμα περισσότερο, ακριβώς γιατί εμπορευματοποιούν την υγεία με βάση και τις κατευθύνεις της ΕΕ. Επειδή τα ζητήματα υγείας αφορούν όλο τον λαό, χρειάζεται να γίνει κυρίαρχο ζήτημα στην πολιτική αντιπαράθεση και ο καθένας να κριθεί με βάση τις πράξεις του και με τις ευθύνες που του αναλογούν. Εμείς λέμε ότι δεν πρέπει να περιμένει ο λαός αλλαγή στην Υγεία όσο η ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ πατάνε στις επιλογές της ΕΕ και στην εμπορευματοποίησή της», τόνισε.

Σε σχετική ερώτηση της «Πρωινής» για τις άγονες προκηρύξεις, ο Αχαιός βουλευτής επισήμανε πως είναι ευρωπαϊκό φαινόμενο που πρέπει να αντιμετωπιστεί με πολιτική διαφορετική από την εφαρμοζόμενη ως τώρα.

«Οι παραιτήσεις και η μη διάθεση να συμμετέχουν οι γιατροί στις προκηρύξεις δείχνει την εντατικοποίηση της εργασίας, τις απάνθρωπες συνθήκες διαβίωσης των γιατρών και των νοσηλευτών. Και δεν είναι ελληνικό φαινόμενο αλλά ευρωπαϊκό. Εντοπίζεται στη Γαλλία, στην Ιταλία, στη Γερμανία. Μιλάμε για εκρηκτική κατάσταση που προσπαθούν να την αντιμετωπίσουν με τα ίδια σαθρά υλικά, δηλαδή ο ιδιώτης να έρχεται και να παρέχει υπηρεσίες αποσπασματικές και χωρίς συνέχεια», τόνισε.

«Αρρωστημένο φαινόμενο η Παθολογική του Πύργου»

Για τους «δανεικούς» γιατρούς με τους οποίους εξακολουθεί να λειτουργεί η Παθολογική Κλινική του Νοσοκομείου Πύργου, στάθηκε στις επιπτώσεις αυτής της κατάστασης και ζήτησε τη μαζική προκήρυξη θέσεων με ταυτόχρονη βελτίωση των συνθηκών εργασίας.

«Η κατάσταση στην Παθολογική Κλινική του Πύργου δημιουργεί εντάσεις, τριβές και παραιτήσεις και υποβαθμισμένη παροχή φροντίδας. Όταν έρχεται κάποιος από την Πάτρα για την εφημερία, πότε θα δει τους φακέλους των νοσηλευόμενων και πότε θα πάει στα Επείγοντα. Δεν μπορεί να κάνει τίποτα από όλα αυτά, γιατί είναι σε μια κατάσταση που δεν τη γνωρίζει. Φαινόμενο αρρωστημένο που για να αντιμετωπιστεί, πρέπει να προκηρύξουν όλες τις θέσεις της Παθολογικής και να διαμορφώσει καλύτερους όρους στις αμοιβές και τις συνθήκες εργασίας των γιατρών», εξήγησε και πρόσθεσε πως η μετατροπή της Ηλείας σε «άγονη και προβληματική» ζώνη, είναι μπάλωμα που δεν λύνει το πρόβλημα.

«Το “άγονο” είναι ένα μπάλωμα, γιατί και τα νησιά είναι άγονες γραμμές αλλά γιατροί δεν πηγαίνουν, είτε γιατί δεν υπάρχουν υποδομές είτε γιατί θα είναι ένας γιατρός μόνος του, άρα είναι συνολικό το πρόβλημα. Αν ήθελαν, θα λυνόταν χωρίς να καταφεύγουν σε εμβαλωματικού χαρακτήρα λύσεις, όταν διαθέσουν τις απαραίτητες πιστώσεις, οι οποίες υπάρχουν αλλά διατίθενται σε άλλους σκοπούς, για να αντιμετωπιστεί το σύνολο των παθογενειών», σημείωσε παραθέτοντας την πρόταση του ΚΚΕ για τη Δημόσια Υγεία.

«Δεν μπορεί να λειτουργεί από μόνο του ένα νοσοκομείο όταν δεν υπάρχει υποτυπώδης Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας. Αυτό θα επιδεινώσει ακόμα περισσότερο την υπάρχουσα κατάσταση. Για αυτό μιλάμε για μια ολική και ριζική του ζητήματος, που θα ξεκινά από την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, η οποία θα αποσυμφορεί τα νοσοκομεία, και θα συνεχίζει με την πλήρη στελέχωση των νοσοκομείων με ανθρώπινο δυναμικό. Αυτή είναι η πρόταση του ΚΚΕ που πάει κόντρα στην εμπορευματοποίηση της Υγείας και τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα σε αυτή», ανέφερε.

Ο διοικητής Σπύρος Πολίτης δήλωσε: «Κάθε φορά που έρχεται εκπρόσωπος κόμματος και ειδικά αν είναι μέλος του Κοινοβουλίου, αυξάνει το ενδιαφέρον της πολιτείας και της κοινωνίας για το νοσοκομείο μας και για τα θέματα Υγείας του νομού γενικότερα.

Ο πρόεδρος του Συλλόγου, κ. Γεωργίου, δήλωσε: «Είχαμε εποικοδομητική συνάντηση με τον βουλευτή και τα μέλη του ΚΚΕ. Εκθέσαμε τα προβλήματα στην Παθολογική Κλινική και τα άλλα τμήματα, αναφερθήκαμε στις ελλείψεις σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό. Καταλαβαίνουν την ανάγκη στελέχωσης όλων των δημόσιων νοσοκομείων», ανέφερε και πρόσθεσε ότι ο Σύλλογος θα συμμετέχει στην πανελλαδική κινητοποίηση στην Αθήνα.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος