FOLLOW US: facebook twitter

Αμετανόητη η Μ. Γκάγκα για το «άγονο»!

Ημερομηνία: 27-09-2022 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Slide, Νέα, Πολιτική, Υγεία

-Ακμάζουσα (!) θεωρεί την Ηλεία η αναπλ. υπουργός Υγείας, Ασημ. Γκάγκα, απαντώντας σε Κατρίνη και Καλαματιανό, και παρέπεμψε σε μελλοντικό σ/ν για χορήγηση κινήτρων

-Πυρά κατά ριπάς από τους δύο βουλευτές Ηλείας

– Η Ηλεία είναι αόρατη για την κυβέρνηση, τόνισε ο επικεφαλής της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ

-Η Ηλεία βιώνει υγειονομική ερημοποίηση, επισήμανε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ

Του Παναγιώτη Φωτεινόπουλου


Απρόθυμη να χαρακτηρίσει «άγονη» την Ηλεία εμφανίστηκε εκ νέου η αναπλ. υπουργός Υγείας, Ασημίνα Γκάγκα, κατά τη χθεσινή συζήτηση των επίκαιρων ερωτήσεων αρχικά με τον βουλευτή Ηλείας και κοινοβουλευτικό εκπρόσωποι του ΠΑΣΟΚ, Μιχάλη Κατρίνη, και στη συνέχεια με τον βουλευτή Ηλείας του ΣΥΡΙΖΑ, Διονύση Καλαματιανό.

Η κ. Γκάγκα εγκωμίασε τόσο την πόλη του Πύργου όσο και το κτίριο του νοσοκομείου, τονίζοντας ότι είναι η ηλειακή πρωτεύουσα ακμάζει και ανθεί, και πρόσθεσε ότι δεν θεωρεί λύση της μετατροπή της Ηλείας σε «άγονη και προβληματική τύπου Α’» για να λυθεί το πρόβλημα στελέχωσης της Παθολογικής, προαναγγέλλοντας σχέδιο νόμου με χορήγηση άλλου είδους κινήτρων, χωρίς να γίνει πιο συγκεκριμένη.

«Το να τα βάζουμε όλα άγονα είναι ένα θέμα που πρέπει να το συζητήσουμε. Ο Πύργος είναι πόλη που ακμάζει, έχει πληθυσμό. Θα δώσουμε λύσεις, αλλά δεν είναι το άγονο τύπου Α’. Στο νέο νομοσχέδιο που ετοιμάζουμε, έχουμε άλλους είδους κίνητρα για να προσελκύσουμε γιατρούς σε αυτές τις περιοχές. Δεν είναι το κίνητρο να φεύγεις μετά από πέντε χρόνια για την Αθήνα, αλλά να είσαι ευχαριστημένος και να μένεις στον τόπο που δουλεύεις. Ο Πύργος είναι ωραία πόλη, έχει ωραίο νοσοκομείο. Θα δώσουμε κίνητρα για να εργαστούν οι γιατροί», είπε μεταξύ άλλων η κ. Γκάγκα.

Παράλληλα, υπεραμύνθηκε των επιλογών της να χαρακτηρίσει «άγονες» τη Ρόδο και την Κέρκυρα, επικαλούμενη το επιχείρημα της νησιωτικότητας, ασχέτως αν πρόκειται για περιοχές υψηλής τουριστικής κίνησης και ανεπτυγμένης οικονομίας.

Μ. Κατρίνης: «H Ηλεία εκπέμπει SOS και η κυβέρνηση αδιαφορεί»

Όπως ανέφερε ο κ. Κατρίνης, η κ.Γκάγκα δεν έδωσε καμία ουσιαστική απάντηση και δεν ανέλαβε καμία δέσμευση  στα ζητήματα που έθεσε, όπως η αναγκαιότητα ένταξης των νοσοκομείων της Ηλείας  στις άγονες και προβληματικές περιοχές της Α’ ζώνης, αφού όλες οι προκηρύξεις στην παθολογική έχουν αποβεί άγονες από το 2020, ενώ στις περισσότερες ειδικότητες που προκηρύσσονται, τα νοσοκομεία της Ηλείας βρίσκονται χαμηλά στη σειρά προτίμησης των ιατρών, στην προτεραιοποίηση της Ηλείας στις προσλήψεις ιατρικού, νοσηλευτικού και παραϊατρικού επικουρικού προσωπικού, στην  προκήρυξη των κενών θέσεων ιατρών στα νοσοκομεία και στις δομές δημόσιας υγείας της Ηλείας, καθώς και στην άμεση στελέχωση των νοσοκομείων με απόσπαση πλεονάζοντος επικουρικού ιατρικού προσωπικού από νοσοκομεία της Αττικής για 6 ή 12 μήνες με κίνητρο την επιπλέον μοριοδότηση όσων ιατρών αποσπαστούν για μόνιμη πρόσληψη, για να σταματήσουν οι καθημερινές μετακινήσεις διαφορετικών γιατρών στην Παθολογική, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ομαλή λειτουργία της κλινικής.

«Για την κυβέρνηση, η Ηλεία και τα προβλήματά της είναι αόρατοι. Η δημόσια υγεία εκπέμπει SOS και η κυβέρνηση αδιαφορεί. Δεν κάνει αυτό που έκανε στην Κέρκυρα και πιθανόν θα κάνει και σε άλλες περιοχές της χώρας, ώστε να προσελκύσει ιατρούς στα νοσοκομεία της Ηλείας. Όταν είναι πλέον επιτακτική η ανάγκη να θεσπιστούν κίνητρα για τη στελέχωση των περιφερειακών νοσοκομείων, δεν μπορεί να υπάρχει ολιγωρία, ούτε η κυβέρνηση να παίζει το παιχνίδι των καθυστερήσεων και των εξαγγελιών χωρίς αντίκρισμα, όπως η προσέλκυση ιδιωτών ιατρών για ένταξη στο ΕΣΥ που δοκιμάστηκε στην πανδημία και οδήγησε μόλις 2 ιδιώτες ιατρούς να υπηρετούν στα νοσοκομεία της Ηλείας. Ακόμα και η ρεαλιστική πρόταση για να ενταχθούν τα νοσοκομεία της Ηλείας στις άγονες και προβληματικές περιοχές της Α΄Ζώνης του Π.Δ 131/1987, κάτι που θα αύξανε το ενδιαφέρον των ιατρών για να δηλώσουν τα νοσοκομεία της Ηλείας,  δε συγκινεί την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Για την κυβέρνηση, η Ηλεία δεν θεωρείται άγονη υγειονομικά, ακόμα και αν ελάχιστοι ιατροί έρχονται στα νοσοκομεία», δήλωσε ο Μιχ. Κατρίνης.

Δ. Καλαματιανός: ««Τα Νοσοκομεία καταρρέουν και η κυβέρνηση αδιαφορεί»

Απογοητευτικές χαρακτήρισε τις απαντήσεις της  ο Βουλευτής Ηλείας και Αν. Τομεάρχη Προστασίας του Πολίτη της ΚΟ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Διονύσης Καλαματιανός, τονίζοντας ότι δεν ανακοίνωσε καμία άμεση λύση για την ομαλή λειτουργία των Νοσηλευτικών Μονάδων της Ηλείας κξαι απέκλεισε το ενδεχόμενο να μετατραπεί ο νομός σε άγονη περιοχή κατηγορίας Α΄, όπως συνέβη με την Π.Ε. Κέρκυρας, παραπέμποντας την επίλυση του προβλήματος της υποστελέχωσης των νοσοκομείων της Ηλείας σε μελλοντικό σχέδιο νόμου της κυβέρνησης. Μάλιστα, ανέφερε πως η Ηλεία δεν είναι αποκομμένη από στεριά όπως το νησί της Κέρκυρας, επομένως μπορεί εύκολα κάποιος να μετακινηθεί προς μια άλλη περιοχή! 

 «Έχουμε ακούσει υποσχέσεις στο παρελθόν και από εσάς, αλλά και από τον προηγούμενο υπουργό Υγείας, τον κ. Κικίλια. Τραγική η κατάσταση τότε, ακόμη χειρότερη σήμερα. Αυτή τη στιγμή τα Νοσοκομεία της Ηλείας λειτουργούν με έναν παθολόγο. Έχουν αποχωρήσει τα τελευταία δύο χρόνια πάνω από 20 ιατροί σε κρίσιμες ειδικότητες. Αυτή τη στιγμή ο Διοικητής έχει παυθεί και σχεδόν για δύο μήνες δεν έχει έρθει αντικαταστάτης. Αυτή τη στιγμή κινδυνεύει να μείνει και η ΜΕΘ χωρίς κρίσιμες ειδικότητες. Αυτή στιγμή οι συμβάσεις εργαζομένων λήγουν και ακόμα δεν έχετε ανακοινώσει τίποτα για το τι θα γίνει με αυτούς τους ανθρώπους. Αυτή της στιγμή στην Ηλεία όλοι αγωνιούμε γιατί οι προκηρύξεις για τις θέσεις των ιατρών δεν έχουν αποτέλεσμα. Αυτή τη στιγμή η κατάσταση είναι απελπιστική» τόνισε και επιχειρηματολόγησε υπέρ του «άγονου».

«Όταν σας έθεσαν οι επιστημονικοί φορείς της Ηλείας το αίτημα να ενταχθεί στις άγονες και προβληματικές περιοχές Α΄ Ζώνης, αναφέρατε ότι η Ηλεία δεν είναι Καστελόριζο. Όμως, είναι Καστελόριζο η Κέρκυρα που πριν από λίγο καιρό εντάχθηκε σε αυτό το καθεστώς;  Είναι Καστελόριζο η Κυπαρισσία που ακούγεται ότι έχει γίνει διαδικασία για να ενταχθεί; Είναι Καστελόριζο η Ρόδος; (…)», τόνισε και στη δευτερολογία του σημείωσε πως η Ηλεία βιώνει υγειονομική ερημοποίηση και ανακύκλωση της υγειονομικής φτώχειας. 

«Φέρνετε με μετακινήσεις ιατρούς από γειτονικούς νομούς, π.χ. παθολόγους, κάνουν μια εφημερία και αποχωρούν. Και μεταφέρετε νοσηλευτικό προσωπικό από τη μια Νοσηλευτική Μονάδα στην άλλη. Αυτό προφανώς δεν είναι η αξιοπρεπής υγειονομική διαχείριση που έχουν ανάγκη και απαιτούν οι πολίτες της Ηλείας. Μας λέτε για νησιωτικότητα. Και ερωτώ: Το νοσοκομείο της Κέρκυρας βιώνει τόση μεγάλη ερημοποίηση όσο του Πύργου και οι υπόλοιπες Νοσηλευτικές Μονάδες του Νομού;  (…) Το καθεστώς της άγονης περιοχής δεν είναι η βέλτιστη λύση. Είναι, όμως μια λύση στο αδιέξοδο που έχετε δημιουργήσει.


Σχόλιο για "Αμετανόητη η Μ. Γκάγκα για το «άγονο»!"

  1. Ο/Η Πανος λέει:

    οι βουλευτες της ν.δημοκρατιας του νομου,τι ακριβως ειπαν η δεν”προλαβαν να μιλησουν”ντροπη!ολοι ξερουμε πως οταν μιλησουνκαι οι βουλευτες του κυβερνοντος κομματος ισως η ηγεσια να ακουγε καλυτερα!…οι εκλογες ερχονται!θα υπαρχει μεγαλο κοστος !ανηκω στην δεξια παραταξη! κινηθειτε οπως πρεπει.ο παθολογος που ειναι στον πυργο,φευγει τελος χρονου ισως και νωριτερα,σιγουρη πηγη,θα τρεχετε και δεν θα φτανετε!ακουει κανεις????

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Καιρός Πύργος
Ζητείται εργαζόμενος για εργασίες τοποθέτησης αθλητικών ειδών και παιδικών χαρών, εντός και εκτός Πύργου Ηλείας.

Πληροφορίες: 6948838248